Yeni teknolojilerle birlikte daha önce bildiğimiz birçok kavram şekil değiştirdi ya da değiştirmek üzere. Aslında bir kabuk değişimi diyebileceğimiz bu süreç, tüketici davranışlarını da önemli derecede etkiliyor. Artık, tüketicilerin sadakatini göstereceği yeni enstrumanlar sahnede. Örneğin, NFT’ler. Son zamanlarda benimsenmesi artan, kişilerin yatırım ya da koleksiyon amaçlı olarak satın aldığı NFT’ler bir yandan tüketici sadakatinin de yeni dalgası olmak üzere.
Hem kripto para birimlerinin hem de NFT’lerin gücü aslında kısmen de olsa çok yönlü olmalarından kaynaklanıyor. Farklı amaçlar için kullanılabilen bu ‘araçlar’ ilerleyen yıllarda tüketici sadakati için de önemli bir rol oynayacak. Markalar, sadık tüketicilerini ödüllendirmek için yeni seçenekler sunmak istediğinde artık ilk baktıkları yer kripto para birimleri ya da NF’Tler olacak. Aynı zamanda şirketler ve müşteriler arasındaki bağ da bu ödüller sayesinde çok daha güçlenecek. Bu da ortaya sağlam bir tüketici sadakati çıkarak.
Lacek Group’un stratejik hizmetler başkan yardımcısı Dan Jurek konuyla ilgili yaptığı yorumda, “Bu kadar çok teknolojiyle, müşteriler hakkında bildiklerimize dayalı kişiselleştirilmiş deneyimler sunabiliyoruz” diyerek aslında hem bu teknolojiyi hem de müşteri sadakati sağlamada kişiselleştirmenin önemini vurguluyor.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Markaların bunun için atabileceği adımların aslında bir sınırı yok. Bir ödeme yöntemi olarak kripto para birimlerini kabul etmek bir seçenek olabilir. Diğer yandan tüketicilere, istenenleri yapmaları halinde, bir dijital varlık hediye edilebilir. Bir grup şirket, işlemlerin takibi, şeffaflığı ve güvenliği için blokzincir teknolojisini zaten kullanıyor. Ancak bunun tüketici sadakat tarafını da unutmamak lazım. Burada da devreye tanıtım ve kampanyalar için NFT’ler giriyor.
Jurek, burada şirketlerin tüketici sadakatini artırmak için dijital varlıkların nasıl kullanıldığını tanımlamak adına 4 farklı trend belirlediğini söylüyor.
NFT açık artırmaları
Trendlerden biri NFT’lerin açık artırmaya çıkarılması. Tüketiciler, NFT’lere teklif verebilir ve en yüksek teklifi veren NFT’yi alır. Bu müşteri sadakati tarafında bir ‘Onur rozeti’ olarak düşünülebilir. Markalar, bir NFT’yi açık artırmaya çıkardığında tüketiciler o NFT’yi tıpkı bir onur rozeti gibi sergileyebilir ve bunu sosyal medyadaki birçok kişiye gösterebilir.
Ödül seçeneği
Jurek bu trendi açıklarken iki kozmetik tüketicisi örneği veriyor. Mary ve Amy, kozmetik alışverişi yapan iki kişi. Mary, kozmetiğe yılda 5.000 dolar harcarken, Amy 1.000 dolar harcıyor.
Jurek diyor ki “Bunu bilerek, bu iki NFT sahibinin her birine sunduğumuz değeri farklılaştırabilir, çapraz satış ve yukarı satış için kullanabiliriz. Yani Amy belirli türde nemlendiriciler alıyorsa, ona özgün teklifler ve deneyimler sunabiliriz”
Amy’ye favori makyaj sanatçısıyla özel bir deneyim sunulabilir. Bu ayrıcalık NFT sahibi olan 50 kişilik bir grup için geçerli olur.
Tüketici davranışını yönlendirmek
Uzun zamandır farketmişsinizdir ki markalar, sizleri daha iyi tanımak için çeşitli anketler yapıyor. İşte bu süreç de NFT ile birleşebilir. Yani markalar, anketi dolduran kişilere NFT ya da kripto para birimi verebilir. Burada anketi doldurmak için bir süre tanınması da etkili olur. Örneğin bir marka, tüketicisine 30 gün içinde anketi doldurması karşılığında ‘x’ miktarda ürün almasına ya da ek satın alma yapmasına izin verebilir. NFT’ler ile de bu desteklenir.
Yani Jurek’e göre markalar, insanlara istediklerini yaptırma konusunda, NFT’leri bir ‘havuç’ olarak kullanabilir.
Kullanım seçenekleri değişken
Burada ise devreye takas sistemi giriyor aslında. Hatırlarsanız Amy’ye satın aldığı nemlendiriciler karşılığında bir NFT verdik ve bu NFT ile favori makyaj sanatçısıyla özel bir deneyim yaşayabilir. Ancak, Amy’nin bunu istemediği bir senaryo da söz konusu. İşte bu aşamada da takas ya da ikincil piyasa devreye giriyor. Amy, sahip olduğu ayrıcalığı kabul etmek yerine NFT’sini ikincil piyasada satışa çıkarabilir ya da başka bir NFT ile takas edebilir. Bu sayede aslında tüketicilere farklı seçeneklerin kapısı açılıyor. Eşler arası ticaret, tüketiciye de iniyor.
Sonuç
Markalar, için rekabet son yıllarda iyice hız kazandı. Hem dijital hem de fiziksel olarak satın alım yapan tüketiciler, artık satın aldıkları ürünlerin kalitesinin yanında markaların kendileriyle nasıl iletişim kurduğuna ve onlardan gelen ‘faydalar’a dikkat ediyor. Bu yüzden markaların, müşterilerini elinde tutması için yeni nesil teknolojilere sırtını çevirmemesi son derece önemli. Bu yüzden tüketici sadakati noktasında da NFT’lerin varlığını ve emin adımlarda çok daha akım haline geldiğini unutmamak gerekiyor.