Makaleler

Empatik tasarım nedir?

Emrah Kozan, kullanıcı araştırmalarında ve tasarım sürecinde empatiden nasıl yararlanabileceğimizi, empati görüşmeleri için önerileriyle beraber paylaşıyor.

Emrah Kozan 24 Kasım 2021

Empati, bir tasarım projesinde başlangıç noktası olarak kabul edilir ve tasarım odaklı düşünce sürecinin birinci aşamasını oluşturur. Empati aşaması sırasında tasarımcı kullanıcıyı tanımak ve ihtiyaçlarını, isteklerini ve hedeflerini anlamak için yoğun bir çalışma içerisine girer.

Bu, insanları psikolojik ve duygusal düzeyde anlamak için gözlemlemek ve insanlarla etkileşim kurmak anlamına gelir. Ürün tasarımında kullanıcınız ile doğru bir etkileşim ve iletişim kurulduğunda doğru sonuçlar elde edebilirsiniz

Empati aşaması özünde önyargılarımızı tamamıyla bir kenara bırakmanızı gerektirir. Bu açıdan amatör ve sıfır noktasında bir bakış açısına sahip olmak oldukça elzemdir.

Başkalarının belirli durumlarda sizinle aynı şekilde düşüneceğini ve hissedeceğini varsaymak insanın doğasında vardır. İnsan önyargıları neredeyse her insanda doğal olan ve çoğu zaman istemsizce ortaya çıkan durumlardır. Bu bağlamda ön yargılarımızı farketmek ve kontrol etmek bu işe doğru başlamanın birinci adımı olabilir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et