Makaleler

Kentsel tasarımda kullanıcı deneyimi

Bir kişi tarafından deneyimlenen ve kullanılan bir tasarım ürünü bile, basit de olsa kullanıcı deneyimi içerir. Dolayısı ile kullanıcı deneyimine maruz kalmak için mutlaka bir akıllı cihaza ihtiyacınız yok; sadece sokağa çıkmanız yeterli. Bu yazımızda, kentsel tasarımda kullanıcı deneyiminin yerini, rolünü, örnek uygulamaları ve faydalarını özetledik.

Nazlı Binyıldırım 10 Eylül 2015

Bir kişi tarafından deneyimlenen ve kullanılan bir tasarım ürünü bile, basit de olsa kullanıcı deneyimi içerir. Dolayısı ile kullanıcı deneyimine maruz kalmak için mutlaka bir akıllı cihaza ihtiyacınız yok; sadece sokağa çıkmanız yeterli. Tabii ki, Kentsel tasarım ve şehir bölge planlama konusunda geri kalmış olan ülkelerde (bknz. Türkiye) çok iyi bir deneyim yaşayacağınızın garantisini vermek mümkün değil, ancak kentsel tasarım ile, halkına çok başarılı deneyimler ve bu doğrultuda sağlıklı sosyal stimülasyon olanakları sunan örnek şehir ve ülkeler mevcut.

Kentsel tasarımın iyi bir kullanıcı deneyimi sunması neden önemli?

Kaldırım ya da basamak yükseklikleri, bu soruya cevap olarak incelenebilecek en önemli konular arasında. Park yeri olarak kullanılmasın diye yüksek kaldırım yapmak, zaman içerisinde kasları zayıflayan ve haraket kabiliyeti kısıtlanan yaşlıların ya da yürüme engeli olan kişilerin kullanımına kesinlikle elverişli olmadığı gibi genç insanlar için de sağlıklı değil. Ergonomik ölçülerin dışına çıkıldığı an kaza riski artmış oluyor ve sürekli maruz kalınan yanlış yükseklik ve mesafeler zaman içerisinde kişilerde sakatlanmalara sebep olabiliyor.

Sağlık ürünleri tasarım danışmanlık firması Fuelfor’un (dünyada güvenilir dataya ulaşılabilen lokasyonlarda) yaptığı bir araştırmaya göre, 65 yaş üzeri her 3 kişiden 1’inin düşüşü yaralanma ile sonuçlanıyor ve düşme sebepli her 3 yaralanmadan 1’i kişinin ölümüne sebebiyet veriyor. Yine aynı araştırmaya bakacak olursak, bu kazaların çoğu ev dışında gerçekleşiyor. Bu veri, şehirlerimizi yaşlılar için tasarlamadığımızda, onların ölümüne sebebiyet verdiğimiz anlamına geliyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir