Türkiye’deki Tasarım Toplulukları serimizin altıncı bölümünde, Türkiye’de “Tasarım estetikten ibarettir” algısını değiştirmeyi amaçlayan Kanvas Tasarım Topluluğu’nu konuk ettik.
Kanvas Tasarım Topluluğu nedir? Kimler tarafından, ne zaman ve hangi amaçla kuruldu?
Kanvas Tasarım Topluluğu, dijital ürün tasarımı konusunda çalışan ve bu konuya merak duyan herkesi bir araya getirmeyi hedefleyen bir topluluk olarak kuruldu. Yaklaşık 1 yıldır bir tasarım topluluğu başlatma niyetim vardı. 2019 yaz aylarında bu fikrimi Adem İlter’e anlattım ve Kanvas’ı kurmuş olduk. Hedefimiz tasarımcıları bir araya getirmekle birlikte, Türkiye’deki “Tasarım estetikten ibarettir” algısını değiştirmek ve daha fazla insanı tasarım disiplinine alıştırmak. Eylül 2019’da da web sitemizi yayına alıp duyurmaya başladık.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Web sitemizi açtıktan sonra mail listemize kayıt olan 200’ün üzerinde üyemiz oldu. Çoğunluğu tasarımcı olmakla birlikte, yazılımcı oranı da %30 civarında. Ağırlıklı olarak İstanbul’dan üyemiz var.
Henüz yeni bir topluluğuz ve topluluğu duyurduktan sonra aldığımız heyecanlı geribildirimler bizi çok mutlu ediyor.
Kanvas neler yapıyor, neler yapmayı planlıyor?
Şimdiye kadar 3 etkinlik yaptık. İlk etkinliğimiz 21 Eylül’de Adem İlter tarafından verilen Figma Workshop’uydu. İkincisi sadece tasarımcı yakın çevremizle yaptığımız, Kanvas hakkında geri bildirim aldığımız bir etkinlikti. En son da 2 hafta önce tüm üyelerin davetli olduğu ilk resmi buluşmamızı gerçekleştirdik. Bundan sonrası için de farklı disiplinlerden konuşmacıların olduğu aylık etkinlikler, film gösterimleri ve 2 haftada bir kahve sohbetleri yapmayı planlıyoruz.
Ek olarak önümüzdeki dönemde farklı etkinlik formatları deneyeceğiz. İlk olarak tasarımcı-yazılımcı iletişimini iyileştiren, ve yazılım geliştirmede oluşan sorunların minimuma indirilmesi için tasarımcılara düşen görevleri irdeleyeceğimiz bir seminer hazırladık. Bu tarz seminer ya da atölye çalışması etkinlikleri senede birkaç defa yapılacak. Haptic (dokunsal) tasarım üzerine uygulamalı bir atölye de hazırlık aşamasında.
Tasarıma merak duyan ve yeni tasarıma başlamış üyelerimize yönelik “Tasarımcı nasıl çalışır?” formatı üzerinde çalışıyoruz. Bu formatta iyi tasarlanmamış mevcut bir uygulamanın arayüzünü, tecrübeli tasarımcılara veriler ve ihtiyaçları da sağlayarak yeniden tasarlatacağız. Tüm süreci ve yaklaşımı anlattığı bir etkinlik olacak. Etkinliği canlı yayın veya banttan video ile paylaşmayı da düşünüyoruz.
Yine benzer bir format olan “Tasarım İnceleme” etkinlikleri düzenleyeceğiz. Tasarımcılar, yaptıkları tasarımlar için geribildirim toplayacaklar. Tasarım subjektif bir konu olduğundan hedefimiz “doğru geri bildirim nasıl istenmeli ve nasıl verilmeli” konusunda genç tasarımcıları eğitmek.
Etkinliklerle ilgili her şeyi kanvas.istanbul adresinden takip edebilirsiniz.
Gelecek için hedefleriniz, hayalleriniz neler?
En büyük hayalimiz Türkiye’de tasarım bilgisi ve estetik algının artması. Türkiye’den çıkmış iyi tasarımcıların sayısının çoğalması ise en büyük hedefimiz. Bu doğrultuda bir ilham kaynağı, bir kıvılcım olabileceksek ne mutlu.
Hangi konularda desteğe, yardıma, katılıma ihtiyaç duyuyorsunuz?
Kanvas Tasarım Topluluğu sadece benim ve Adem’in değil, tüm tasarım camiasının topluluğu olarak kuruldu. Bu yüzden bizimle beraber hareket etmek isteyen herkese kapımız açık. Üyelerimizden de ihtiyaç duydukları konularda bizimle iletişime geçmelerini istiyoruz. İlk etkinlik fikirleri bizden çıktı, fakat sonrasında neler yapılacağına tamamen topluluğun istekleri karar verecek.
Kanvas Tasarım Topluluğu’na katılmak ya da size destek olmak için ne yapabiliriz?
Topluluğa katılmak isteyenler bizi Twitter’dan takip edebilir, web sitemizden email listemize kayıt olabilirler. İletişim için merhaba@kanvas.istanbul adresine mail ya da Twitter’dan (@KanvasTT) DM gönderebilirler. En büyük desteği ise etkinliklere gelerek, hatta tasarımla ilgili arkadaşlarını da yanlarında getirerek sağlayabilirler.