Doğru kullanıcıya erişebilmek için hedef kitlelerin yer aldığı mecraları kullanan işletmelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Kısıtlı kaynak ve sonsuz talep ile ilerlediğimiz denklemde kanal sayısının artması ise yeni fırsatları beraberinde getiriyor. Ürün veya servislerini duyurmak için sosyal medya kanallarını kullanan girişimlere fayda sağlayacak yeni araç ve uygulamalar ise; kanallardan dağıtılacak içeriklerin yönetimi, kontrolü ve ölçümlenmesi konusunda en iyi çözümleri sunabilmek için birbiriyle yarışıyor zira güçlü bir sosyal medya varlığı inşa etmek başarıya ulaşma yolunda başlı başına bir mesele.
Bugün güneşin altındaki hemen hemen her işletmenin sosyal medyada hesabı olsa da, hepsinin aynı araçlara ihtiyacı yok: Bazıları basit bir yönetim sisteminden yararlanırken, diğerleri birden fazla sosyal medya ekibini tek bir gösterge panosundan takip etmeye ihtiyaç duyuyor. İncelememize konu olan RADAAR ise neyi, ne zaman yayınlayacağınızı yönetmenize ve nasıl performans gösterdiğinizi izlemenize yardımcı olan yerli girişimlerden. Söylemeden geçmek olmaz; 2020 Kasım itibarıyla 5.9 milyon lira değerleme ile TechOne’dan da yatırım aldı*.
SPONSORLU İNCELEME
Bu incelememizde RADAAR’ın hesap yöneticileri için sunduğu özellikleri aşağıdaki başlıklarda sırasıyla ele aldık.
Desteklenen sosyal ağlar
Planlama ve gönderme
Takım yönetimi
Kullanıcı mesajlarının yönetimi
İzleme ve analiz
Fiyatlandırma
İncelememize başlamadan önce güzel bir haber de paylaşalım: RADAAR’ın SHERPA Blog okurlarına sunduğu %20 indirimden faydalanmak için incelememizin ilerleyen bölümlerinde bulacağınız indirim kodunu kullanabilirsiniz!
RADAAR’ı tanıyalım
RADAAR’ın aylık tekrarlanan geliri 2500 dolara yaklaşırken, sistem içindeki kayıtlı kullanıcı sayısı 8251 olarak dikkat belirtiliyor. Sistemdeki aktif kullanıcı sayısının geçtiğimiz ay 5000’in üzerinde olduğu da gelen bilgiler arasında.
Platform üzerinde şimdiye kadar toplam 17.808 sosyal medya kanalı araca bağlanmış.
Araca kayıtlı hesap yöneticilerinin, son kullanıcılarla olan iletişiminde dikkat çeken toplam 2.463.108 adet mesaj, sistem üzerinden karşılıklı olarak gönderilmiş.
Girişimin 2020’nin sonlarında kurulduğu bilgisinin yanında, şimdiye kadar araç üzerinde paylaşılan toplam 82.571 içerik, 164.686 sosyal medya mecrasında paylaşılmış durumda.
Artık incelememize başlayabiliriz 🙂
RADAAR, SHERPA Blog’un merceği altında
RADAAR ile hangi sosyal ağları yönetebilirim?
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
RADAAR’da hesaplarınızı bağlayabileceğiniz platformlar Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Vimeo ve Google. Bu kanalların içinde de ayrışan Facebook Group ve Linkedin Organization özelleştirmelerini görmek mümkün. Platforma bağlanabilen kanallardan en ilginç olanı ise Google (Search). Google üzerinde markanızla alakalı arama sorgularını bu alanda takip edebiliyorsunuz.
Henüz platformda Pinterest ve Instagram Story’leri yer almıyor. Global ölçekteki rakiplerde, Facebook Page ile Facebook Group kırılımının bu şekilde yer almadığını da belirtmek gerek. Örneğin Hootsuite, yöneticisi olduğunuz bir Facebook grubunda gönderi planlamanız için öncelikle grubunuzun ayarlarında Hootsuite’in bir uygulama olarak eklenmesini* şart koşuyor. Eğer Instagram Story ya da Pinterest mecralarında paylaşmak istediğiniz içerikleri planlamak ve yayınlamak gibi bir amacınız varsa, şimdilik global alandaki rakipleri deneyebilirsiniz.
RADAAR’da gönderileri nasıl planlayabilir ve yayınlayabilirim?
RADAAR’da pratik tasarımlar hazırlamamızı sağlayan Canva ile bir bağlantı oluşturulmuş, böylece gönderi planlarken içeriklere ait tasarımlar kolayca ve hızlıca yapılabiliyor.
Özellikle küçük işletmeler için oldukça faydalı üretimler yapmanızı sağlayan Canva’nın araç içinde de düşünülmesi daha önce görmediğimiz, oldukça pratik bir özellik. Canva bağlantısı, sosyal medya içerikleri için farklı tasarım araçları arasında gidip gelmek istemeyen yöneticiler için kullanışlı olabilir.
RADAAR‘ın “Yayınlama” başlıklı ekranındaki takvim arayüzü yayın planlaması yapmayı kolaylaştırıyor. Bu ekranda yerel ve küresel özel günleri görmek ve içerik planını buna göre hazırlamak mümkün. Bu ekranda günün önemini belirten küçük bilgilerin yer alması, özel günlerde iletişim yapmayı hedefleyen hesap yöneticilerinin bunu araştırmaya ekstra efor harcamadan yapmasını sağlıyor.
RADAAR’da birden fazla markanın dijital kanallarının yönetilmesine imkan sağlayan bir yapı da düşünülmüş. Özellikle global alandaki kullanıcıları hedefleyen organizasyonlar için gönderilerin tek bir ekranda planlanabilmesini sağlayan bu özellik, RADAAR’ın hedeflediği pazarda öne çıkmasına katkı sağlayabilir gibi görünüyor.
RADAAR’da iş planlaması ve takım yönetimi nasıl yapılıyor?
RADAAR’da, sistemde tanımlı olan hesap yöneticilerine farklı görevlerin atanmasını sağlayan bir “Görevler” sekmesi bulunuyor. Planlanan gönderilerin paylaşımı gibi işler, hesaptan sorumlu olan takım üyesine atanabiliyor. İşlerin statüleri de bu ekranda kontrol edilebiliyor. Trello, Teamwork ya da JIRA gibi proje yönetimi araçlarını daha önce kullananların bu “board” arayüzüne kolayca uyum sağlayabileceğini düşünüyoruz.
RADAAR’da gelen ve giden mesajlar nasıl yönetiliyor?
Platforma eklenen sosyal medya kanallarına gelen özel mesajlar, Gelen Kutusu ekranında görüntülenebiliyor, mesajlar platformların izin verdiği zaman aralığı içinde yanıtlanabiliyor, mesaj statülerine göre etiketleme yapılabiliyor ve hesap yöneticileri dilerse gelen mesajları silebiliyor.
“Basic” planı hariç, kanallardan gelen özel mesajlara direkt yanıt verebilme imkanı mevcut. Sosyal medya platformlarının mesajlara yanıt vermek için süre limitleri belirlediğini ne yazık ki bu süreyi aştığımızda fark ediyoruz. Hootsuite gibi araçlarda, bu tip durumların önüne geçmek için satın alma öncesinde sıkça sorulan sorular haricinde ayrı bir dokümantasyonun* olması, satın alma kararını vermeden daha derli toplu bir bilgi almamızı sağlıyor. RADAAR’ın sağladığı dokümanlarda bu tarz bir belgeyle karşılaşmadık. Bu tip dokümantasyonlar sistemin sunduğu hizmet hakkında bütünsel bir bilgi verirken, önemli bilgileri sonradan fark etme olasılığını da en aza indiriyor. Böyle bir çalışma, bundan kaynaklı oluşabilecek müşteri geri bildirim sayısını da azaltarak ekinin iş yükünü düşürebilir. Buna ek olarak, gelen mesajlar görüntülenirken yanıt verilebilecek süre bir sayaçla belirgin hale getirilebilir, böylece mesajların platformlar tarafından tanımlanan süre içinde yanıtlanması sağlanabilir.
RADAAR’da analiz ve raporlama nasıl yapılıyor?
RADAAR’ın raporlama ekranında, platforma bağlanan kanallar üzerinden paylaşılan gönderilerin yarattığı etkileri anlamlandırmak için kategorik bir çözümleme düşünülmüş. “Raporlar” sayfası açıldığında, panolar aracılığıyla bu verilere ulaşılabiliyor. Raporların içinde demografik kırılımların olduğunu söylemek de mümkün.
Edindiğimiz bilgilere göre RADAAR ekibinin kısa ve uzun vadede araç üzerinde yeni geliştirmeleri hayata geçirecek, hesap yöneticilerinin ekleyeceği hesap sayısının artacak ve kullanıcılar sosyal medya reklamlarını doğrudan RADAAR arayüzünü kullanarak yönetebilecek.
Araç üzerinde sunulan rapor tablolarının kanallara göre ayrıştırılabilir olması oldukça konforlu bir analiz deneyimi sunuyor. Ancak, tabloların gün dışında aylık ve yıllık kırılımları henüz oluşturulamıyor. Performansını bu kırılımları esas alarak analiz etmek isteyen kullanıcılar için bu durum, görece olumsuz bir deneyim oluşturabilir.
RADAAR abonelik paketlerinde neler var?
RADAAR’da 3 farklı ödeme paketi bulunuyor. En çok tercih edilen Özel paketinde, dijital izlemeye olanak sağlayan “İzleme Sorgusu” özelliği yer almıyor. Profesyonel pakette ise 3 farklı sorgu hakkı tanınıyor, üstelik bu sayıyı artırabiliyorsunuz. Tek kullanıcıya imkan tanıyan Temel paketten farklı olarak Özel pakette 5, Profesyonel pakette ise 30 takım üyesine yetki verilebiliyor. Bu sayıyı artırmak isterseniz her ekstra kullanıcı için fazladan yaklaşık 2 USD ödemeniz gerekiyor.
RADAAR fiyatlama stratejisiyle küresel pazardaki rakiplerinden çok daha avantajlı. Hootsuite’in en düşük aylık 19 Euro, Buffer’ın her sosyal medya kanalı için istediği aylık 6 Euro gibi ücretlere kıyasla RADAAR’ın çok daha cazip bir fiyatlama stratejisine sahip olduğunu söylemek mümkün.
SHERPA Blog kullanıcılarına özel %20 indirim!
İndirimden faydalanmak için RADAAR paketlerinden birini satın alırken SHERPABLOG20 indirim kodunu kullanabilirsiniz!
Her bir modül için kullanıcıya gösterilen eğitim videoları, sistem içindeki hesap yöneticilerine hızlı ve pratik bilgiler sunarak onları daha az yalnız hissettirmeyi başarıyor. Tek kelimeyle müthiş.
RADAAR, sunduğu fiyatlandırma stratejisiyle rakiplerine kıyasla çok daha ekonomik bir çözüm.
Daha harika bir RADAAR mümkün!
Ürünün ana navigasyonunda konumlanan geniş özellik yelpazesinin, hesap yöneticilerinin öncelikli iş hedefleriyle tam olarak örtüşmeyebileceğini gözlemliyoruz. Navigasyon için pratik bir kullanıcı araştırması olarak card-sorting yönteminin uygulanması ve kullanıcıların beklentilerinin deşifre edilmesi; platformun daha konforlu bir deneyim sunmasını sağlayabilir.
Raporlama ekranlarındaki tabloların günlük dışında aya göre de ayrıştırılabilmesi hem daha kullanılabilir hem de daha verimli bir analiz deneyimi sunabilir.
Ürünün keşfedilmesine yönelik hazırlanan bildirimlerle sistem içi navigasyon elementleri arasındaki tutarsızlıklar, bu yapının kullanıcı araştırmalarıyla geliştirilebilir olduğu sinyalini veriyor.
Marka dilinin, sistemin kendi içinde kullanılan terminolojiyle tutarlı olması, ürün onboarding sürecindeki eğitici rolünü de kuvvetlendirebilir.Navigasyonda “Gelen Kutusu” olarak belirlenen başlığın, rehberli tur bildiriminde “Görüşmeler” adıyla yansıması, bu durumun bir örneği.
Navigasyondaki elementlerin dağınık yapısı, ürün kullanıcısının araç içindeki önceliklerinin deşifre edilmediğini sinyalize ediyor. Seçilen fonksiyon içinde farklı özelliklere ait başlıkların kendine yer edinmesi, menünün navigasyondaki rolünün geliştirilebilir olduğunu gösteriyor.
RADAAR’ın geniş özellik yelpazesindeki fonksiyonların faydaları konusunda kullanıcıyı daha iyi bilgilendirmesi, ürünün kullanılabilirliğine de katkı sağlayabilir.
Farklı ekranlarda kullanıcıyı yönlendiren rehber bildirimlerinde kullanılan dillerin kimi zaman farklı olması, sistem içindeki genel tutarlılığının da geliştirilebilir olduğuna işaret ediyor.
Platformda kullanıcıyı uyarmak için kullanılan içeriklerle, özelliklerin keşfini destekleyen yönlendirmelerinin aynı renkte olması kullanıcıda “Acaba neyi yanlış yapıyorum?” izlenimi uyandırsa da her özellik için kullanıcıyı eğiten bir video bağlantısının eklenmiş olması, platformun eğiticilik konusunda rakiplerinin çok ilerisinde olduğunu gösteriyor.