Mekandan bağımsız çalışmanın günümüzün ritüellerinden biri haline geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kökten bağlı olduğumuz tüm temelleri değiştirdiğimiz şu günlerde özellikle ortaklaşa (collaborative) çalışmaya ihtiyaç duyan ekiplerin adını sıkça duyduğu Miro’yu iş planlamada ve süreçlerimizi optimize ederken nasıl kullandığımızı bu yazıda inceleyeceğiz.
Miro’yu kısaca tanımlamak gerekirse dev, sonu gelmeyen bir tuval olarak görebiliriz. Öyle bir tuval ki, siz istedikçe her seferinde yeni bir alan resmedebiliyorsunuz — hem de aynı dokümanın içinde.
Miro’ya giriş rehberi
“Bring teams, together, anytime, anywhwere.” sloganıyla yola çıkan araç, sadece yazılımcılara ya da tasarım ekiplerine özel bir çözüm sunmuyor. Birlikte çalışmayı gerektiren tüm ekiplerin vaktini oldukça verimli kılıyor.
Miro ücretli mi?
Miro, farklı ihtiyaçları karşılayan 4 farklı pakete ek olarak, ücretsiz bir versiyon da sunuyor. Google Drive ve Slack entegrasyonlarının yanı sıra, dokümanlarınızı PDF formatında çıktı alabilme imkanı yine burada sizlere sunuluyor. Ücretsiz versiyonda sadece 3 aktif çalışma dosyası oluşturabileceğinizi belirtmeliyiz.
Ekibinizin ihtiyaçları doğrultusunda bir seçim yaparak araca erişebiliyorsunuz. İhtiyaç duymanız halinde Miro, yürüteceğiniz çalışmalar için sizlere bir danışman da verebiliyor.
Onlar da bizi görecek mi?
Birlikte çalışmaya ihtiyaç duyan ekiplerin sesine kulak veren Miro, kullanıcılarına ayrıca platform içinde görüntülü konuşma imkanı da sunuyor. SHERPA ekibi olarak ilk kez remote çalışma düzeninde elde ettiğimiz deneyimlerden yola çıkarak hangi aracın bize daha verimli bir video görüşme imkanı sağlayacağını test ederken, Miro burada da konuğumuz olmuştu. 🙂
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Doküman içinde belki de en sevdiğimiz özelliklerden biri, herhangi bir dış kaynaklı bir dosyaya ihtiyaç duyduğunuzda, Miro’nun dokümandan ayrılmadan direkt araç üzerinden dosya ekleme imkanı sunması.
Taslak çalışma dosyaları
Platforma üye olduktan sonra sizi karşılayan ekranda, Miro’nun sizler için hazırladığı farklı kategorilere ayrılmış şablonları görmek mümkün. Buna göre kullanıcıların en çok tercih ettiği çalışma dosyaları sizlere araç tarafından tavsiye edilirken, düzenleyeceğiniz workshop’lar ve araştırma süreçleri için de oluşturulan hazır dokümanlara erişmek mümkün. Ayrıca tüm Miro kullanıcılarının da katkı verdiği Miroverse platformundan taslak dokümanlara ücretsiz erişebiliyorsunuz.
Miroverse’de neler oluyor?
Tekerleği yeniden icat etmeyin, Miroverse’e bakın!
Miroverse, Miro kullanıcılarının tümünün belirli ilkelere uyarak kendi şablonlarını paylaşabildiği bir ortam sunuyor. Burada Miro’nun onay süreçlerinden geçtikten sonra hem kendi şablonunuzu paylaşabiliyorsunuz hem de gerçekleştirmek istediğiniz çalışmaya göre başlıklara ayrılmış, sizin gibi kullanıcıların oluşturduğu şablonları kullanabiliyorsunuz.
Miroverse’de kendi panonuzu nasıl yayınlayacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Miro tarafından paylaşılan Miroverse yayıncılığı makalesine bakabilirsiniz.
Şablon kütüphanesi ve Miroverse arasında ne fark var?
Şablon kütüphanesi, Miro tarafından oluşturulmuş, genel kullanıma açık ve endüstri profesyonelleri tarafından sağlanan geri bildirimler ile şekillendirilmiş şablonlar bütünüdür. Burada kullanıcılara ait şablonlar yer almaz ve oldukça genel iş yapış biçimlerine hitab eder. Bu şablonlara örnek olarak aksiyon planı şablonunu ve iş modeli şablonunu örnek verebiliriz.
Öteki taraftan Miroverse, kullanıcıların spesifik kullanım ihtiyaçları doğrultusunda oluşturduğu, Miro şablon paylaşım standartlarına uygun bir biçimde tasarlanmış; şirketlerin ve bireysel kullanıcıların Miro’yu kullanım pratiklerine dair de bir ipucu veren kolektif bir kütüphanedir. Spesifik kullanım alanlarına özel olarak tasarlanan, orijinal adlarıyla Mountain of Tomorrow – Project Launch Canvas ve Miro Mission Control şablonları örnek verilebilir.
Miroverse’ü nasıl kullanabilirim?
Ana sayfa ve navigasyon
Anasayfaya ulaştığınızda alt alta sıralanan çeşitli yaratıcı ve tanıdık şablon isimleri göreceksiniz. Bu görüntüyle ilk karşılaştığınızda aklınızda “Nereye geldim?” gibi bir soru işareti oluşabilir. Korkmayın, bu sayfada Miro tarafından yaratıcı ve popüler içerikleri inceleyebilmeniz için bir alan oluşturulmuştur. İçeriklerin hemen yukarısında yer alan kategorilerden içerikleri filtreleyip ihtiyacınız olan şablona ulaşabilir ve ana sayfada bulunan diğer şablonlardan da fikir edinebilirsiniz. Arama alanından gerçekleştirmeyi planladığınız çalışma ile ilgili anahtar kelimeleri aratarak veya varolan kategorileri seçerek ilgili şablonlara ulaşabilirsiniz.
Şablonlar
İlgilendiğiniz bir başlık altına gidip beğendiğiniz bir şablona tıkladığınızda Miro sizi şablon ayrıntılarını yer aldığı sayfaya yönlendirecektir. Buradan şablonu kendi kütüphanenize eklemeden önce yukarıdaki gibi görselin sağ alt köşesinde yer alan ikondan ekranı büyüterek şablon içeriğini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Şablon ve üreticisi hakkında da bilgi alabileceğiniz ve benzer şablonları görüntüleyebileceğiniz gibi, şablon açıklamasında şablonu nasıl kullanacağınıza dair kısa yönergeleri de okuyabilirsiniz. Bazı dokümanlarda, üreticisi tarafından oluşturulmuş kısa açıklama videosu da yer almaktadır.
Şablon üreticisine tıkladığınızda bu kullanıcıya ya da şirkete ait diğer çalışma dosyalarını da görüntüleyebilirsiniz. Kurgusal olarak stilini beğendiğiniz şablonlar varsa, bu fonksiyon beğendiğiniz üreticiye ait diğer dokümanları da keşfetmenizi sağlayarak gelecek projelerinize rehberlik edip, farklı şablonlar bulmanızı sağlayabilir. Ayrıca üretici profilinden şirket ya da kişinin iletişim adresini bulabilir ve varolan dijital kanallarını takip edebilirsiniz.
Miroverse’de hangi şablonlar var?
Hangi şablon yok ki!
Bildiğiniz ve alıştığınız şablonlara kendi yaratıcılıklarını katıp paylaşan üreticiler sayesinde hem var olan şablonlar daha eğlenceli hale geliyor, hem de çok aşina olmadığımız, belki daha önce duyduğumuz çerçeveleri ve modelleri kütüphanemize ekledikten sonra deneyimleyerek keşfedebiliyoruz.
Miroverse’deki içerikler yukarıdaki gibi kategorize edilmiş ve her kategori altında Miro tarafından belirli standartlara uygun şekilde tasarlanan şablonlar yer alıyor. Bu başlıklar altından istediğiniz şablonları inceleyebilir ve şablon ayrıntıları sayfasından “Şablonu Kullan” butonuyla beğendiğinizi hemen kişisel kütüphanenize ekleyip kullanmaya başlayabilirsiniz.
Genel bakış
Miroverse, hem şablon kullanıcıları için zaman kaybını önlüyor hem de üreticilere kendilerini tanıtma, iş yapış şekillerini ve metodolojilerini paylaşma bağlamı yaratıyor. Miroverse sayesinde üreticiler birbirleriyle dolaylı yoldan bir iletişim ve toplu gelişim halinde olabilir diyebiliriz. Bu ortamda temel metodolojileri ve karmaşık karar alma yöntemlerini daha yaratıcı ve interaktif bir perspektiften inceleyebilir kendi perspektifimizi ve iş yapış şekillerimizi geliştirebiliriz.
süper