Makaleler

Web’in anlamlı hali: Yapısal Veri

Web sitenizin içeriği kullanıcılar için anlaşılabilir olmasına rağmen makineler için aynı şey geçerli değildir. İçeriği makineler için de anlaşılabilir hale getirmek için HTML koduna özel etiketler ekleyerek hangi içeriğin, hangi konu ile alakalı olduğunu belirtmek gerekir. İşte yapısal veri (structured data) bu noktada devreye giriyor.

Oğuzcan Şahin 05 Nisan 2017

Web sitenizin içeriği kullanıcılar için anlaşılabilir olmasına rağmen makineler için aynı şey geçerli değildir. İçeriği makineler için de anlaşılabilir hale getirmek için HTML koduna özel etiketler ekleyerek hangi içeriğin, hangi konu ile alakalı olduğunu belirtmek gerekir. İşte yapısal veri (structured data) bu noktada devreye giriyor.

Biraz geçmişe gidelim: Web 2.0

Web 2.0’ın hayatımıza girdiği ilk zamanları hatırlıyor musunuz? O’Reilly Media‘nın 2004 yılının sonlarında gerçekleştirdiği konferansta ilk defa Tim O’Reilly tarafından şöyle özetlenmişti:

Web 2.0, bilgisayar endüstrisinde internetin bir düzlem olarak ilerlemesiyle bir işletme devrimi ve bu düzlemin kurallarını başarı için anlamaya çalışmaktır. Bu kurallar arasında başlıcası şudur: Ağ etkilerini daha çok insanın kullanabilmesi için programlar kurmak.”

Bu konferans ile aynı tarihlerde W3C (The World Wide Web Consortium) tarafından RDFa (Resource Description Framework in Attributes), kısa bir süre sonra ise Microformats duyuruldu. Burada küçük bir parantez açmalıyım; Microformats’ın kurucularından olan Tantek Çelik, Amerika’da yaşayan Türk asıllı bir bilgisayar uzmanı. Unvan Türkçede biraz tuhaf oluyor, farkındayım. Ancak ismini daha önce duymadıysanız araştırmanızı öneririm. RDFa, Microformats, Microdata ve JSON-LD farklı zamanlarda geliştirilmiş ve genelde aynı işi yapan semantik işaretlemelerdir. Yazıya, popüler olarak kullanılan Microdata ve JSON-LD ile devam edelim.

 

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Sinan Soysal

    Teknik SEO anlamında okuduğum ya da anlatılanlardan çok farklı ve çok daha yararlı bir yazı. Teşekkürler.

Senin İçin Öneriyoruz