Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
AARRR metrikleri serisinin ilk bölümünde kullanıcı edinimi (acquisition) konusunu ele aldık.
Ürün/hizmetlerini hedef kitlelerine nasıl ulaştıracakları başlangıç aşamasındaki Start-up’ların en büyük problemlerinden birisidir. Hele ki var olduğunuz pazarın rekabet gücü yüksekse ve rakipleriniz çoktan kendi kitlerinini yaratmış, mail listeleri uzayıp giden türdense sıkıntı katsayısı daha da artıyor. Ancak gelir elde edebilmek için rüzgarı tersine çevirmek, rakiplerinizin pazar payını ufak ufak kendi hanenize geçirmek zorundasınız.
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Bunun için hangi stratejileri izleyeceksiniz? Müşteri yaşam döngüsünü oluştururken, optimize ederken, gelir kanallarınızın verimliliğini ölçerken, ürün/market uyumunu yakalamak için daha hızlı koşarken AARRR! metriklerine ihtiyaç duyacaksınız. Takipçilerimiz bu konu ile alakalı daha önce yazdığımızı hatırlayacaktır. Ancak hazırlayacağımız bu yazı dizisi ile Acquisition (edinim), Activation (etkileşim), Retention (bağlılık), Refferal (tavsiye), Revenue (gelir) şeklinde 5 adım olarak ele aldığımız her bir metriği detaylıca inceleyip, başarılı örneklere yer vereceğiz. Yazı dizisi boyunca yorumlarınızla sizlerden de katkı beklediğimi belirtmek istiyorum. AARRR! metriklerini anlatacağımız yazı dizimizin ilk parçası Acquisition (edinim) ile başlıyor!
İnsanları ürün/hizmetinizi kullanmaları için ikna etmek istiyorsunuz ama yaklaşımınız ne kadar doğru? İşin web analitik ve ölçümleme tarafı bir yana izleyeceğiniz pazarlama stratejisinin başarılı olabilmesi için önceliğiniz hedef kitlenizi olabildiğince yakından tanımak olmalıdır. Bu süreç o kadar önemli ki başarılarına imrenerek baktığımız uluslar arası firmaların müşteri analizleri bu kadar detaya inebiliyor. Birkaç kesit sunmak gerekirse:
Hedef kitlenizi yakından tanımanın başlıca avantajı şüphesiz kullanacağınız dili, yer alacağınız mecraları ve anahtar kelimelerinizi doğru belirlemeniz olacaktır. Kullanılacak dil web sitenizin içeriklerinden tutunda, reklam kampanyalarınıza kadar her şeyi etkileyecektir. Seçeceğiniz doğru mecralar yatırımlarınızın geri dönüş süresini aşağılara çekecek, kısıtlı kaynaklarınızı verimli kullanmanızı sağlayacaktır. Doğru anahtar kelimeler ise ürün/hizmetinizi arama sonuçlarında daha üst sıralarda listelenmesine yardımcı olarak SEO ve SEM için harcayacağınız eforu daha aza indirecektir. Tüm bu faydalar totalde doğru yerde size değer katacak doğru kişilere ulaşmanızı sağlayacaktır.
Fikrinizi hayata geçirdikten sonra sabırsız olmanız çok normal. Ancak fikrinizin hayatınızda pozitif etki yaratmasını istiyorsanız pazara çıkmadan önce gerekli hazırlıkların tamamlandığına dair kuşkularınız olmamalı. Başlangıç aşaması için uygun gördüğünüz özellik setlerinin doğru çalıştığına, olumlu kullanıcı deneyimini gözeterek tasarımların tamamlandığına, en önemlisi 5 AARRR! metriği ve dijital pazarlama çalışmalarınızı ölçümlemek için uygulayacağınız planın hazır olması gerekmektedir.
Acquisition(Edinme) için hazırlayacağınız planlama sayfalarca uzunlukta olmasada aşağıdaki başlıkları kapsamalıdır.
Acquisition(Edinme) için oluşturacağınız stratejiyi tamamladığınızı düşünüyorsanız o kadar emin olmayın. Smart Insights bloğunda harekete geçmeden önce kontrol etmeniz gereken 7 maddelik bir checklist yayınlanmış. Kısaca bundan da bahsederek yazıya devam etmek istiyorum.
Gibi sorular sorarak doğru platformun seçimini şansa değil, kendinizi ve hedef kitlenizi doğru tanımlayarak daha bilimsel bir yaklaşıma dayandırabilirsiniz. İnternet üzerinden erişebileceğiniz kullanım istatistiklerini kendi verileriniz ile harmanlamadığınız sürece yanılma ihtimali yüksek olacaktır. Kendi verileriniz derken neyi mi kastediyorum?
Oluşturduğunuz veya oluşturacağınız personalar kendi verilerinizi elde ederken çok işinize yarayacaktır. İlk defa duyanlar için kardeş girişim SHERPA’dan alıntı yaparak kısa bir tanıma yer vermek istiyorum:
“Persona hedef kitlesinin prototipidir. Araştırma sonuçlarından elde ettiğiniz örneklemi bir kişi üzerinde karakterize eder.”
Bu personaları oluşturduktan sonra elinizde yaş grupları, meslek grupları, gelir seviyeleri gibi bilgiler olacaktır. İşte şimdi her yerde karşımıza çıkan sosyal medya kullanım ve dağılım istatistiklerine bakma zamanı! Örnek olarak gençlerin sosyal medya kullanımını inceleyen bu raporu verebilirim. Kendi demografik verileriniz ile bu verileri bağdaştırarak sizin için en uygun platformları seçebilirsiniz.
Mevcut kullanıcılarınızı ve takipçilerinizi de unutmamak gerekiyor. Google Analytics’in demografik analize olanak tanıması web sitenizin ziyaretçileri hakkında daha somut veriler elde etmenizi sağlıyor. Ayrıca eğer sosyal medya hesaplarınız varsa buradaki takipçileriniz hakkında da demografik veriler elde etmeniz mümkün(Örneğin Facebook Insights).
Bu platformlarda hangi stratejileri izlemeniz gerektiğine gelince bunun cevabı sektörden sektöre göre değişkenlik gösterebiliyor. Aşağıda belli başlı mecralarda kolayca uygulayabileceğiniz taktikleri listelemeye çalıştım. Eklemek istediklerinizi yorum bölümünden paylaşırsanız çok seviniriz.
Doğru metrikleri belirlemeniz başarıyı doğru ölçmenize yardımcı olur. Nasıl belirleyeceğinizi anlatmadan önce genel perspektife hakim olmanız için DMMP Modeli ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum.
Öncelikle amacınızın ne olduğu konusunda hem fikir olalım. Acquisation(Edinme) için konuşuyorsak insanları web sitenize çekmek ilk hedefiniz olacaktır. Sonrasında ziyaretçileriniz için tüneller(funnel) oluşturarak site içi hareketi ve eforunuzun geri dönüşünü ölçümlemeniz gerekiyor. Sitenize ilk kez gelen kişi için e-mail listenize kayıt olması, sitenize ikinci kez gelmesi, ürürünüzün demo sürümünü incelemesi ve nihayetinde satın alması oluşturacağınız tünele örnek verilebilir. Bu tüneldeki her bir adım için incelemeniz gereken metriklerin farklı olacağını hatırlatalım. Bu metrikleri seçerken gereksiz(vanity) metriklerden uzak durmanız resmin tamamını göremenizi kolaylaştırır.
Örneğin ilk kez sitenizi ziyaret eden biri için belirleyeceğiniz hedefler şu şekilde olabilir:
Yukarıda anlattığımız işlemleri yapmak için Google Analytics yeterli olacaktır. Site içindeki trafiği izleyebilir, ziyaretçiler için tünelleri yaratabilir, gerçek zamanlı veriler elde edebilir ve gelişmiş raporlama seçenekleri ile anlaşılabilir kılabilirsiniz. Google Analytics raporlarında Gelişmiş segmentasyon seçeneğini(Advanced segmentation) kullanarak siteden hemen çıkan ziyaretçileri dönüşüm sağlayanlardan ayırarak derinlemesine analiz şansı yakalayabilirisiniz. Bu opsiyon özellikle AdWords ve SEO kampanyalarında kolay ve hızlı raporlama yapabilmenizi sağlayacaktır. Ancak Google Analytics’in sunduğu bu hizmetler buz dağının bir yüzü. Diğer yüzünde ise farklı araçlara ihtiyaç duyacaksanız.
Örneğin Hotjar gibi. Ziyaretçilerinizden kalitatif geri bildirimler almanız daha doğru güncellemeler yapmanızın önünü açacaktır. Site içindeki hareketlerin gözlemlenmesi, açılış sayfanız hakkında geri bildirimlerin gelmesi ve içeriklerinizin kalitesi hakkında gelen veriler detaylıca analiz edilmeli ve aksiyon adımları oluşturulmalıdır. Hotjar’ın yapabileceklerini anlattığımız yazımıza davet ederek yazının son bölümüne geçiyorum.
Kullandığınız araçlardan elde edeceğiniz verileri ürün/hizmetinizin edinim kanallarını optimize etmek için kullanmalısınız. Bu analizler neticesinde verimsiz kanalları tespit edebilir, testler uygulayabilir veya yatırım yapmayı durdurabilirsiniz. Bu noktada edinim kanallarınızın verimliliğini arttıracak ve optimizasyon sürecinde örnek teşkil etmesi açısından birkaç örnek paylaşmak istiyorum:
AARRR! Metriklerinin ilki olan Acquisation(Edinme) start-up’lar için korkutucu gözükse de, atılacak doğru adımlar ile üstesinden kolaylıkla gelinebilecek bir problem. Ürün/hizmetinizi kimin için hazırladığınızı, demografik özelliklerini, kullandıkları dili, harcadıkları içerikleri, ilgi alanlarını ve ihtiyaçlarını doğru analiz etmeniz akılcı stratejiler üretmenizi kolaylaştıracaktır. Tüm bunları doğru yapsanız bile başarılı olacağınızın garantisini kimse veremez. Ancak şansını yüksek tutmak için doğru KPI’ları ve analitik araçları belirlemek için ayıracağınız zamanı biraz daha fazla tutmalısınız.
Herkese başarılar!
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat