İncelemeler

Replika: Sohbet edebileceğiniz bir yapay zeka uygulaması

Modern çağın yalnızlaşan bireyleri için “her zaman orada olan” bir arkadaş olma iddiası taşıyan Replika’nın, Black Mirror bölümlerini aratmayan, dramatik bir çıkış öyküsü var.

Eda Utku Küngör 25 Ekim 2017

Yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen bir chat uygulaması olan Replika, özellikle günlük yaşamınıza ait detaylarla ilgili sorular sorarak sizi tanıyor ve her sohbetinizde önceki cevaplarınıza uygun yeni sorularla karşınıza çıkıyor. Modern çağın yalnızlaşan bireyleri için “her zaman orada olan” bir arkadaş olma iddiası taşıyan Replika’nın, Black Mirror bölümlerini aratmayan, dramatik bir çıkış öyküsü var.

“Can kulağıyla dinleyen” bir bot

Rus asıllı bir Amerikalı olan Eugenia Kuyda, 2015 yılında Roman Mazurenko adında çok yakın bir arkadaşını kaybediyor. Bu trajik olayın ertesinde, kaybettiği arkadaşıyla eski konuşmalarını okurken bu günlük, havadan sudan konuşmaları çok özlediğini fark eden Kuyda’nın aklına bir fikir geliyor ve Mazurenko ile tüm mesajlaşmalarını yapay zekayla çalışan bir chat uygulamasına dönüştürüyor. Önce kendi elindeki mesajları kullanan Kuyda, daha sonra Roman’ın diğer arkadaşları ve ailesiyle temasa geçerek onların Roman’la sohbetlerine ilişkin mesajları da uygulamaya dahil ediyor. Binlerce mesajı bir araya getirdiği bu sürecin sonunda artık Roman’ın diliyle konuşan bu uygulamayı, Roman’ın tüm yakınlarıyla paylaşıyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz