Makaleler

Her şey, deneyim*

Deneyim: Descartes gibi düşünürlerin nemesisi olmuş bir kavram. Peki bu kelimenin derinliğini gerçekten kavrayabiliyor muyuz?

Berkay Gökova 24 Ağustos 2020

* SHERPA Blog’un “Her şey, tasarım.” isimli kitabından esinlenilmiştir.

Deneyim… Tanımı sayfalar dolusu makaleye konu (1), bağlamı birçok farklı disiplinin ilgisine mazhar olmuş kompleks bir mesele. Bu hengameden uzak başka bir dünyada ise pek çok insanın dudağından bir çırpıda dökülüveriyor o kelime; “Deneyim”. Hatta kimisi onu tasarlamaktan bahsediyor. Peki sarf ettiğimiz bu kelimenin derinliğini gerçekten kavrayabiliyor muyuz?

Öyle anlaşılıyor ki bazılarımız için deneyim sadece hayatımızın akışı içinde bize sunulan hizmetlerle etkileşimimizden ibaret. Deneyim sadece bir mobil uygulamanın ya da bir ev aletinin on/off düğmeleri arasında tasarlanmayı bekleyen bir zaman dilimi. Oysa her şey deneyim. Gördüğünüz rüyadan, yediğiniz yemeğe, hatta asansör beklerken aklınızdan geçen rotasız düşüncelere kadar her şey; birbirinden çok uzak görünen mekanizmaların şaşırtıcı bir uyumla yarattığı öznel ürünler. Kimliğinize dair tüm kayıtlar, dış dünyayla ilgili girdiler, bu girdilere dönük sezgiler ve başka sayısız sinaptik bağlantılar yoluyla zihniniz; şimdi, her daim ve durmaksızın size bir deneyim inşa ediyor. İster müzik yapmak gibi sevdiğiniz bir meşgale süresince mest olmuş (2) bir ruh haline bürünün, isterseniz hiçbir uğraşıyla meşgul olmadığınız o bekleme (3) modunda kalın, zihniniz her an size bir deneyim inşa etmek için var gücüyle çalışıyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
İlgini çekebilir