Röportajlar

Merve Uygun Erdol: “Toplum kadınların neler başarabileceklerinin farkında değil…”

Online eğitimde uzaktan ve birebir mentorluk üzerine kurulu ve eski zamanların usta / çırak ilişkisinden ilham alan bir sistem kuran Lonca.Works röportajlarımızın üçüncü ve son bölümünde konuğumuz Merve Uygun Erdol. Uluslararası İlişkiler ve MBA eğitimlerinin ardından yazılım dğnyasına yönelen Erdol ile bu ilginç eğitim / kariyer yolculuğunu konuştuk.

Alkan Dalkılıç 05 Ekim 2018
lonca-works-merve-erdol

Seni kısaca tanıyabilir miyiz? Hangi alanda eğitim aldın, neler yaptın, yapıyorsun ve yakın geleceğe ve profesyonel hayatına dair hayallerin neler?

Ben lisansımı Bilkent Üniversitesi Uluslarası İlişkiler bölümünde tamamladım. Hacettepe Üniversitesi’nde de MBA yaptım. 6 sene kendi şirketimizde çalıştım. Çok radikal bir kararla, yaklaşık 1,5 sene kadar önce yazılıma yöneldim ve o zamandan beri yazılım alanında kendimi geliştiriyorum. Sürekli kod yazarak proje üretiyorum, kod okuyorum. Lonca.works üyesi olmamla birlikte profesyonel hayatıma dair hedefim “iyi bir kadın yazılımcı” olmak oldu. Haziran ayında edelkrone’da Doğukan Güven Nomak’ın yanında yaptığım yazılım stajıyla aktif olarak yazılım dünyasına giriş yaptım. (Staj videosunu buradan izleyebilirsiniz.)

Peki bilgisayarlarla ve dijital dünya ile nasıl tanıştın? Ders için miydi, eğlence için mi?

Bilgisayarla ilkokulda tanıştım. Okulda bilgisayar derslerimiz vardı. Arama motorunda arama yaparak çıkan sonuçları incelediğimizi hatırlıyorum 🙂 Ondan sonra da hayatımdan hiç çıkmadı. Eğlenceden ziyada hep ders ve için iş kullandım bilgisayarı. Şimdi ise “macbook”um hayatımın en önemli parçası.

Uluslararası İlişkiler ve üzerine MBA eğitimi aldıktan sonra bambaşka bir alan olan yazılımcılığa geçme kararı nasıl gelişti? Bu “ilginç” süreci biraz anlatır mısın?

6 sene kadar kendi şirketimizde çalıştığımı söylemiştim. İşimiz gereği online satış sitesi ve başka websiteleri kurmamız gerekiyordu. Bu işleri yapan insanlarla çalışmaya başlayınca websitesi ile insanların ihtiyaçlarına daha kolay cevap verebiliyor olmanın bana büyük keyif verdiğini farkettim ve WordPress ile freelance web tasarım işleri yapmaya başladım. Bu dünyayı tanıyınca WordPress’in bana yetmediğini gördüm. Eğer bu yolda devam edeceksem mutlaka yazılım bilgisine ihtiyacım vardı. Ufak kod parçaları yazmak, kod okumaya çalışmak, ekranda bir şeyler ürettiğimi görmek beni gerçekten çok mutlu ettiği için hayatımı ve kariyerimi değiştirmeye karar verdim. Bu kararı verdiğimde oğlum 1,5 yaşındaydı. Benim için zorlu bir süreç başlamış olsa da eşimin desteği sayesinde ve oğlumun ileride “Annem kod yazıyor” diyeceğini düşünerek bu süreci en verimli şekilde geçiriyorum.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir