Makaleler

Pandemik evrim: Kamusal yeşil alanlarda yeni kullanıcı alışkanlıkları

Sosyal mesafe, maske, hijyen kuralları, evde kalma emirleri ve niceleri... Hafızamızda unutmamızın mümkün olamayacağı izler bırakan Covid-19, kullanıcı alışkanlıklarını kamusal alanlarda nasıl değiştirdi?

Merve Yazıcı 24 Aralık 2021

Covid-19, pandemi ilan edildiğinden beri gündelik yaşam aktivitelerini alışılmışın dışında şekillendiriyor. Sadece sosyal ilişkiler üzerindeki etkisi değil, fiziksel ve zihinsel sağlığı yıpratıcılığı da yaşamın merkezine konumlandı. Hayatımızı şekillendiren pandemi kavramını duyuşumuz ne ilkti ne de son olacak.

Eltarabily ve Elghezanwy (2020)’nin de söylediği üzere, her pandemi ve post-pandemi sürecinde sosyal davranışlarda büyük devrimler meydana gelir. İçinde bulunduğumuz ve “yeni normal” olarak adlandırdığımız bu süreç, gelecekteki kaçınılmaz pandemi senaryolarının daha kolay atlatılabilmesine yönelik önlem gerekliliğini gösteriyor. Karakaş (2020) bu yeni normal kavramını, yaşanan kriz döneminin sonuçlarını yok etmeye yönelik bir süreç ve sonrasında yeni alışkanlıkların beraberinde getirdiği fırsat, pazar ve korkular olarak tanımlıyor. Evde kalma emirleriyle belirlenen saat sınırlamaları, temaslı olma durumunda yaşadığımız zorunlu karantina dönemleri ile birlikte, yeni normal kavramına hâlâ uyum sağlamaya çalışıyoruz. 

Gündelik koşturmaların rüzgarında savrulurken, kendimizi unuttuğumuzun farkına vardık belki de bu dönemde. Buluşmalara, görüşmelere, “hayır” diyemediğimiz her zorundalığa geçerli bir nedenimiz oldu. Bazılarımıza havai gelen bu dertler, bazılarının hayatta kalma rehberinin ilk on maddesinden biri bile değildi. Bir yandan kozamızda dinlenecek refah düzeyinde değildik, diğer yandan ekonomik sıkıntılar farklı toplulukların adil olmayan hayat şartlarını daha da zorladı. Gelecek ve geçim kaygısının da zihinsel sağlığa bu cepheden sert bir yumruk indirdiğini söyleyebiliriz.

Ukrayna devleti tarafından yayınlanan bir sosyal mesafe posteri
Ukrayna devleti tarafından yayınlanan bir sosyal mesafe posteri

Psikolojik etkilerinin yanında, fiziksel sağlığımızı korumak için pandemi sürecinde ‘’sosyal mesafe ve hijyen kuralları’’na dikkat edilmesi gerektiği artık hepimizin malumu. Bu zincir halkalarının kesintisiz şekilde süregelmesi için eşit erişimli en uygun mekân, kamusal yeşil alanlar olarak görüküyor. Tüm bu süreç bağlamında, kullanıcı deneyiminin etkilendiği fiziki çevre koşulları ve sosyal ilişkileri aşağıdaki başlıklarda inceleyeceğiz.

Ortam

Yapılar arasındaki anlamlı boşluklarda da var olan kent; kamusal yeşil alanlardan, meydanlardan, yapılardan, düğüm noktalarından v.b. bileşenlerden oluşan bir nesneler yumağıdır. Öznesi olan kentliye, kamusal yeşil alanlarda nefes alma molaları yaratıyor. Pandemi döneminde kullanım yoğunluğu artan mahalle parkları, kullanıcıların buluşarak sosyalleşmesi veya dinlenmesine yardımcı oluyor. 

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz