Çağımızda web varlıkları sadece online girişimler için değil hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren firmalar için de önemli hale geldi. Çeşitli araçlar vasıtası ile, hedef kitlelerle girilen etkileşimler ve yaratılan alternatif satış kanalları, büyüme sürecine geçiş kapıları aralayabilmenizi sağlayabilir. Hotjar da bunu olabildiğince kolaylaştırma amacı güden bir araç.
Çağımızda web varlıkları sadece online girişimler için değil hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren firmalar için de önemli hale geldi. Çeşitli araçlar vasıtası ile hedef kitleleri ile girecekleri etkileşimler ve yaratacakları alternatif satış kanalları büyüme sürecine geçişlerini ve istikrarı yakalama konusunda kapıları aralayabilmenizi sağlayabilir.
Kullanıcı davranışlarını ölçümlemek ise bahsettiğim web varlıklarınızı iyileştirmek ve potansiyel fırsatları açığa çıkarmanız için atacağınız adımların başında gelmelidir. Growth Hacking konsepti içerisinde de önemli bir yeri olan kullanıcı davranışları ile alakalı analitik araçlar kullanmanız gerek raporlama gerekse gerçekçi sonuçlar elde etmeniz açısından faydalı olacaktır. Ücretli/ücretsiz birçok araç bulabileceğiniz gibi “Founding member” ünvanını taşıdığımız Hotjar kolay arayüzü ve geniş özellik yelpazesi ile beklentilerinizi karşılayabilecek türden bir araç.
Yakup Bayrak, Hotjar’ın kurulumu ve bir takım özelliklerinden bahsettiği Hotjar ile Tanışın yazısında ikinci bölümün hazırlığından bahsetmişti. Ziyaretçileriniz ile etkileşiminizi arttıracığına ve kaliteli geri bildirimler almanızı sağlayacağına inandığım diğer özellik setlerinden bahsedeceğim ikinci bölüme geçmeden önce Hotjar hesaplarınızı açmayı unutmayın.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Oluşturacağınız form ile kullanıcılardan işletmeniz için önemli olan bilgileri toplayabilirsiniz. Lafı hiç uzatmadan kurulum ve önemli ipuçlarına geçmek istiyorum.
Hotjar’a giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden Forms’a tıklıyoruz.
Açılan sayfada New Forma tıkladıktan sonra karşımıza gelen pencerede aşağıdaki ayarlamaları yapıyoruz:
Snapshot size: Farklı paketlere göre değişkenlik gösterebilir. Formun kaç oturumda gösterileceğini belirliyoruz.
Name: Formun ismi.
Page URL: Oluşturulan formun hangi sayfada görüntüleneceği.
Ardından load forms on page’e tıklayıp bir sonraki adıma geçiyoruz.
Gelen sayfada formumuzu oluşturmaya başlıyoruz. Dilediğimiz bilgi alanlarını ekleyip form oluşturma işlemini tamamlayabiliriz.
Formu oluşturduktan sonra karşımıza çıkan liste, daha sonra yeni bir form oluşturduğumuzda güncellenecek ve tüm formları buradan yönetebiliyor olacağız. Bu liste üzerinden her bir form için raporlar üretebilir ve aktif/pasif durumunu ayarlayabiliriz.
Form Raporları ve Kullanılan Metrikler
Analitik araçların tümünde raporlama ve gözlemlenen metrikler işin can damarıdır. Hotjar üzerinden oluşturduğunuz formun raporlarına derinlemesine nüfus etmek ister misiniz?
Session: Sayfaya gelen ziyaret
Conversion Rate: Tamamlanmış form doldurma işlemlerinin tüm gösterimlere oranıdır. (successful form submits / sessions) * 100
Interaction: Kullanıcın tıklaması, dokunması vb. işlemleri ifade eder. Aynı oturumdaki birden fazla interaction 1 kabul edilir.
Avg. Interaction Time: Bir önceki interaction ile sonuncusu arasında geçen zaman hesaplanır.
Refill: Kullanıcı form alanına her yeni tıklayışında, dokunuşunda ya da bilgiyi yeniden girişinde 1 arttırılır. Oturum başına değeri 1’den fazla olabilir.
Leftblank: Boş bırakılan satırları gösterir. Hotjar bu satırları, satırın soluna bakarak belirliyor.
Dropoff: Boş bırakılan satırları gösterir. Eğer oturum aniden sona ererse son boş satır hesaplanır.
Succesful submit: Başarılı doldurulan satırları gösterir.
Failed submit: Hata mesajı gösterilen satırları gösterir.
Hotjar Form Analizlerini Hazırlamıyor. Ne Yapmalıyım?
Endişe etmeyin. Hotjar formların nasıl doldurulduğunu izlese de nadiren sunduğu veriler kesin sonuç içermiyor. Bu sebeple oluşturduğunuz formun içine java script kod parçasını yerleştirerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Hotjar eğer oluşturduğunuz formu bulamıyorsa:
Üyelik girişi yapılmadan görünmeyen sayfalardan birine koymuş olabilirsiniz,
Tracking kod, orijinal html kodunuzda bulunmuyor olabilir,
Form session-based sayfada yer alıyor olabilir,
Form iframe’de yer alıyor olabilir,
Oluşturduğunuz form unique ID veya unique name içermiyor olabilir,
Form elementleri <form> tag. içerisinde yer almıyor olabilir,
Önemli bir ayrıntı, sayfa başına bir form yayınlayabilirsiniz.
Form eklediniz fakat veri alamıyorsunuz:
Yanlış formu eklemiş olabilirsiniz.
Yukarıda belirttiğim gibi, Hotjar etkileşimleri takip etse de bazen gönderimleri izlerken sıkıntı yaşayabiliyor. Bunun için javascript kullanmanız faydalı olacaktır.
2. FUNNEL
Çoğumuzun çeşitli analitik araçlardan aşina olduğu funnel(tünel) Hotjar’da da ayarlanabiliyor. İş hedefleriniz için önemli olan bir sayfa veya aksiyona giden adımları Hotjar ile belirleyebilir ve kullanıcıların davranışlarını, hangi aşamada düştüklerini ve sayfa/adım bazında optimizasyonları rahatça belirleyebilirsiniz.
Kullandığınız bazı analit araçlardan farklı olarak Hotjar, Funnel’daki tüm adımların tamamlanması halinde kullanıcıların aralarda hangi sayfaları ziyaret ettiğini umursamıyor. Biraz karışık geldiğinin farkında olarak hemen örneklemeye çalışayım.
Örneğin D adımı kullanıcılarınızın son olarak ulaşmasını istediğiniz adım (satın alma, iletişim formunu doldurma vb.). D adımına gidene kadar kullanıcılar için belirlediğiniz öncüller A, B, C adımları olsun. Bu durumda funnel A→ B→ C→ D’den oluşacak. Ancak kullanıcılarınız A→ başka bir sayfa→ B→ başka bir sayfa→ C→ D tünelini izlerse Hotjar bunu tamamlanmış bir dönüşüm olarak görür. Burada ki önemli nokta Google Analytics’in aksine Hotjar oturum süresini 60 dakika ile sınırlandırmıştır. Yeri gelmişken funnel verilerinin de 60 dakikada bir güncellendiğini belirteyim. “This funnel is based on a sample of your total visitors” ifadesi oturumların sampling yapıldığını belirtir. Bu ibareyi görmüyorsanız raporlama tamamen gerçek sayılara göre hazırlanıyor demektir.
Hotjar ile Nasıl Funnel Oluşturacağım?
Form oluştururken izlediğini adımların hemen hemen aynısını izliyoruz.
Sol taraftaki menüden Funnels ve ardından New Funnel’a tıklıyoruz.
Açılan sayfada Funnel’a isim veriyoruz.
Aynı sayfada Funnel için adımları oluşturmaya başlıyoruz. Her bir adımı isimlendirip, eşleşme kriterlerini belirlememiz gerekiyor. Funnel’ın en önemli kısmını burası oluşturuyor. 5 tip eşleşme mevcut:
Simple Match: Default olarak bu seçenek ayarlıdır. Sitede belli bir sayfayı hedeflediğini zaman kullanabilirsiniz.
Exact Match: Spesifik bir URL takip etmek istediğiniz kullanabilirsiniz. damgh.com/page/asv223 gibi.
Starts With: Bu alana gireceğiniz karakterler ile başlayan URL’leri takip etmenizi sağlar.
Ends With: Bu alana gireceğiniz karakterler ile biten URL’leri takip etmenizi sağlar.
Contains: Bu alana gireceğiniz karakterleri içeren tüm URL’leri takip etmenizi sağlar.
Regular Expression: regex veya regexp kısaltmaları ile görebileceğimiz bu alanda özel karakterler ile koşullar yaratıp takip etmek istediğimiz sayfaları belirleyebiliyoruz. Hotjar örneklerini görmek isterseniz buradan bakabilirsiniz.
Funnel oluşturma işlemi tamamlandı. Oluşturulan listede funnel’a ait verileri görebilir ve yenilerini ekleyebiliriz.
Funnel ile ilgili bir kaç ayrıntı daha paylaşmak istiyorum. Hotjar belirlediğiniz adımların sırasını göz etmeden dönüşüm oranını hesaplar. Örneğin belirlediğini adımlar A-B-C-D olsun fakat kullanıcılar A-C-B-D adımlarını takip ederse dönüşüm tamamlanmış sayılır.
Virtual page’leri takip etmek istiyorsak hj(‘vpv’, ‘/some/path’); kod parçasını tracking code içerisine eklememiz yeterli. Örnek kullanımı için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.
Rapor bölümünde ise her bir adımdaki trafik kaybını ve toplam dönüşüm oranını görebilirsiniz.
Eğer Funnel’ların çalışmadığını düşünüyorsanız:
Adımlar için eklediğiniz linkler yanlış olabilir,
Simple Match, Exact Match gibi eşleştirme seçeneklerini yanlış kullanmış olabilirsiniz,
Optional step girildi ise Hotjar dönüşüm oranını hesaplarken diğer analitik araçlara göre farklılık gösterebilir,
Belli bir sayfa görüntülemeden sonra sampling yapıldığını unutmayalım.
3. POLLS
Poll’lar ile ziyaretçilere sınırsız soru sorabilirsiniz. Soruları hazırladığınızda belirlediğiniz sayfada widget şeklinde gözükerek kullanıcılara sunuluyor. Alabileceğiniz cevap çeşitleri:
Uzun metin cevapları
Kısa metin cevapları
Çoktan seçmeli cevaplar (Radio buttons)
Onay kutuları (Checkboxes)
Net Promoter Score.
Hazırladığınız kısa ve uzun metin cevapları için Hotjar kelime bulutu hazırlayarak en çok hangi kelimelerin kullanıldığını gösteriyor.
Hotjar Poll’un genel özellikleri:
Tek bir poll’da sınırsız soru sorabilirsiniz
5 çeşit soru formatı var
Tek bir poll ile sınırsız sayfayı hedefleyebilirsiniz
Teşekkür mesajı oluşturabilirsiniz
Sınırsız renklendirme seçenekleri mevcut
Mobilde oluşturacağınız poll her zaman merkezde konumlanır. Masaüstü ve tabletlerde sol veya sağ tarafta ayarlanabilir.
Business planda Hotjar logosunu gizleyebilirsiniz.
Nasıl Oluşturacağım:
Sol taraftan Polls ardından New Poll’a basıyoruz.
Poll ismini ve teşekkür mesajını giriyoruz.
Display panel’den poll’un hangi sayfalarda ve koşullarda gösterileceğini belirliyoruz. Burada 4 seçenek mevcut:
Sayfa yüklenir yüklenmez
Sayfaya geldikten belli bir süre sonra
Masaüstünde sayfayı terk etmek isterken
Sayfanın yarısını scroll ettiğinde.
Daha sonra durumunu active olarak ayarlayıp nerede konumlanacağını ve rengini seçiyoruz.
Son olarak soracağımız soruları yazıp poll’u tamamlıyoruz.
4. SURVEY
Anketler ile ilgili söyleyebileceğimiz en önemli şey Hotjar’ın kendi sunucularında saklanmasıdır. Anket yapmaya karar verdiğimizde verilen link ile kullanıcıları davet ediyoruz.
Ankete davet için site içerisinde pop-up’lar kullanılabiliyor. Kullanıcı dilerse anket davetini reddedebilir ve Cookie’ler kimlerin pop-up’ı kapattığını anlayıp aynı kişiye bir daha aynı daveti göstermiyor.
Anket ve Poll oluşturma süreçleri ve sağladığı seçenekler aynıdır. Details kısmında pop-up’ın ne zaman çıkacağını, davet koşullarını ve üzerindeki düzenlemeleri yapıyoruz. Polls’dan farklı bir özellik olarak cihaz hedeflemesine izin verdiğini belirteyim.
Sağ tarafta ise soruları oluşturuyoruz. Sorabileceğimiz soru tipleri tıpkı polls’da olduğu gibi 5 tiptir.
5. RECRUITERS
Kullacını deneyimini arttırmaya yönelik yapacağınız kullanılabilirlik testleriniz için çok güzel bir alternatif. Yerleşim şekli Polls ile aynıdır. Bunu bir widget olarak görmektense kullanıcı testi oturumu olarak özümsemekte fayda var. Bu oturuma katılmayı kabul eden kişilerden aşağıdaki bilgiler istenir (ilk 4 madde kullanıcı tarafından girilir):
Tam ismi
Şehir City
Email
Telefon numarası
Ülke
Cihaz tipi
Tarayıcı
İşletim sistemi
Test Formu Üzerinde Yapabileceğiniz düzenlemeler:
Tek bir formda sınırsız soru sorabiliriz.
5 çeşit soru formatı var.
Tek bir poll ile sınırsız sayfayı hedefleyebiliriz.
Teşekkür mesajı oluşturabiliriz.
Sınırsız renklendirme seçenekleri.
Telefonlarda her zaman merkezde konumlanır. Masaüstü ve tabletlerde sol sağ ayarlanabilir.
Business planda Hotjar logosunu gizleyebiliyoruz.
4 farklı tetikleyici mevcut.
Sayfa yüklenir yüklenmez
Sayfaya geldikten belli bir süre sonra
Masaüstünde sayfayı terk etmek isterken
Sayfanın yarısını scroll ettiğinde.
35 farklı dil seçeneği var.
Recruiters oluşturma süreci Polls ile aynı olup tek fark davet mesajıdır. Invation message bölümünden kişileri oturuma katılmaları için teşvik edecek mesajı girebilirsiniz.
Geri bildirim araçlarının (Polls, survey, recruiters) kullanımına dair ipuçları ve olası problemler:
Yukarıda belirttiğim gibi tüm sayfaları hedefleyerek kullanabilirsiniz. Bunun için set page target seçeneğine Contains a /. A “/” yazmanız gerekli.
Response view sayfasından gelen tüm cevapları dışa aktarabilir ve alakasız cevapları silebiliriz.
Eğer hazırladığınız widget’ler gözükmüyorsa:
Hedeflediğiniz sayfalarda Hotjar izleme kodu yüklü olmayabilir.
Hazırladığınız widget ile etkileşime girdiyseniz cookie’ler bunu kaydeder ve bir daha size göstermez.
Cookie’ler devre dışı olabilir veya destekleyen bir tarayıcı kullanmıyor olabilirsiniz. Desteklenen tarayıcılar: Internet Explorer 9+; Google Chrome; Mozilla Firefox; Opera; Safari 6+.
Aynı sayfaya iki widget eklediyseniz son eklenen gösterilir.
Anket ve recruiter özelliği, sadece poll dolduran ve gezinti esnasında ana sayfayı tekrar ziyaret eden kullanıcılara gösterilir.
Özetle:
Hem kantatif, hem de kalitatif veri edinimi noktasında ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacak olan Hotjar web varlıklarınızı iyileştirmek için kullanabileceğiniz araçlardan birisi. 2 Bölüm olarak hazırladığımız Hotjar incelemesinde sunulan tüm özelliklere ve karşılaşabileceğiniz olası problemlere değindik. İki yazı sonunda kafanızdaki soru işaretlerini silemediysek yorum bölümünden bize yazabilir veya Hotjar’ın destek sayfasını inceleyebilirsiniz.