Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Psikoloji alanında bilişsel çarpıtmalar (cognitive bias) şeklinde ifade edilen kavram, bireylerin deneyimlerini yorumlarken ve karar alırken sistematik bir şekilde mantığa aykırı bir düşünce yapısını takip etmeleri anlamına gelir. Bilişsel çarpıtmaların sadece günlük hayatımıza değil, profesyonel hayatımızda da etkili olduğu kabul edilen bir gerçektir.
Doğrulama çarpıtması (confirmation bias), sahte ortaklık (false consensus) ve kalıplaştırma (streotyping) gibi türleri bulunan bu çarpıtmalar, kullanıcılardan veri toplama, verilerin yorumlanması ve buna bağlı tasarım kararlarının alınması süreçlerini içeren bir alan olan kullanıcı deneyimine birebir etki eder, hatta bilişsel çarpıtmaların olumsuz etkilerine fazlasıyla açıktır denilebilir. Özellikle kullanıcı deneyimi araştırmacılarının bu konu ile farkındalıklarının yüksek olması, olası olumsuz etkileri en aza indirmenin ilk adımıdır.
İnsanlar deneyimleri sonucu yargılara ulaşır ve verdikleri kararları bu yargılara dayandırarak alırlar. Zaman zaman farkında olunan bu yargılar, kimi zaman ise bilinçsiz bir şekilde zihnimizde yer alır. Kullanıcı deneyimi araştırmaları veri toplama, yorumlama ve buna bağlı tasarım kararlarının alınması süreçlerini içeren bir alan olduğundan, bu tür bilinçli ya da bilinçsiz yargılardan en çok etkilenen alanların başında gelir. Peki nedir bu yargılar ve araştırma süreçlerini nasıl etkiler?
Bir girişim fikrin var "dünyanın en büyük problemini çözüyor". Kendine güvenin tam, para sayma makinesi fiyatlarına bakmaya bile başladın. Ama o da nesi?! Bir yatırımcı sunumu esnasında gelen iki soruyla fikrin ve hayallerin yerle bir oldu... "Nasıl olabilir? Ben her şeyi düşünmüştüm?" Küçük bir ipucu verelim: Kullanıcı araştırmalarına vakit ayırmış mıydın?