Tasarımcılar olarak işimiz, bir ürün ya da proje almak ve iş hedeflerine sadık kalırken onu olabildiğince kullanıcı dostu hale getirmektir. Bu, çok zor olmamakla birlikte, küçük bir iş de değil. Bu yazıda anlaşılması kolay bir renk palet yaratmanı sağlayacak bazı yaklaşımlardan bahsedeceğiz.
Tasarımcılar olarak işimiz, bir ürün ya da proje almak ve iş hedeflerine sadık kalırken onu olabildiğince kullanıcı dostu hale getirmektir. Bu, kesinlike küçük bir iş değildir. “Wireframe”lerden ve kullanıcı akışlarından tipografi ve renk seçimine kadar her şeyden biz sorumluyuzdur. Ancak bu çok zor olmak zorunda da değil. Birkaç iyi yerleştirilmiş ipucu ve püf noktası ile çalışmaların çoğunu font seçerek, renk ve renk şemaları oluşturarak çıkarabilirsiniz. Tabii bu yazıda fontlardan değil, tasarım yetkinliğinizi geliştirecek, göze hoş gelen ve anlaşılması kolay bir renk palet yaratmayı kolaylaştıracak bazı yaklaşımlardan bahsedeceğiz.
Renk teorisinin temelleri
İlk önce birkaç temel konuyu aradan çıkaralım isterim. O yüzden de temel bilgiler söz konusu olduğunda hepimizin aynı sayfada olduğundan emin olabilmemizi sağlayacak bir terim ve tanım listesi ile başlayalım isterim.
Renk terminolojisi
Ton(Hue): Bir şeyin rengini bilmemizi sağlayan kavramdır.
Chroma: Bir rengin ne kadar saf olduğunu, eklenen beyaz, siyah veya gri eksikliğini belirten kavramdır.
Doygunluk(Saturation): Rengin gücünü veya zayıflığını belirtir.
Değer(Value): Bir rengin ne kadar açık veya koyu olduğunu gösterir.
Ton(Tone): Renk tonuna (Hue) gri ekleyerek yaratılır
Gölge(Shade): Renk tonuna (Hue) siyah ekleyerek oluşturulur
Renk Tonu(Tint): Renk tonuna (Hue) beyaz ekleyerek oluşturulur
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Monokromatik: Tek bir tonun farklı gölgeleri ve derinliklerini anlatır. Hepsi aynı renkten alındığı için, oluşturulacak en basit renk şemalarıdır diyebiliriz. Bir yandan çirkin bir şema oluşturmayı zorlaştırırken (ancak imkansız da değildir), kötü yapıldığında oldukça sıkıcı olabilirler.
Benzer: Bir ana renk ve renk çemberinde her iki yanından biri seçilerek yapılır. Bu tür renk paletleri genellikle tasarım içindeki tutarlılığı ve tek biçimliliği ifade etmekte harika bir iş çıkarır. Aynı zamanda çalışması da kolaydır, çünkü ton açısından büyük bir fark yaratmazlar. Bunun yerine, kontrast esas olarak renk gölgesindeki değişimlerle sağlanır ve böylece herhangi bir dikkat dağıtıcıyı da içerikten uzak tutar.
Tamamlayıcı: Renk tekerleğinden gelen tamamlayıcı veya zıt renklerden (kırmızı ve yeşil, mavi ve turuncu vb.) oluşturulur. Tamamlayıcı paletler, denge hissini iletmek için mükemmeldir. Benzer paletler gibi, çeşitli renk tonları ve gölgeler eklemek bu şemaları genişletebilir. Bu, birbirine zıt iki renk yerleştirildiğinde göz yorgunluğu yaratabilecek göz yoran kontrastın önlenmesinde özellikle yararlıdır.
Üçlü: Renk çemberindeki birbirlerine eşit uzaklıktaki noktalardan üç renk (kırmızı, sarı ve mavi gibi) seçilerek oluşturulur. Üçlü yöntem daha çeşitli bir palet oluştururken, biraz daha planlama ve deneyim gerektirir, çünkü birbirlerine zıt daha fazla sayıda renk tonu içerir.
Renkler ne anlama gelir?
Kırmızı: Enerji, güç, tutku
Turuncu: Neşe, coşku, yaratıcılık
Sarı: Mutluluk, akıl, enerji
Yeşil: Hırs, büyüme, tazelik, güvenlik
Mavi: Huzur, güven, zeka
Mor: Lüks, hırs, yaratıcılık
Siyah: Güç, zerafet, gizem
Beyaz: Temizlik, saflık, mükemmellik
Belirli renklerin ne anlama geldiği hakkında daha fazla bilgi için, Canva blogundaki bu yazıya göz atabilirsin.
Erişilebilirlik hakkında kısa bir not
Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcılarının aklında tutması gereken zorluklardan biri, site ziyaretçileri veya uygulama kullanıcılarının renk körlüğü veya renk görme eksikliği (CVD) ihtiyaçlarını da karşılamaktır. Bu durum erkeklerin yüzde sekizinden fazlasını ve Kuzey Avrupalı kadınlarının yaklaşık yüzde 0.5’ini etkilemektedir. Birden fazla renk körlüğü türü için uygun olabilecek şekilde uyarlanmış ve yapılandırılmış renk paletleri kullanmaki, kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcılarının görevlerinden biridir.
Başlamak için 3 ipucu
Gri tonlama ile başlayın. İlk önce tasarımlarınızı gri tonlamalı olarak hazırlayarak, bir buton rengini doğru seçmekten çok kullanılabilirlik ve navigasyona odaklanabilirsiniz. Öğeleri düzenlemeye ve beyaz alanı optimize etmeye odaklanmaya kendinizi zorlayın. Temiz bir görsel hiyerarşi, en iyi kullanıcı deneyimini üretme anlamında işinize çok yarayacaktır.
60-30-10 kuralını kullanın. Renklerinizi %60 + %30 + %10 oranında kullanın. Bu eski iç mimari tasarım kuralı, renklerinizi dengelemek için biçilmez bir kaftandır. Bu formülün çalıştığına emin olabilirsiniz çünkü gözün bir odak noktasından diğerine rahatça hareket etmesine olanak sağlar. Aynı zamanda kullanımı inanılmaz derecede basittir: %60’ı hakim renk tonunuz, %30’u ikincil renginiz ve %10’u da vurgu yaparken kullanacağız renk için belirleyin. Paletinizde üçten fazla renk olsa da (lütfen beşten fazla olmasın), öğeleri dengede tutmak, kullanıcılarınızın hem gözleri hem de beyinleri için daha temiz ve daha rahat bir algı yaratacaktır.
En iyi renk kombinasyonları doğadan gelir. Her zaman doğal görünen tasarımlar için… Tasarım çözümleri için doğaya bakmanın en iyi yanı, paletin sürekli değişmesidir. Gün doğumu, gün batımı, plaj sahneleri… Bunların hepsi ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde uyarlanabilen benzersiz renk paletlerine sahiptir. Diğer uygulamalarda kullanmak üzere bir fotoğraftan renk paletini izole etmek için Adobe Capture gibi bir uygulama kullanabilirsiniz.
Renk paleti yaratmak için 3 farklı araç
Colour Hunt, binlerce popüler ve elle seçilmiş renk paleti ile ilham alabileceğiniz ücretsiz ve açık bir platformdur. İstediğinize yakışanları bulmak için (neredeyse) sonsuz renk paleti arasında gezinmek için harika bir yol.
Coolors.co – Bu araç “harika tasarımcılar için süper hızlı bir renk şeması jeneratörü” olarak tanımlanıyor. Photoshop ve Illustrator için Adobe eklentilerinin yanı sıra, bir iOS uygulaması da var. Topluluk tarafından yaratılan binlerce renk paletine göz atabilir, en sevdiğiniz renk paletlerini kaydedebilir ve sadece birkaç tıklamayla projelerinizde kullanabilirsiniz.
Paletton – Hem Cooolors hem de Color CC’ye benzemekle birlikte, aralarındaki asıl fark, kullanıcının yalnızca 5 tonla sınırlı olmamasıdır. Ana renklerinizin yanına ek tonları keşfetmek istediğinizde harika bir araçtır. Yukarıda bahsettiğimiz farklı renk paletlerinin tüm türleri hakkında bilgi edinmek için de harika bir araçtır.
Makale için emeğinize sağlık. İki ufak geri bildirimim olacak. 1/ Coolors.com sitesi başka bir siteye yönleniyor. 2/ Terimleri türkçe kullanmak çok güzel olmakla birlikte bir yerine ingilizce karşılıklarını da yazmanın güzel olacağını düşünüyorum. Örneğin “Üçlü Renk Şeması” (En. Triad) gibi. Sevgiler.
Alkan Dalkılıç
Merhaba, Bağlantıyı düzelttim, dikkatiniz için teşekkürler.
atike.guler@teb.com.tr
Merhaba, yazı çok faydalıydı, teşekkür ederiz. Verdiğiniz linklerdeki renk paletlerini powerpoint sunum hazırlarken de kullanmak isterim. Ancak buradaki renk kodlarının Powerpoint renk kodlarına nasıl çevirebilirim. Örneğin #00A79D, renk kodunu ppt’ye nasıl çevirebilirim?
Alkan Dalkılıç
Merhaba, yazının sizin için faydalı olmasına çok sevindim.
Bahsettiğiniz renk kodu HEX, PowerPoint’te ise RGB kullanılıyor. “HEX to RGB” olarak arama yaparsanız bu iki renk kodunun nasıl birbirine dönüştürüldüğünü gösteren birçok kaynak bulabilirsiniz.
Bunlar da ilgini çekebilir
Senin İçin Öneriyoruz
DAM BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. | SHERPA BLOG SİTE KULLANIM KOŞULLARI
Demek şifreni unuttun.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Makale için emeğinize sağlık. İki ufak geri bildirimim olacak.
1/ Coolors.com sitesi başka bir siteye yönleniyor.
2/ Terimleri türkçe kullanmak çok güzel olmakla birlikte bir yerine ingilizce karşılıklarını da yazmanın güzel olacağını düşünüyorum. Örneğin “Üçlü Renk Şeması” (En. Triad) gibi.
Sevgiler.
Merhaba,
Bağlantıyı düzelttim, dikkatiniz için teşekkürler.
Merhaba, yazı çok faydalıydı, teşekkür ederiz. Verdiğiniz linklerdeki renk paletlerini powerpoint sunum hazırlarken de kullanmak isterim. Ancak buradaki renk kodlarının Powerpoint renk kodlarına nasıl çevirebilirim. Örneğin #00A79D, renk kodunu ppt’ye nasıl çevirebilirim?
Merhaba, yazının sizin için faydalı olmasına çok sevindim.
Bahsettiğiniz renk kodu HEX, PowerPoint’te ise RGB kullanılıyor. “HEX to RGB” olarak arama yaparsanız bu iki renk kodunun nasıl birbirine dönüştürüldüğünü gösteren birçok kaynak bulabilirsiniz.