Makaleler

Tasarım portfolyon daha iyisini hak ediyor

Tasarım portfolyon, yani tasarımcı kimliğinle neler başarabildiğin, gösterişli resimlerden daha fazlasını hak ediyor. Bilgi mimarisi, içerik stratejisi, açık ve nokta atışı metinlerin yazılması gibi mesela...

Alkan Dalkılıç 23 Kasım 2018
design-portfolios-need-better-copy

Tasarım portfolyon gösterişli görsellerle dolu değil mi? Ne de olsa tasarımcısın, öyle olacak tabii. Peki metinlerden n’aber? Oraya özenmeye pek de gerek yok sanki? Potansiyel müşterilerini etkilemek için göz alıcı tasarımların yeter de artar nasıl olsa… Öyleyse müşterilerin kimler olduğunu ve neden seninle çalıştıklarını şöyle hızlıca karalasan tamamdır.

Ancak bir yandan da tasarımcı olmayan müşterilerini -yani muhtemelen TÜM müşterilerini- düşünecek olursan portfolyonun güzel görsellerden daha fazlasına ihtiyacı olduğunu göreceksin.

Müşterilerinin seninle çalışmasının ilk sebebi tasarımdan senin kadar anlamıyor olmalarıdır. Nasıl bir stil aradıklarını veya efsane bir tasarımcıyı iyi bir tanesinden neyin farklılaştırdığını bilmeyebilirler.

Dolayısıyla neredeyse hiçbir potansiyel müşterin tasarımlarını gördüğü anda “Evet, işte ihtiyacımız olan tasarım stili bu!” veya “Vay, ne kadar da başarılı bir tasarımcı!” demeyecek. Bunun yerine oluşturduğun websitende gezinip daha önce benzer bir projede yer alıp almadığına ve ne yaptığını bilip bilmediğini anlamaya odaklanacak.

Bu da portfolyonun seni sadece bir tasarımcı olarak değil, birlikte çalışılması gereken profesyonel bir kişi olarak da tanıtması gerekir. Bunun için de ikna edici bir dil kullanman elzemdir. Böylelikle hem potansiyel müşteri seni işe alırken bir güven hissi duyar, hem de ne istediklerini tam olarak bilemeseler de onları yönlendirecek olan kişinin sen olduğundan ve senin profesyonel rehberliğinden yararlanabileceklerini düşünür.

Öyleyse bir önceki işine dair ruhsuz cümleleri ve müşterinin verdiği brief’i portfolyona eklemek yerine, proje üzerindeyken izlediğin süreci, düşüncelerini, problem çözme ve iletişim yeteneklerini sergileyebilecek bir metin ortaya çıkarmalısın.

1. Kendine bir bakış açısı seç

Yeteneklerini sunduğun işletme hakkında bir şeyler yazmak, onlar için ne yaptığını anlatmaktan daha kolayına geliyor olabilir. Ne de olsa vaktinin çoğunu bu işletmeler ve neye ihtiyaç duyduklarını anlamak için harcayacak, ortaya çıkardığın iş üzerine yazmak için çok zaman ayıramayacaksın. İşte tam da bu yüzden neredeyse tüm portfolyolar müşteri hakkında edilen laf kalabalığı ile başlar ve sıklıkla da başka bir şey söylemez. Elbette ki müşterinin kim olduğu ve hangi sektörde ne kadar büyük bir oyuncu olduğundan bahsedeceksin, ama potansiyel müşterin için en ilgi çekici kısım burası değil aslında… Eğer seni seçmelerini istiyorsan önce dikkatlerini çekmelisin.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Mehmet Metin Halat

    ellerinize sağlık

Keşfetmeye Devam Et