2016 yepyeni bir yaklaşımın habercisi: Diyalog tabanlı kullanıcı deneyimi ve diyaloğun arkasındaki gizli kahraman, yapay zeka. Gelin, SMS’ten Whatsapp mesajlarına, hepimizin hayatında olan bir deneyimin yapay zeka sayesinde, bize dijital kullanıcı deneyiminde nasıl çağ atlatacağına bir bakalım. Üstelik kullanıcılarına yeni birşey öğretmeden.
Kullanıcılar için özgün arabirimler tasarlarken çözmemiz gereken birçok tasarım problemi ile karşılaştık. Acaba tasarladığımız arabirim, kullanıcıların akıllı telefonlarında doğru bir deneyim sunacak mıydı? Butonlar için doğru renkleri seçtiğimizden emin miyiz? Tipografik hiyerarşimiz nasıl oldu? Acaba iyi bir okuma deneyimi sunabiliyor muyuz? Ürün detay sayfasına kadar gelin “satın al” butonuna neden basmıyorlar? Yoksa arama algoritmamız doğru sonuçları getirmiyor mu?
Biz bu kısıtlarla boğuşaduralım, görünen o ki 2016, yepyeni bir yaklaşımın habercisi. “Yepyeni” dediğime bakmayın. Bu akım, yeni bir teknolojiden değil, internetin ilk yıllarından tanıdığımız oldukça basit bir teknolojiden beslenerek; günlük davranış motiflerimizin içerisine sızacağa benziyor: Diyalog tabanlı kullanıcı deneyimi ve diyaloğun arkasındaki gizli kahraman, yapay zeka.
Gelin, SMS’ten Whatsapp mesajlarına, hepimizin hayatında olan bir deneyimin yapay zeka sayesinde, bize dijital kullanıcı deneyiminde nasıl çağ atlatacağına bir bakalım. Üstelik kullanıcılarına yeni birşey öğretmeden.
Ne yani? İnternetten birşeyler satın alırken artık düğmelere basmayacak mıyız?
Bu makaleyi okuyan okurlarımızdan, satın aldığı ilk mobil telefonu “akıllı” olmayan kaç kişi var? Eğer – görece – genç kuşaktansanız, telefonlarımızın internete bağlanamadığı ve sadece SMS gönderebildiği zamanları birilerinden duymuş olmalısınız. İşte 2016 itibariyle hızla yayılacağını gördüğümüz bu model, tam olarak bu basit etkileşimi; mesajlaşmayı merkezine yerleştiriyor.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Peki, bu kadar basit bir deneyim kurgusu nasıl oldu da 2016’yı bekledi?
Bunu anlamak için gelin, öncelikle alışkın olduğumuz standart e-ticaret satın alma deneyimini insanlaştıralım.
En yüksek fiyatı 2500 TL olan, minimum 140 ekran UHD TV’leri gösterir misin? Bu özellikleri taşıyan 20 ürün buldum. Şunlar ve şunlar. Peki dahili uydu alıcısı olanlar hangileri? Onlar da şunlar ve şunlar. Pekala, şu ilk ürün fena gözükmüyor. Görüntü tarama hızı nasıl bunun? 400 Hz. Ok bunu almak istiyorum. Elbette. Ürünün fiyatı 2199 TL. Peşin mi yoksa taksitle mi almak istersiniz? Kaç taksit oluyor? 3, 6 ve 9 taksit yapabiliriz. 9 taksit olsun. Tamam. Hangi adrese gönderelim? Ev adresime lütfen. Tamam. Yanıt olarak “2199 TL 9 taksit” yazmanız yeterli. 2199 TL 9 taksit. Siparişinizi aldık. Sizi, hazırlık ve gönderim süreçleriyle ilgili olarak bilgilendireceğiz. Bu arada hizmetimizi nasıl buldunuz? 1–5 arası bir puan verir misiniz? 5 Yorumunuz için çok teşekkürler! Bizi arkadaşlarınıza önerin. Bir sonraki alışverişinizde görüşmek üzere!
Peki, kullanıcılarımıza bu kadar kolay bir deneyim sunmak istiyorken, bu deneyimi neden makineleştirelim ve tasarladığımız deneyimi kullanıcılarımıza öğretmeye çabalayalım? Öğrenmesi gereken biri varsa o da biziz, yani sistem alt yapımız. Facebook Messenger, WhatsApp, ve Telegram gibi onlarca başka uygulama üzerinden birbirimizle iletişime geçmiyor muyuz? Öyleyse kullanıcılarımızın zaten alışkın oldukları bir iletişim modelini dijital deneyimin bel kemiği haline getiremez miyiz?
Elbette yapabiliriz, hatta bu teknoloji dünya genelinde kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başladı bile. Fakat kullanıcılarımızdan gelen mesajları nasıl işleyeceğiz? Bu mesaj bir sipariş mi, bir arama mı, yoksa ödeme mi? Galiba bir yapay zeka alt yapısına ihtiyacımız var.
Bu deneyimde rol oynayabilecek birkaç platformu beraber tanıyalım:
Rhombus
Rhombus, kullanıcıların yerel şirketlerle olan sürecini mesajlaşmaya taşımak için bir köprü oluşturuyor. Bir kullanıcı olarak, Rhombus’a kayıtlı bir şirkete yemek sipariş edebiliyor, rezervasyon isteği gönderebiliyor, randevu alabiliyor hatta istediğiniz ürünün stokta olup olmadığını sorabiliyorsunuz. Bununla da kalmıyor, aldığınız hizmet sonrasında müşteri geri bildirimlerinizi de gönderebiliyorsunuz. Bunların hepsini telefon görüşmesi yapmadan, sadece mesaj göndererek yapmak büyük kolaylık.
msg.ai
msg.ai, markaları tüketicileriyle sık kullanılan mesajlaşma platformlarında buluşturuyor. Kendilerini “diyalog tabanlı e-ticaret için yapay zeka” sunan bir platform olarak tanımlıyor, gerçek zamanlı analiz alt yapıları ile mesajlarınızın ne zaman gönderildiğini, teslim edildiğini ve okunduğunu takip etmenizi, hatta sunduğunuz hizmetin bütün detaylarını bir dashboard ile görüntüleyebilmenizi sağlıyor.
Motion.ai
Hangi iletişim kanalını kullanırsak kullanalım, kullanıcıya sunduğumuz deneyimi bir yapay zeka algoritmasıyla çalışır hale getirmek durumundayız. Peki bu deneyimi kullanıcılarımıza sunmak istediğimizde bizim iş modelimize özgü bir yapay zeka alt yapısını nasıl hazırlayacağız? Bu çok maliyetli değil mi?
İşte Motion.ai bu noktada devreye giriyor ve “akıllı” kurgunuzu tasarlayabilmenizi ve hayata geçirmenizi sağlayacak bir platform sunuyor. İş hedeflerinize uygun deneyim akışını mümkün kılan yapay zeka robotları oluşturabilir, onları programlayabilir, eğitebilir ve hayata geçirebilirsiniz.
Operator
Operator, yapay zekayı profesyonellerin uzmanlığıyla birleştirerek işe biraz “insan dokunuşu” katmayı tercih ediyor. İstekleriniz, niteliğine göre en yetkin uzmanlara yönlendiriliyor ve en uygun çözüme ulaşmanız sağlanıyor.
Clara
Bir toplantı için hem kendinize hem de diğer katılımcılara en uygun gün ve saati ayarlamak zor bir iş değil mi? E-posta gönderirken Clara’yı cc’ye almanız yeterli. En uygun zamanı bulmak konusunda bütün yazışmaları Clara yönetiyor ve toplantınızı herkes için en uygun tarihe ayarlıyor.
Yeni bir çağ başlıyor
Yapay zeka ve mesajlaşma, e-ticaretten verimliliğe, hatta müşteri ilişkileri yönetimine kadar birçok alanda hayatımızın merkezine yerleşeceğe benziyor. Birçok girişim en verimli platformu, en iyi çalışan yapay zeka algoritmasını ve en geniş hizmet ağını sunmak için yarışıyor.
Sizin bildiğiniz yapay zeka ve diyalog tabanlı e-ticaret platformları var mı? Bir yorum yazarak katkıda bulunmaktan çekinmeyin lütfen.