Dijital ürünlerin akışlarında karşılaştığımız sürtünme (friksiyon) meselesi, kullanıcıların bir işlemi tamamlamaya çalışırken yaşadıkları psikolojik direnci anlatır. Burada karşılaşılan her kopma da gün sonundan elbette makro dönüşüm hedefine etki ediyor.
Web sitenizde sunduğunuz değer önermesini, harekete geçirici mesaj butonlarını ya da başlıklarınızı dilediğiniz kadar optimize etmek için iş planları oluşturun. Gün sonunda kayıt huninizde fazlaca kopma yaşanıyorsa, masada bir miktar para bırakıyor olabilirsiniz.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Özellikle platforma kayıt süreçlerinde sıkça görülen bu anlaşmazlığın salt kaynağını belirlemek bir miktar efor gerektirse de, Google Analytics’in sunduğu Funnel modülü sayesinde bir içgörü edinmek mümkün. Buradaki deşifre seansınız sizi ne kadar doğru alana götürürs elbette dönüşüm hedefiniz de bu durumdan yol, su, elektrik olarak faydalanacaktır.
Şimdi yol, su, elektrik dedim diye de hemen sniper link çözümüne koşalım demek de makul değil tabi. Her şeyin olduğu gibi bu işlemin de bir efor maliyeti olduğundan, çözümü uygulamak için bu minvalde edinilmiş analitik denetim raporları ya da kullanıcı araştırmalarından gelen bir içgörüyle birlikte temellendirilmiş bir de hipotez olması gerekir. Aksi takdirde attığınız taşın ürküttüğünüz kuşa olan ceferesi, hanenize artı olarak yansımıyor maalesef.
Huni içinde gerçekleşen bu sürtüşmeler, üyelik servisiyle sunduğunuz dijital ürününüzdeki kullanıcılarınızın kaydolmak için ne kadar çaba sarf etmesi gerektiğini anlamanıza da yardımcı olur. Varyans ve öznellik nedeniyle ölçülmesi zor olsa da, aşağıda üç faktör kullanılarak ölçülebilir.
Huni içindeki adımları tamamlama: Kullanıcının platform içinde geçmesini beklediğiniz adım sayısı veya sayfa dizisinden yola çıkarak, tamamlama durumları.
Bilgi maliyeti: Bir kullanıcının ekran ya da sayfa üzerinde doldurması gereken alan sayısını tanımlayabiliriz.
Efor yatırımı: Kullanıcının vermesi gereken karar sayısıyla birlikte, diğer gerekli olarak tamamlanması beklenen interaksiyon sayısı. (ör. E-posta onayı, CAPTCHA, vb.)
Hedef kitle için bağlamsal olarak değişebilen, lakin gün sonunda çalışan bir kayıt akışı tasarlamanın bir kaç yolu olsa da amaç; dönüşümü en üst düzeye çıkararak bu adımlardaki sürtünmeyi azaltmak. Bu konuyu da sıkça yaygın kullanılan araçlardan olan Mailchimp üzerinden bir açıklamaya girişeyim.
Mailchimp, muhtemelen en yaygın kaydolma akışına sahip araçlardan biri. Kaydol (Email ID + Şifre) → Hesap Kurulumu → Mail Onayı → Hop, içerdeyiz.
Görüldüğü gibi Mailchimp bir klasik olarak kullanıcılardan gerekli tüm bilgileri, uygulama öncesinde edindikten sonra kullanıcıyı içeri kabul ediyor. Platformlar için bütüncül deneyimler tasarlayan danışmanlık şirketi Growth.Design’in şimdiye kadar edindiği deneyime göre bugün; her 4 kullanıcıdan 1’i, üyelik aşamasında edindiği validasyon mailini onaylamıyor.
Kayıt olma akışlarındaki sürtüşmeler: Kullanıcılarınıza ürüne doğru rehberlik ederken karşılama adımlarında karşılaşabileceğiniz sürtüşmeler nedeniyle süreçten kopmaları.
Spam klasörüne düşen onay mailleri: Sağlayıcınız tarafından gönderilen validasyon maillerinin spam klasörüne düşebilir.
Klasik bir Hicks Yasası‘nın vuku bulduğu, kullanıcıların mail kutularını açmasıyla yaşadıkları olası oyalanmalar.
Sniper Link nasıl uygulanır?
Kullanıcılarınızın validasyon maillerini onaylamadıklarına dair edindiğiniz raporlar sonrası, Sniper Link ile gelen kutusunda yalnızca tarafınızdan gönderilen onay e-postasını gösterilirken, kutudaki diğer mailler kullanıcıdan anlık olarak saklanıyor.
Şimdilik Gmail, Outlook ve GSuite uygulamalarında çalıştırılan yöntem Apple’ın sunduğu mail uygulaması iMail’de çalıştırılamıyor.
Gmail gelen kutunuza giderek, kullandığınız domain için arama barına from:@sherpa.blog in:anywhere gibi bir örnekle aramanızı yapın. Benim örneğimde konu sherpa.blog oldu.
Yaptığınız arama sonrasında oluşan URL bağlantısını kopyalayın. Örneğimdeki gibi bir bağlantıya sahip olacaksınız.
Üçüncü ve son adımda üyelik akışınızı güncellemek var. Ziyaretçileriniz ürününüz için kaydolduktan hemen sonra, onay için “Lütfen e-postanızı doğrulayın” demek yerine onlara doğrudan oluşturduğunuz URL’ye giden “E-postanızı Onaylayın” düğmesi gösterebilirsiniz. Bu linke tıklayarak 20.slaytta Trello’nun örneğini görebilirsiniz.
Tüm bu öneriler platformun sunduğu kayıt akışındaki artı ve eksileriyle birlikte; iş hedefleri, kısıtlar ve hedef kitle bağlamlarında birbirinden daha yüksek performansta da çalışabilir, daha düşük performansta da. Lakin bildiğim bir şey varsa o da kullanıcı deneyimi veya dönüşüm optimizasyonunda hiçbir şeyin yola çıkmadan, test edilmeden kesin olmadığı. Bunun için yola çıkarken ki amacınızı, gerçeklemek istediğiniz hedefinizi ve kitlenizi masaya yatırıp çözümü test ederek doğrulamanın ardından huninizi optimize etmek, bu yazının sonunda tavsiye ettiğim bir yaklaşım olacaktır.