Makaleler

Sosyal kredi: Oyunlaştırmanın karanlık yüzü

Vatandaşlık kavramı fiziksel ortamdan dijital ortama mı sıçrıyor? Başka bir deyişle, Black Mirror gerçek mi oluyor? Vatandaşların fiziksel ve dijital ortamlardaki davranışlarını bir oyunlaştırma kurgusu içinde puanlayan ve onlara bu puanlara dayalı kredi notları veren Zhima (eski adıyla Sesame) Credit, yarının dünyasında yaşanacak dijital bir kabusun erken habercisi mi yoksa?

Berk Bayri 04 Ocak 2017

Vatandaşlık kavramı fiziksel ortamdan dijital ortama mı sıçrıyor? Başka bir deyişle, Black Mirror gerçek mi oluyor? Vatandaşların fiziksel ve dijital ortamlardaki davranışlarını bir oyunlaştırma kurgusu içinde puanlayan ve onlara bu puanlara dayalı kredi notları veren Zhima (bilinen adıyla Sesame) Credit, yarının dünyasında yaşanacak dijital bir kabusun erken habercisi mi yoksa?

SHERPA Blog okuyucuları oyunlaştırma kavramına yabancı olmasa gerek. Fakat bu kez farklı bir oyunlaştırma yaklaşımından, vatandaşlığı oyunlaştırmaktan söz edeceğiz.

Oyunlaştırma uygulamaları genellikle hem müşterilerin hem de şirketlerin fayda sağlaması prensibine dayalıdır. Örneğin, bir restoranda check-in yaparak elde ettiğiniz puanlar sayesinde bir indirim kazanabilir, zamanla daha fazla puan kazanarak elde edeceğiniz indirim oranını artırabilirsiniz. Siz bu hizmetten fayda sağlarken, şirket de daha fazla satış yapar, hedef kitlesini genişletir ve satış hacmini artırır. Peki sadece “kasanın kazandığı” ve kişilerin sistemden çıkamadığı bir “oyun” hayata geçerse neler olur?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz