Teknoloji, iş dışındaki hayatında nasıl bir yer kaplıyor?
20 yıl sonra teknolojinin gideceği yer (her ne olacaksa) beni çok heyecanlandırıyor. Hayal etmeyi seven herkes gibi bilim kurguyu da çok seviyorum. Bunlar haricinde teknoloji ile fonksiyonel bir ilişkim var. Moda takip eder gibi teknolojik cihazların lansmanını takip etmekten çok hoşlanmıyorum yani.
Kariyerini seçerken nasıl bir yol izledin? Önceliklerin, amaçların neydi?
İlk önce yazılımı denedim aslında. Bu sırada e-ticaret, dijital pazarlama yeni yeni popüler olmaya başlamıştı ve çok ilgimi çekti. Hem bilgisayar hayatımın orta noktasında olacaktı, hem de dijitaldeki insanların davranışlarını etkileyecektim.
Okuduğun bölüm ile yaptığın iş aynı mı? Değilse işini nerede/nasıl öğrendin? Aldığın eğitimin yaptığın işe bir katkısı olduğunu düşünüyor musun?
Aynı değil. Üniversite eğitimi sosyal ilişkiler kurmak için faydalı olsa da iş hayatındaki rolünün çok abartılmaması gerektiğini düşünüyorum. Her yıl yeni iş kollarının çıktığı bir dönemde üniversitelerin sektörü gerektiği kadar iyi takip edebileceğine inanmıyorum. İlk önce iş dünyası kendine yön veriyor, sonra eğitimciler bunu yakalamaya çalışıyor.
5 sene sonra nerede olmayı hedefliyorsun?
Birlikte çalışmaktan çok çok zevk aldığım ve her gün yeni şeyler öğrendiğim insanlarla birlikte çalışıyor olurum umarım.
Bilişim sektörünün erkek egemen bir alan olduğu fikrine katılıyor musun?
Bilişim kendini çabuk yenileyen, çalışanların gerçekten zeki ve açık fikirli olduğu bir sektör. Bu sebeple cinsiyetçiliğin daha az olduğunu düşünüyorum. Erkek nüfusu kadın nüfusuna kıyasla daha fazla olabilir, ama sadece bu bilişimi “erkek egemen” bir sektör yapmaz. Bilişim sektörüne girmek isteyen kadınlar sırf bu sebeple uzak durmasınlar. İnsanların daha anlayışlı, daha yenilikçi olduklarını göz önünde bulundursunlar.
Sırf kadın olduğun için yapamayacağın varsayılan bir işle/görevle karşılaştın mı?
Bugüne kadar hep çok saygılı yöneticilerim ve ekip arkadaşlarım oldu. Mesleki anlamda cinsiyetçi bir yaklaşımla karşılaşmadım. Galiba şanslı azınlıktanım.
Sence Türkiye’de bilişim sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği var mı?
Eskiye oranla bunun kırılmaya başladığını görüyorum. Ama bunun nedeni cinsiyetlere çocukluktan itibaren yüklenen değerler. Erkek çocuklarını 10 yaşından itibaren araba sürmeye teşvik eden baba, aynısını kızı için yapmadığında arabalara daha çok ilgi duyacak olanı tahmin etmekte güçlük çekmeyiz.
Sırf kadın olduğun için yorumunun/fikrinin dinlenmediğini hissettiğin oldu mu?
Çok yaşadığım bir şey değil, sadece birkaç yıl önce böyle bir durum yaşadım. Ben yokmuşum gibi davranıldığını, fikirlerime kıymet verilmediğini hissetmiştim. Bu durumu çabalayarak değiştirmek zorunda kaldım. Önyargıları kırmak için verilen ekstra çaba gerçekten yorucu olabiliyor. Neyse ki şu anki işimde bunu yaşamıyorum.
Mesleğinle ilgili, ulusal ya da uluslararası ve sadece kadın üyelere açık meslek örgütleri var mı? Herhangi birine üye misin? Evetse faydasını görüyor musun? Hayırsa neden üye olmayı tercih etmedin?
Hayır değilim. Şimdiye kadar böyle bir ihtiyaç hissetmedim
Bilişim sektörünün kadınlara yönelik daha kapsayıcı olması için neler yapılması gerek sence?
Böyle deyince sanki “Bilişim sektörü” diye biri insan varmış da o izin vermiyormuş gibi oldu. 🙂 Okullarda, ailelerde, aslında tüm toplumda başlaması gereken bir değişim bu bence. Kız çocuklarına bilişimin faydası anlatıldıkça sektörde kadın sayısı da artacaktır. “Kız çocuğu için en rahatı öğretmenlik, eczacılık” kafasından çıkmamız lazım.
Bilişim sektöründe çalışan kadınların yaygın biçimde karşılaştığı en büyük problem sence nedir?
Bilişim sektörünün diğer sektörlerden daha açık fikirli olduğunu düşünüyorum. Fakat her sektördeki problemlerden de muaf değil tabii. Erkeğe tanınan tolerans maalesef kadına tanınmıyor. Kadının hatalı çıkma, yanlış karar verme lüksü erkeğe kıyasla çok daha az. Tek bir hatanız sizi “kötü bir kadın yönetici” yapmaya yetiyor. Kadınlar ise ya erkekleşiyor ya da kendini kanıtlamak için işkolik oluyor. Birçok detayı erkekler fark etmiyor bile. Bu da aslında kendi başına başka bir problem.
Bilişim alanında kariyer hedefleyen genç kadınlara ne önerirsin?
Merak. Eğer meraklı değillerse başka bir mesleğe yönelmelerini tavsiye ederim. Merak yoksa geride kalmak kaçınılmaz. İkinci olarak, kariyerlerine bir ajansta başlamalarını tavsiye ederim. Daha fazla senaryo ile karşılaşıp, çalışmak insanı çok çabuk geliştiren bir şey. Son olarak eğer bulabiliyorlarsa kendilerine bir mentor bulsunlar. Birebir tecrübelerden öğrenmenin katkısı hiçbir eğitimde, ajansta yok.