Atlassian’ın tasarım sistemi, insanlarla araçları bir araya getirirken marka karakterini kullanmaya odaklanıyor. Bunu “göz kırpan pratiklik” (practical with a wink) şeklinde adlandırıyorlar. Atlassian tasarım sistemi kişisel ve canlı — en büyük amacı cesur bir marka ifadesi oluşturmak. İkincil renk paletlerindeki renklere verdikler adlar bunu açıkça ortaya koyuyor: “Ejderha kanı”, “kıllı peri”, “sodyum patlaması” ve buna benzer birçok renk adı.
Atlassian için erişilebilirlik önemli ve tasarımlarında düşük görme yetkinliği olan kullanıcıların görebilmesi ve ürünlerini kullanabilmeleri amacıyla standart kontrast oranlarına bağlı kalıyorlar. Özünde, Atlassian markası optimist ve nükteli olmaktan çok “insan” olmaya odaklanıyor.
Salesforce’un tasarım sistemi
Aşağıdaki videoyu izleyerek Salesforce UX takımının yaşayan bir tasarım sistemiyle marka algısını ve kaliteyi nasıl daha ileri götürdüklerini görebilirsiniz.
Shopify’ın tasarım sistemi
Shopify’ın tasarım sistemine Polaris adı veriliyor ve Shopify’ın muazzam küresel varlığını yansıtıyor. Ölçeklenebilir olmaya ve kolay kullanmaya odaklı bir tasarım sistemi. Metin ve tasarımdaki hassasiyet sayesinde Shopify, sadece kullanıcılarına sunduğu deneyime odaklanıyor.
Shopify’ın “en tecrübesiz girişimciye bile başarılı olmak için en iyi şansı sağlayan” bir deneyimle, işletmelere küresel karmaşayı yönetmekte nasıl fayda sağladığını görmek zor değil.
Erişilebilirlik ve maksatlı tasarım, Polaris’in en yüksek önceliği. Bir işletmeyi ölçeklendirmek bir dağı tırmanmaktan farksız. İşte bu nedenle Shopify’ın tasarım kararları, bütün kullanıcılarına bu mücadelede var olduğunu hissettirebilmeyi amaçlıyor.
Başka neler var?
StyleGuides.io web sitesinde ve Alex Pate tarafından oluşturulan bu GitHub reposunda birçok tasarım sistemi, stil rehberi ve patern kütüphanesi bulabilirsiniz.
En iyi tasarım sistemi örnekleri ile ilgili değerli içerikler
“Tamamen IBM olan” bir tasarım dili yaratmak
InVision Blog — IBM’in kurumsal tasarım programının genel yapısı şöyle: İnsanlar + Pratik + Mekanlar. Bu motto aslında şunu söylüyor: Bu 3 şeye dikkat etmek, şirket içinde oluşturmaya çalıştığımız tasarım kültürü değişiminin öncüsüdür.
Mottonun ikinci öğesi “pratik”, bu denklemin elzem öğelerinden biri ve IBM Tasarım Pratikleri takımının da ana motivasyonu. Bu takım, ilk olarak şu 3 temel pratiği inşa etmeyi hedefliyor: Araştırma, Dil ve Düşünme.
Airbnb Design — Bu görev, nihayetinde birçok ürün takımının katkısına ihtiyaç duyan devasa bir işe dönüşürken, Airbnb kendi “Tasarım Dili Sistemleri”ni oluşturmanın yatırıma değdiğini ve ileri doğru büyük bir sıçrama sağladığını söylüyor.
İşte basit bir gerçek: Ürünlerinizi inşa etme şeklinizde bir yenilik yapmadan, ürünlerinizi yenileyemezsiniz.
Jina Anne, Brad Frost, Marco Suarez ve Aarron Walter ile tasarım sistemleri üzerine derin bir sohbet
InVision — Patern kütüphanelerini ve stil rehberlerini taş döşer gibi yan yana eklemenin tam aksine, bir tasarım sistemi aslında “bir kurumun ürünlerini nasıl tasarladığının ve inşa ettiğinin hikayesi”dir. Tasarım sistemleri uzmanı ve Atomic Design kitabının yazarı Brad Frost, tasarım sistemlerinin prensipler, UI bileşenleri, UX kılavuzları, kod standartları, süreçler, tasarım araç kitleri, kod repoları, kaynaklar ve buna benzer birçok içerikten oluştuğunu söylüyor.
Tasarım sistemlerinin standart, tipik bir organizasyonu kuvvetli bir tasarım gücüne dönüştürmek gibi bir etkisi var. Bu nedenle Brad Frost, Jina Anne, Marco Suarez ve Aarron Walter’ı konuk ettik ve bizimle içgörülerini paylaşmalarını istedik.