Birebir hedef kitlesine hitap eden, ele aldığı konuyu A’dan Z’ye inceleyen, tam anlamıyla uzmanlık abidesi kusursuz bir içerik üretmiş olabilirsiniz; ancak onu Google’ın görmesine müsaade etmediğiniz sürece maalesef bu kusursuz içeriğiniz niyetlendiği o hedef kitleye hiçbir zaman ulaşamayacaktır. Aynı şekilde URL’lerden 301 yönlendirmelere, backlink’lerden HTML koduna, sitenizdeki her bir teknik noktayı arama motorlarına uygun şekilde optimize etmiş ve güncellemiş olabilirsiniz; ancak kullanıcı bu kusursuz düzeyde optimize edilmiş sitenize geldiğine ne yaptığınız ile ilgili bilgilendirici bir içerik bulamazsa, yönlendirdiğiniz o 301’lerin maalesef hiçbir anlamı kalmayacaktır.
İşin özü şu: Kaliteli içerik üretimi yapmadığınız sürece yürüttüğünüz arama motoru optimizasyonu faaliyetleriniz anlam kazanmayacağı gibi; onu arama motorlarına görünür yapmadığınız sürece de ürettiğini içerik amacına ulaşamayacaktır.
SEO uyumlu içerik nasıl üretilir?
Şimdi sizinle SEO uyumlu içerik üretimi konusunda sizi her daim bir adım öne taşıyacak, altın değerinde bir kural paylaşacağım: “Arama motorlarına göre tasarlayın, insanlar için yazın”. Bu ne mi demek? Gelin, birlikte bakalım.
Google, içerik odaklı algoritma değişikliklerini ve güncellemelerini yayınlamaya başladığından beri SEO uyumlu içerik üretimi de hızlı bir biçimde önem kazanmaya başladı. SEO dostu içerik pazarlamasının özünde ise kullanıcıya katma değer sağlayan, ona bilmediği konularda bilgi veren; aynı zamanda konu ile birebir ilintili spesifik anahtar kelimeleri içeren, böylece arama motorlarının da üst sıralarda çıkartmakta gurur duyacağı içerik üretmek yer alıyor. SEO uyumlu içeriğin bir markaya sağladığı en büyük avantaj, kaliteli ve yapılandırılmış içerik sayesinde belirli sorulara cevap oluşturarak hedef kitleyi 12’den vurabilmelerini sağlaması.
Elbette SEO uyumlu içerik üretimine başlamadan önce SEO uyumlu içeriğin zeminini oluşturan temel bileşenleri yakından tanımak gerekir. “Değerli” olarak tanımladığımız içeriğe erişmek için bu elementlere uymanız ve düzenli bir şekilde içerik oluşturmanız gerekiyor; böylece organik olarak Google’ın ilk 10 listesine doğru ilerleyecek ve trafiğinizi yükseltmiş olacaksınız.
1. Site hızı
Hemen çarpıcı birkaç istatistik ile konuya girmek istiyorum:
Kullanıcıların yüzde 40’ı, sayfanın tamamen yüklenmesi 3 saniyeyi aşınca siteyi terk ederken, yüzde 47’si ise girdikleri sayfanın 2 saniyeden daha kısa bir sürede yüklenmesini bekliyor.
2010 yılından beri Google’ın sıralama faktörleri arasında yer alan site hızı, en az Google için olduğu kadar kullanıcılar için de önemli.
İçeriğiniz faydalı ve ilginç olduğu halde yüklenmesi uzun süre alıyorsa ziyaretçileriniz sitenizi terk edecek, uzun uğraşlar sonucu ürettiğiniz içeriği tüketmeyecek ve – belki de en tehlikelisi – bounce rate’inizi artıracak. Akıllarında bıraktığınız kötü kullanıcı deneyimi de elbette cabası.
Site hızınızı optimize etmek için birden fazla ücretli-ücretsiz araç bulabileceğiniz gibi sadece Google’ın webmaster rehberlerini takip ederek de iyileştirmeler yapmanız mümkün. Yapılan araştırmalara göre sadece site hızınızı iyileştirmenin, dönüşüm oranlarınızı yüzde 7’ye kadar artırabildiğini de belirtmiş olayım.
2. İçerik başlığı
İçeriğiniz çok kaliteli ve değerli olabilir; ancak ilgi çekici bir başlığınız yoksa maalesef kimse o kaliteli ve değerli içeriğinizi okumak için tıklamayacaktır. Kıymetli içeriği boşa harcamamak adına, kendisini oluşturmak için harcadığınız efor kadar da yaratıcı ve çekici bir başlık oluşturmak için harcamak gerek.
Etkili arama motoru optimizasyonu süreçlerini başarıyla yürüttüğünüz ve Google’ın ilk sayfasında çıkmayı başardığınız zaman, tıklanabilir bir başlığa sahip olmanın önemi daha da artıyor. İster birinci, ister dokuzuncu sırada sıralanıyor olun; ilgi çekici bir başlığa sahip olduğunuz sürece sitenize organik trafik çekme olasılığınız çok yüksek. İçerik pazarlamasının bir diğer altın kuralını paylaşma vakti geldi: Başarılı bir içerik yazarı, içeriğinin ana gövdesine geçmeden önce başlığını tasarlayıp kararlaştırır.
Tabii ki başlık oluşturma konusunda net kurallar oluşturup çizgiler çekmek mümkün değil; ancak salt SEO uyumlu bir başlık ile hem SEO, hem de kullanıcı dostu bir başlık arasındaki farkı şu iki örnek arasında karşılaştırma yaparak anlamanız mümkün:
- “Para Biriktirme Uzmanı: Kredi Kartları, Alışveriş, Banka Kredileri”
- “Para Biriktirmenin 54 Yolu”
Karar sizin.
3. İçeriğin kendisi
Ufak ısınma turlarından sonra SEO uyumlu içeriğin tabiri caizse “hard-core” gerekliliklerine geldi sıra. Ürettiğiniz içeriğin kaliteli, katma değerli ve özgün olması harika; ancak tüm bu altın bilezikleri Google’a da gösterebiliyor olmanız lazım. İçeriğinizi SEO uyumlu hale getirmek için izleyebileceğiniz en temel adımları şu şekilde sıralamak mümkün:
- İçeriğe başlamadan önce anahtar kelimenizi belirleyin.
- Anahtar kelime araştırması yaparak aranma hacmi yüksek, ilgili anahtar kelimeleri içerik planınıza dahil edin.
- Ana anahtar kelimenizi yazının ilk paragrafında; hatta mümkünse ilk cümlesinde geçirin.
- Alt başlıklar ile hem içeriğinizi bölümlendirerek kolay tüketilir hale getirin; hem de her bir alt başlıkta anahtar kelimelerinizi kullanarak arama motorlarına o paragrafın ne ile ilgili olduğuna dair ipucu verin.
- İçeriğin uygun yerlerinde ilgili kelimeye link vererek sayfa içi sirkülasyonu canlandırın.
- Görsel eklemeyi ihmal etmeyin; eklediğiniz görselleri de SEO uyumlu olacak şekilde isimlendirin.
- Eğer blog postu ya da uzmanlık gerektiren bir konu üzerine bir makale yazıyorsanız en az 1000 kelimelik bir içerik üretmeye çalışın.
Elbette SEO uyumlu içerik üretiminde dikkat etmeniz gereken kurallar yalnızca bunlarla sınırlı değil; ancak sıfırdan başladığınız bir içerik için sadece bu adımları göz önünde bulundurmanız bile sizi pek çok rakibinizin önüne geçirmeye yetecek nitelikte.
4. Meta açıklama ve başlık etiketi
İçeriğinizi yayınlamadan önce arama motorlarını yönlendirmek için meta açıklama değerlerinden faydalanmanız önemli. Arama sayfalarında bir sayfanın önizlemesi niteliği taşıyan bu ufak alan, içeriğinizde hedeflediğiniz anahtar kelimeleri ve içeriğinizin özetini barındırmalı.
SEO uyumlu olması açısından meta açıklamanız 150-160 karakteri (mobil için 113), başlık etiketiniz ise 45-65 karakteri geçmemeli. Pekiyi kullanıcının ilgisini çekecek meta açıklama ve başlık etiketlerini nasıl yazarsınız? Tam olarak şöyle:
- Anahtar kelimelerinizi belirleyerek onları açıklama içinde geçirmeye odaklanın.
- İçeriğin hizmet ettiği amacı, tek bir cümle ile kullanıcıya aktarmaya çalışın.
- İlgi çekici bir başlık için soru cümlesi ile başlayabilir, ardından kullanıcıyı sayfanıza yöneltecek, etkili bir CTA (Call to Action) cümlesi ile devam edebilirsiniz.
- Reklam kokan klişe yönlendirme cümlelerinden kaçının.
5. Anahtar kelime kullanım sıklığı
Anahtar kelime sıklığınız, anahtar kelimelerinizi sayfanın/içeriğin genelinde kaç kere kullanmayı tercih ettiğiniz miktara tekabül ediyor. Başka bir deyişle ana anahtar kelimenizin kullanım miktarını, içeriğin tamamında yer alan kelime sayısına oranladığınızda ortaya çıkan yüzdeyi iyi dengelemeniz gerekiyor.
Her ne kadar Google’ın bu konuda verdiği net bir oran olmasa da sektörün kaymağını yemiş SEO uzmanları ve webmaster’lar, yüzde 5.5 üzerinde bir anahtar kelime yoğunluğunun spam’e yönelik hareketler olarak algılanabileceğinin altına çiziyor. SEO uyumlu içerik yaratabilmek için fütursuzca anahtar kelimelerini tekrarlamanız ya da anlamlı-anlamsız lokasyonlara onları serpiştirmeniz bir çözüm değil. Burada asıl önemli olan, bu anahtar kelimeleri en doğal ve organik biçimde içeriğin genelinde kullanabiliyor olmanız.
6. Sayfa içi ve dışı linkler
Linkleriniz, sayfanızın en temel inşa bloklarını oluşturan etmenlerdir. İster site içi, ister site dışı olsun; içeriğinizde verdiğiniz linkler Google’a sizin sosyal ve bağlantılı bir site olduğunuzun işaretini vererek insanların başka yerlerden de erişebileceği içeriğiniz olduğunun bilgisini verir.
Otorite sahibi ve güvenilir sitelere link vermek, başkalarının yarattığı içeriğe saygı duyduğunuzun bir göstergesidir. Google da, “dünyadaki bilgiyi organize ederek global halde erişebilir kılmak” misyonuna dahil olduğunuz için sizi ödüllendirecektir.
Tıpkı içerik başlığı oluşturma konusunda olduğu gibi link verme konusunda da siyah-beyaz çizgiler çizmek pek mümkün değil; ancak temel olarak bu üç faktöre dikkat etmenizde fayda var:
- İçeriğinizde hem site içi, hem site dışı kaynaklara link verin.
- Üretmiş olduğunuz içerikten daha derin, daha kapsamlı ve daha bilgilendirici içeriklere link vermeye özen gösterin.
- Uygun çapa metni (anchor text) kullanarak link verin; böylece linklerin de içerik ile doğal bir şekilde harmanlanmasına izin verin.
Sonuç
“Content is King” diyerek başladık, ama anladık ki sadece içerik üretmek yetmez; o içeriğe hak ettiği görünürlüğü sağlamak için SEO dostu olmasını da sağlamak gerek. Özenle ürettiğiniz kaliteli içeriğinizin hitap ettiği kitleye ulaşması için onu arama motorlarına göre optimize ettikten sonra, geriye yalnızca organik trafiğiniz başta olmak üzere tüm değerlerinizin pozitif artışını izlemek kalıyor!
Çok çok başarılı bir yazı olmuş tebrik ederim. Benzer bir konuyu çok yakın zamanda ben de işlemiştim. Yorumlarınız beni mutlu eder. Profesyonel bir gözün bakışından mutluluk duyarım.
https://blogrehberiniz.com/kaliteli-blog-icerigi-uretmek/
SherpaBlog’u severek ve ilgi ile okuyorum. Güzel araştırmalarınız için teşekkürler.
Harika bir içerik teşekkürler Anastasya. Eğitimlerinizi takipteyim.