Hayat kurtaran küçük şeyler yazı dizimizin bir yazı dizisi olabilmesi için devam yazısının olması gerekliydi ve sonunda vakit bulup yazmak için makina başına geçebildim. Bu seansa sadece Google Analytics üzerine maddeler koymak yerine, araçlar arasında bir karma yaratmak ve kullanmayı sevdiğimiz, faydalı gördüğümüz bilimum araçlardan da örnekler vermek istedim.
Hayat kurtaran küçük şeyler yazı dizimizin bir yazı dizisi olabilmesi için devam yazısının olması gerekliydi ve sonunda vakit bulup yazmak için makina başına geçebildim. Ve sanırım biraz önce bir cümlede kullanılanılabilecek “yazı” kelimesini rekorunu kırdım. Bu seansa sadece Google Analytics üzerine maddeler koymak yerine araçlar arasında bir karma yaratmak ve kullanmayı sevdiğimiz, faydalı gördüğümüz bilimum araçlardan da örnekler vermek istedim.
Başlamadan önce “Bu 2. siyse birincisi nerede?” diyen dostlarımı şöyle alayım:
Madde 1: HotJar’da aynı sayfada birden fazla poll kurmayın
Evet yeni dönemin en gözde araçlarından olan, hem kantitatif hem de kalitatif veri edinmenizi sağlayan İsviçre çakısı aracımız Hotjar’da bir hışımla poll kurup insanlara en sevdiği renkle, en sevdiği hayvanı sormadan önce derin bir nefes alın. Zaten gerçekten bu soruları soracaksanız o klavyeden elleri çekin derim. Hotjar’da bildiğiniz gibi bir poll içinde birden fazla soruyu arka arkaya sorabiliyorsunuz. Ancak poll sorularının sayfaya giriş anında mı, çıkış teşebbüsünde mi yoksa belirli bir süre sonra mı çıkması konusundaki ayarı poll seviyesinde yapabiliyorsunuz. E biz de Türk olduğumuz için ilk akla gelen yöntem “İki poll yaratıp ikisini de aynı sayfaya koyarım o zaman” oluyor. Ancak Hotjar böyle bir durumda sadece son eklediğinizi kullanıcıya gösteriyor. Bunun da sebebi kullanıcıyı poll salatasıyla yormamak. Mantıksız da değil sanki ne dersiniz?
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Madde 2: Google Analytics ve anasayfa şaşırtmacası
Evet bu maddeyi sevgili arkadaşım Batuhan’ın haftalık raporlamalarda çıldırmasına binaen yarattığı ilgili dokümandan arakladığımı itiraf ediyorum.
Eğer raporlarınızda hem anasayfa page title hem de “homepage” gibi farklı 2 sayfa görüyorsanız minik bir konfigürasyona ihtiyacınız olabilir. Yapacağınız ayar tabii ki durumun kaynağına göre değişir. Potansiyel sebepler ve çözümleri şöyle olabilir:
Ghost spam: buttonsforfree, shareacolic, free-social-buttons, ilovecubancigars (bu benim uydurmam) gibi kaynaklardan gelen ama aslında gelmeyen ve Google Analytics yoluyla pazarlama yapmaya çalışan arkadaşların raporlarınıza sızması durumu sonucunda oluşur. Her halukarda buralardan trafik geldiğine dair raporlarınızda sayılar göreceğiniz ve canınız sıkılacağı için filtre yazmanızı ve bu sorundan kurtulmanızı tavsiye ederim.
anasayfa.com ve anasayfa.com/index.php gibi iki ayrı URL yapısının olması: Bu da teknik bir düzenleme sonucu bu soruna neden olabilecek bir nokta. Bu durumda view seviyesinde default homepage ayarıyla sorundan kurtulabilirsiniz. Ayrıca URL yönlendirmelerinde bir sıkıntı olabilmesi ihtimaline karşın da bir filtre uygulayarak küçük/büyük harf kullanımlarından doğan hataları bertaraf edebilirsiniz.
Aynı sayfada birden fazla tracker olması: Evet pek ihtimal vermediğiniz bir nokta ama yine de siz siz olun bir kontrol edin.
Madde 3: GTM’deki “non-interaction hit” ayarı süs değil
Kabul ediyorum bu tag manager’dan daha çok Google Analytics için önemli bir madde zira çıktısını burada görüyoruz. Ancak GTM özelinde belirtmemin sebebi bu araç sayesinde aslında insanların etkileşimleriyle alakalı mı yoksa arka tarafta çalışan bir işlemle ilgili bir event mi gönderiyoruz bunun ayrımını yapmamız için basit bir dropdown ile sorunun bizim için çözülmüş olması. Çoğu zaman “Dokunmayalım geçelim” dediğimiz ayarlardan olan bu alan size büyük fayda sağlayabilir. Örneğin yakın zamanda çalışmaya başladığımız bir müşterimizin raporlarında garip bounce rate’ler görülmekteydi. Garip derken 0.87% gibi gerçek olmak için fazla iyi oranlardan bahsediyorum. Yapılan incelemede ortaya çıktı ki aslında interaksiyonla alakalı olmayan ve pageview esnasında çalıştırılan bir event Analytics’e çağrı gönderiyor ve bunun sonucunda non-interaction hit seçilmediğinden de Analytics tarafından kullanıcı aksiyonu gibi algılanarak bounce olmadığı lehine metrik kaydediliyordu. Yani özetle hangi sayfada nasıl bir istek gönderdiğinize dikkat edin ve gerektiğinde camı kırın.
Madde 4: Google Analytics’te Custom Alerts kullanmıyorsanız Amerika’yı keşfetmemişsinizdir
İddialı bir yaklaşım olarak görebilirsiniz. Ancak veri ile iş yapan, dijital ölçümleme yaptığını savunan biriyseniz ve gerçekten hakkını vererek yapmaya çalışıyorsanız custom alerts kullanmadan yapamazsınız. Custom alerts ki kendilerinin bir adı da “intelligence events” olarak geçer, siz sitenizde olağanın dışında gerçekleşen artış ve düşüşleri gösterir. Her ne kadar otomatik olarak aracın siz hiçbir ayar yapmamanıza karşın bu tür eventleri raporlayabilme yeteneği olsa da, sizin izlemek istediğiniz ve sizin için özel olan metrikleri ve değerlerini ayarlayabilmek için custom alerts hazırlamanız gerekir. Bu alertler size günlük, haftalık ve aylık olarak raporlanır ve güzel bir şekilde incelemenizi, paternleri görmenizi sağlar. Avinash Kaushik’in konuyla ilgili güzel bir yazısı da mevcuttur.
Tüyo; şahsen her hesap için 40’ın üzerinde custom alerts oluşturmakta ve hergün ilk iş bunları kontrol etmekle güne başlamaktayım.
Madde 5: Google Analytics’te Custom channel groupings kullanın, Evreka’yı yaşayın
Edinim (acquisition) en önemli raporlama noktalarından biridir desem herhalde kimse itiraz etmeyecektir. Hal böyleyken her ne kadar default kanal ayarlamaları size genel bilgiyi verse de, yönettiğiniz hesabın özelinde kullanılmakta olan edinim kanalları bazında tabloyu görebilmek kadar önemli bir nokta olamaz diye düşünüyorum. Burada tek bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim; default channel groupings üzerinde değişiklik yapmayıp ek bir grouping yarattığınızda diğer standart ve custom raporlarda bu gruplama görünür. O yüzden değişikliklerinizi bu kanal üzerinde yapmanız gerekir. Ancak dikkat edin! Ek gruplamada retroaktif raporlama varken default gruplama ayarı yaptığınız günden sonra yeni yapıya göre size veri sağlar. O yüzden ayarlamalarınızı doğru yapın zira geriye dönük düzeltme yapamazsınız.
Default:
Custom:
Evet bu seferlik bu kadar. Yazı içinde paylaşılan maddeler hakkında yorumlarınız varsa veya “Benim de ekleyeceklerim var” derseniz sizi yorum bölümüne almak isteriz. İyi analizler…