Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Kullanılabilirlik (Usability) ya da daha açık tabiriyle kullanım kolaylığı, insan yapısı şeylerin kolay kullanabilmesi ve kullanımının kolay öğrenebilmesidir. Burada söz konusu bir bilgisayar yazılımı, web sitesi, uygulama, kitap, makine, herhangi bir süreç ya da insan etkileşimi gerektiren, akla gelen her türden şey olabilir.
Geliştirilen bir ürünün kalitesini vurgulayan bir göstergedir. Kullanılabilirliği yüksek bir ürün kullanıcının o ürünü kolay ve verimli kullanmasını, bu kullanım sonucu kullanıcının amacına ulaşabilmesini ve bu kullanımdan dolayı memnun kalmasını sağlar. Kullanıcının, belli bir işi, öğrenmeyi veya kullanırken rahatsız edici detaylarla karşılaşmamasını ve daha az vakit harcamasını da sağlar.
Kullanılabilirlik İlkeleri temel olarak öğrenilebilirlik, verimlilik, hatırlanabilirlik, hatalar ve memnuniyet olmak üzere 5 başlık altında incelenmektedir:
Tasarımcıların ve geliştiricilerin ürettikleri uygulamaların ve web sitelerinin daha kullanılabilir olmasını sağlamak için danışabilecekleri ve inceleyebilecekleri en iyi kaynaklardan biri kılavuzlardır.
Dijital bölünme, bilişim teknolojilerine erişimi olanlar ile olmayanlar arasındaki uçurumu ifade eder. Peki kullanılabilirlik bu noktada bize nasıl yardım edebilir? UX Researcher Tuğba Erdem yazdı...
Artık her türlü alışverişimizi akıllı telefonlarımızdan rahatça yapabiliyor ve siparişimizi son hızla kapımıza kadar teslim alabiliyoruz. Peki mobil platformlar hem kullanıcılar hem de mobil e-ticaret açısından nasıl bir deneyim sunuyor? Bu deneyimi geliştirmek için neler yapılabilir?
UXPA (User Experience Professionals Association) Türkiye şubesinin Dünya Kullanılabilirlik Günü kapsamında 17 Kasım 2018'de gerçekleşen tüm günlük etkinlikte neler yaşandı, hangi konular masaya yatırıldı?
Kullanılabilirlik ile arzulanabilirlik kavramları UX projelerinde sık sık karşımıza çıkar ve bu ikisini birbirinden ayırmak çok önemlidir. Neden mi? Çünkü kullanılabilirlik, kullanıcı deneyiminin en temel seviyesidir ve kullanılabilirlik olmadan değerli bir kullanıcı deneyimi yaratmak zordur.
Dashboard, yani kritik verilerin sunumunu yaptığımız gösterge paneli ekranlarının kullanıcılar tarafından anlaşılması zor ve karmaşık olarak algılanması istenilmeyen bir durum. Peki, dashboard tasarlarken dikkat edilmesi gereken, kullanıcıyı aksiyon almaya yönlendiren kullanılabilirlik prensipleri neler?
Kullanılabilirlik, web sitenizle etkileşimde bulunulduğunda, kullanıcının deneyiminin kalitesinin bir göstergesi olarak tanımlanır ve genellikle birkaç farklı faktöre dayanır. Özellikle dikkat edilmesi gereken 3 kullanılabilirlik hatasını gelin birlikte inceleyelim.
Butonların kullanılabilirlikteki önemi, tarihsel olarak geçirdikleri değişimler, günümüzde aldıkları hal ve buton tasarımında dikkat edilmesi gerekenler: Hepsi bu yazımızda.
Kullanıcı deneyimi için tasarım yapmak, kullanılabilirliği sağlamaktan çok daha geniş bir amaca sahiptir. Kullanılabilirlik, insanların yapmak istediklerini kolayca başarabilmelerini sağlar. UX dizayn, bundan çok daha fazlasını kapsayarak, insanlara haz dolu ve anlamlı bir deneyim sunmayı hedefler.
Konu kullanıcılardan geri bildirim almaya geldiğinde, amaçları tamamen farklı olmasına rağmen genellikle kullanıcı testleri ve odak grubu çalışmaları arasında karmaşa yaşanır. Gelin bu konuya göz atalım ve bu karışıklığı gidermeye çalışalım.
Halen çoğu firma, kullanılabilirlik testlerinin “pahalı ve lüks ekipmanlar gerektiren” - haftalarca zaman alan - uzun soluklu bir süreç olduğunu düşünüyor. Halbuki bugün, kullanılabilirlik testlerini çok daha hızlı, pratik ve - eskiye göre - makul bütçelerle yürütebilmek mümkün.
Genel kullanılabilirlik sorunlarını, kullanıcı testinden önce yakaladığınız bir dünya hayal edin... O zaman hayalinizi gerçek kılalım ve size Kullanılabilirlik Kontrol Listesi’ni sunalım.