Türkiye’deki tasarım toplulukları bölüm 1: UX’minimal
"Tasarım ve teknoloji ile değişim yaratanların bilgi kaynağı" SHERPA Blog, yepyeni yazı dizisiyle karşınızda: Türkiye'deki Tasarım Toplulukları. Bu yazı dizisinde ülkemizin dijital tasarım kültürüne gönüllü olarak destek veren, etkinlikler düzenleyen, bu kültürü büyükşehirlerin sınırları dışına çıkarmaya çalışan ve sektöre hem iletişim hem de nitelikli bilgi kazandıran topluluklara yer vereceğiz. İlk konuğumuz ise UX'minimal.
“Tasarım ve teknoloji ile değişim yaratanların bilgi kaynağı” SHERPA Blog, yepyeni yazı dizisiyle karşınızda: Türkiye’deki Tasarım Toplulukları. Bu yazı dizisinde ülkemizin dijital tasarım kültürüne gönüllü olarak destek veren, etkinlikler düzenleyen, bu kültürü büyükşehirlerin sınırları dışına çıkarmaya çalışan ve sektöre hem iletişim becerisi hem de nitelikli bilgi kazandıran topluluklara yer vereceğiz. İlk konuğumuz ise UX’minimal.
Keyifli okumalar!
“UX’minimal kimler tarafından, nasıl bir amacı temsil etmek için kuruldu?” diye sormamıza gerek kalmaksızın, uxminimal.com* dan yanıtını alabiliyoruz 🙂 O zaman soralım, neden? Neden böyle bir inisiyatif almak istediniz?
Farklı disiplinlerden bir araya gelmiş ve kullanıcıya dokunan tüm alanları irdelemeyi, kullanıcı deneyimi alanında rol alan kişileri bilinçlendirmeyi ve en önemlisi paylaşarak öğrenmeyi hedefleyen bir ekibiz. Organize ettiğimiz buluşmalar ile ‘yüz yüze’ tanışmayı, workshop’larımız ile paylaşarak üretmeyi, Slack kanalımız ile de iletişimde kalmayı amaçlıyoruz. ‘Kullanıcı Deneyimi Tasarımı’ gitgide gelişen ve büyüyen bir alan ve bu büyümede hep beraber yer alalım istiyoruz.
İnisiyatif alma nedenimiz ise biraz yokluk; aradığını bulamamak ve ihtiyaçlarımız için harekete geçmek. Ankara’ da üreten, tasarlayan, kodlayan vs. ancak birbiriyle etkileşimi ve iletişimi düşük bir topluluk mevcuttu. Bu insanları bir araya getirerek kullanıcı deneyimi konusundaki uluslararası standartları, bulunduğumuz lokasyonda da sağlamak ilk kaygımızdı. Bir şeyler öğrenmek adına İstanbul’a gitme zorunluluğu, bir noktadan sonra bizi inisiyatif almaya yönlendirdi. Şu anda da sürekli bu ihtiyaca verdiğimiz cevabı iyileştirmeye çalışıyoruz. Ankara lokasyonundan ülke geneline hitap eden bir komünite olduk ama aklımızda hep; ‘bu topluluğa ne katabiliriz?, ‘bu topluluğun neye ihtiyacı var?’, ‘bunun için bizim neye ihtiyacımız var?’ soruları dolanıyor. İhtiyaçtan doğduk ve ihtiyaçlara göre sağlam adımlarla evriliyoruz.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
“Buradan da açık bir çağrı yapmış olalım. Ekibimize dahil olmak isteyen, kullanıcı deneyimi ile ilgilenen, Türkiye’nin tüm illerinden dostlarımız; bize hi@uxminimal.com mail adresi üzerinden ulaşabilirler.”
UX’minimal’in kurucu kadrosunu, elini taşın altına sokanları tanımak isteriz? Bize biraz kurucu ekipten bahsedebilir misiniz?
UX’minimal Ümit (Koca)’nın elini taşın altına koyması ve güzel enerjisinin bizleri bir araya getirmesiyle ortaya çıktı. Kurucu olarak tek kişilik dev kadro diyebiliriz. Bahsettiğimiz yokluğun verdiği, bağımlı olma halinden yılmayıp, düzeltmeye çalışma hikayesinde aktivasyon enerjisi Ümit. İlk oluşum bireysel iletişimde olduğu insanlarla başlıyor. Başta kafasındakileri hevesle Erk (Ekin) ve Emre (Keskin)’e aktarıyor. Onlar da dahil oluyor. Ümit bu canlılıkla ilk günden kurumsal kimliği oluşturmaya başlıyor. Ceren (Balcı) meetup grubu kurulduğunda ilk katılımcı oluyor, hemen iletişime geçip yemek yemeye karar veriyorlar. Bu yemeğe iki taraf da değerli insanlarla geliyor; Burcu (Çelikkaya), Baki (Bektaş), Anıl (Özsoy), Gökçe (Evren), Yağızhan (Güler) de ekibe dahil oluyor. Erk, katılımcılar arasında blog yazılarını takip ettiği Eliz (Kılıç)’ı görüyor ve iletişime geçiyorlar. Bu sırada Ümit, Linkedin ve Meetup’tan yaptığı açık çağrılara da heyecanla “Haydi bir yemek yiyelim!” geri dönüşü yapıyor ve kalpleri kazanıyor. Burak (Kantarcı) ve Gonca (Çamkerten) de bu vesileyle dahil oluyor. Böylece ilk etkinliğin organizasyon ekibi bir araya geliyor. Sonraki süreçlerde yine Slack topluluğu, etkinlik sonrası yemekler ve öneriler vesilesiyle ekibimize Atilla (Alışkan), Bilgin (Durmaz), Dilmin (Yanık), Ezgi (Alpay), Gamze (Aluç), Mustafa (Ezer), Tunahan (Özer) ve Yashar (Kardar) dahil oluyor. 21 farklı bireyin etki ettiği UX’minimal şu anda 16 kişi ile yolculuğuna devam ediyor. Hala büyüyoruz ve gelişiyoruz. Bu büyümede bir sonraki hedefimiz; her platformda daha fazla nitelikli içerik üretebilmek.
Kapımız inisiyatif almak isteyen, benzer kaygıları taşıyan herkese açık. Mesela doub.co’dan Ezgi (Nazlı) ve Berkay’ın (Sargın) talep etmesi ve Batuhan (Karasakal) ile beraber inisiyatif almasıyla İzmir’de de bir etkinlik düzenledik.
Buradan da açık bir çağrı yapmış olalım. Ekibimize dahil olmak isteyen, kullanıcı deneyimi ile ilgilenen, Türkiye’nin tüm illerinden dostlarımız; bize hi@uxminimal.com mail adresi üzerinden ulaşabilirler.
UX’minimal bugüne kadar Ankara’da organize ettiği etkinliklerle adını duyurdu. Etkinliklerden haberdar olmayan ya da etkinliklere katılamamış olanlar için kısa bir özet geçsek, UX’minimal bugüne kadar neleri başardı diyebiliriz?
UX’minimal’in bize göre ilk akla gelen başarısı topluluk içindeki iletişimi geliştirmesi ve topluluğu kaynaştırması oldu. Şimdiye kadar birbirinden değerli 20’ye yakın konuşmacı ağırladık ve her biri topluluğa bir değer katarak ayrıldı. Bir diğer başarımız da konuşmacılar ile topluluk arasında saygı çerçevesinde, samimi ve erişilebilir bir iletişim kanalı oluşturmak. Slack topluluğumuzun üyeleri ve/veya konuşmacılarımız inisiyatif alıp ‘pop-up’ etkinlikler yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Bu bizim için inanılmaz heyecan verici. İnsanların kendi istekleriyle bir araya gelerek ‘iş’, ‘paylaşım’ ve ‘üretim’ yaptıklarını görmek bizi mutlu ediyor. En önemlisi de, bu durum; bizden, bir kurumdan veya şirketten bağımsız olarak bireylerin özgür iradesi ile gerçekleşiyor. Bize göre en önemli başarımız bu özgür alanı yaratmaktır.
Neyi başardığınızda, “Galiba iyi yoldayız!” diyeceksiniz?
Biraz zor tatmin olan bir oluşumuz. Doğru yolda olduğumuza inanıyoruz ama ‘etkinlik yapmak’ bize yetmiyor. Paylaşımlarımızı etkinliklerden bağımsızlaştırmak, içerik üretmek, bildiklerimizi aktarmak, bilmediklerimizi irdelemek ve öğrenmek istiyoruz. Ekibimize, topluluğumuza ve dokunduğumuz insanlara her kanalda daha çok alan yaratalım istiyoruz. Ağırladığımız her konuşmacımızla, hiç beklemediğimiz, inanılmaz ilişkiler kurduk. Adeta her biri birer mentöre dönüştü. Hedeflerimizde uluslararası çapta bir şeyler yapmak da var, neden olmasın? Mesela katılımcıların deneyimini kurgulayan bir deneyim konferansı gerçekleştirmek istiyoruz. Yolun bizi nereye götüreceği şimdilik bizim için de bir merak konusu ama yolda olmayı çok sevdik ve yolda olmaya devam edeceğiz diyebiliriz.
“En önemlisi de, bu durum; bizden, bir kurumdan veya şirketten bağımsız olarak bireylerin özgür iradesi ile gerçekleşiyor. Bize göre en önemli başarımız bu özgür alanı yaratmaktır.”
UX’minimal’in neye ihtiyacı var? Amacınıza inananlar, onun bir parçası olmak isteyenler ne yapsın istersiniz?
Biz herkesin dilediği zaman bizimle iletişime geçmesini/geçebilmesini isteriz. Erişilebilir bir ekip olmak ve bu yönde evrilmek için her gün kendimizi geliştirmeye çabalıyoruz. Yapıcı ve katkı sağlayan her türlü eleştiri ve öneri bizleri mutlu ediyor. Doğru ve samimi iletişimin öneminin farkındayız ve en büyük avantajımızın bu olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda bize önerilerle gelen insanlara bayılıyoruz. Böyle bir heyecan duyanlara mesajımız; bizimle iletişime geçmeyi mutlaka denemeleri. Slack kanalımıza gelebilirler, etkinliklerimizi Meetup üzerinden kayıt olarak takip edebilirler. LinkedIn, podcast ve tüm sosyal medya kanalları üzerinden takip ederek de yine bizden haberdar olabilirler ve iletişime geçebilirler. Biz olabildiğince pozitif dönüşler yapmak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz.
Bu güzel röportaj ve içeriklerinde bize yer verdikleri için SHERPA ekibine tekrar çok teşekkür ediyoruz. Keyifli okumalar 🙂
Bursaya da gelin ^)