Rapor kapsamını ve rapor hazırlanırken yürütülen çalışma sayesinde çekilen fotoğrafın detay seviyesini, anlaşılır bir şekilde ifade edebilmek için, bu bölümlerin içine hangi verilerin girdiğini teker teker anlatmakta fayda var. Öncelikle bu raporu hazırlayabilmemiz için proje sahibinden temin etmemiz gereken birkaç bilgiden başlayayım.
- Şirketin internete çıkış yaptığı IP’ler
- Mevcut SaaS’lara erişim yetkisi
- Kurulacak SaaS’lara kimlerin erişebileceği bilgisi
- Rakip analizinde kullanılacak firma bilgisi
Yukarıdaki bilgilerin iletilmesi raporun tamamlanabilmesi için şart; ancak, çalışmaya başlamak için tüm bilgilerin iletilmesini beklememiz gerekmiyor. Raporun ilk bölümüne hemen girişebiliyoruz:
1. First impressions
Bu bölümde, UX Analytics ve UX Design takımlarımızdan birer kişi tarafından, rapora konu olan dijital ürün(ler) – web sitesi, mobil site, mobile app, native/ embedded app – kullanıcı gözüyle incelenerek, dikkat çeken ayrıntılar ve sorunlar raporlanıyor. Dijital ürünle olan bu ilk etkileşimimiz, ilerleyen adımlardaki analizler için de temel oluştuyor.
Proje sahibinin, gerekli bilgileri bize iletmesinin ardından, değerlendirme ve analiz adımları başlıyor.
2. Implementation Audit
Oluşturmuş olduğumuz test kurgusu ile, veri takibi için birincil olarak kullanılan aracın (Google Analytics, Core Metrics, Omniture, Kissmetrics) kurulumu test edilir. Test sonuçları, test kurgusu ve eksiklerin giderilmesi için atılması gereken adımlarla birlikte raporlanıyor.
3. Web Analytics Data
Raporun belki de en can alıcı kısmı olan bu bölümde, “Ne oluyor?” sorusunun yanıtını arıyoruz. Kurulum testinin ardından veri takibi için kullanılan aracın topladığı veriler, ziyaretçi kitlesi, edinim kanalları, etiketleme, mevcut event ve hedef kurgusu ekseninde analiz ediliyor ve raporlanıyor. Gerekiyorsa etiketleme, içerik gruplaması gibi verilerin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için ihtiyaç olan konularla ilgili öneriler sunuluyor. Şirket hedefleri çerçevesinde eksik görülen etkileşim takiplerine ve hedef & funnel yapılarına dair görüş ve öneriler paylaşılıyor.
4. Engagement Analysis
Bir önceki bölümde incelediğimiz verilerin, nasıl ortaya çıktıklarına ışık tutacak olan kullanıcı davranışları, bu bölümde gözlemleniyor ve anlamlandırılıyor. Varsa, etkileşim takibi için kullanılan araçların (Hotjar, Kissmetrics, Google Analytics In-page, Usabilla, Clicktale, Crazyegg) konfigürasyonları kontrol edildikten sonra, mevcut verileri inceleniyor. Gerekli görülür ise, yeni araçların kurulumu ile birlikte, ürünün varoluş amacına daha iyi hizmet edebilmesi için yapılacak geri bildirim ve gözlem planı çerçevesinde heatmap, scroll map ve ziyaretçi videoları aracılığı ile yeni veriler toplanıyor. Veriler incelenerek bulgular raporlanıyor ve olası iyileştirme önerileri sunuluyor.
5. User Feedback Analysis
Müşteri yorumları, sosyal medya, call center kayıtları ve ek araçlarla toplanmış olan mevcut kullanıcı bildirimlerine, yeni araçlar – hotjar, clicktale, intercom – üzerinden toplanan kullanıcı görüş ve yorumları eklenerek dijital ürün bazında analiz ediliyor ve raporlanıyor. Kullanılan mevcut araçların daha etkin kullanımına yönelik stratejiler geliştiriliyor.
6. Competitive Analysis
Bu bölümde SimilarWeb verileri üzerinden partnerimizin ürününün seçtiği rakip ürün ile karşılaştırmalı bir analiz çalışması yürütülüyor ve sonuçlar raporlanıyor. Ek olarak, Google Analytics Benchmarking aracı ile ürünün edinim ve etkileşim performansı hizmet verdiği pazardaki benzer ölçekli rakiplerin verileriyle karşılaştırılarak raporlanıyor.
7. Trigger Efficiency Analysis
Doğrudan kanallar – push message, e-mail, SMS – üzerinden kurulan iletişimin verimliliği ve etkisi analiz ediliyor. Mesajın içeriği ile open rate, CTR gibi kilit metrikler ve hedef mecra üzerindeki etkisi incelenerek bulgular raporlanıyor ve içerik, gönderim frekansı ve zamanlamasına dair öneriler iletiliyor.
Yukarıda anlatılan tüm çalışmalar tamamlandığında, proje sahibinin kullanıcılarıyla arasında olan tüm etkileşimi betimleyen kuş bakışı bir fotoğraf çekilmiş oluyor. Bunun sonucunda, satış noktası ziyaretleri, sezgisel analiz gibi ek adımlarla desteklenen “Keşif ve Planlama” süreci sonunda gözlemlenmiş olan semptomların sebepleri, yani optimizasyon çalışmalarında odaklanılması gereken sorunlar, ya da yeni tasarım üretilirken göz önünde bulundurulması gereken noktalar, şüpheye yer bırakmayacak şekilde belirginleşiyor.
Dönüşüm oranlarınız çok mu düşük? Retention’unuz mı yetersiz? Edindiğiniz kullanıcılar reklam harcamalarınızı karşılamıyor mu? Bu sorunların kaynakları ile dijital ürün tasarımınızdaki izdüşümlerini bulmak ve tamir etmek için, işe yukarıda anlatıldığı gibi uygun araçlarla veri toplayıp, bu verileri analiz ederek başlayabilirsiniz. Ya da “Yahu işi nasıl yaptığınızı adım adım yazmışsınız ama bunları kim yapacak ki şimdi?” diyorsanız gelin, beraber başlayalım…