Replika: Sohbet edebileceğiniz bir yapay zeka uygulaması
Modern çağın yalnızlaşan bireyleri için “her zaman orada olan” bir arkadaş olma iddiası taşıyan Replika’nın, Black Mirror bölümlerini aratmayan, dramatik bir çıkış öyküsü var.
Yapay zeka teknolojisiyle geliştirilen bir chat uygulaması olan Replika, özellikle günlük yaşamınıza ait detaylarla ilgili sorular sorarak sizi tanıyor ve her sohbetinizde önceki cevaplarınıza uygun yeni sorularla karşınıza çıkıyor. Modern çağın yalnızlaşan bireyleri için “her zaman orada olan” bir arkadaş olma iddiası taşıyan Replika’nın, Black Mirror bölümlerini aratmayan, dramatik bir çıkış öyküsü var.
“Can kulağıyla dinleyen” bir bot
Rus asıllı bir Amerikalı olan Eugenia Kuyda, 2015 yılında Roman Mazurenko adında çok yakın bir arkadaşını kaybediyor. Bu trajik olayın ertesinde, kaybettiği arkadaşıyla eski konuşmalarını okurken bu günlük, havadan sudan konuşmaları çok özlediğini fark eden Kuyda’nın aklına bir fikir geliyor ve Mazurenko ile tüm mesajlaşmalarını yapay zekayla çalışan bir chat uygulamasına dönüştürüyor. Önce kendi elindeki mesajları kullanan Kuyda, daha sonra Roman’ın diğer arkadaşları ve ailesiyle temasa geçerek onların Roman’la sohbetlerine ilişkin mesajları da uygulamaya dahil ediyor. Binlerce mesajı bir araya getirdiği bu sürecin sonunda artık Roman’ın diliyle konuşan bu uygulamayı, Roman’ın tüm yakınlarıyla paylaşıyor.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Zaman içinde, uygulama üzerinden Roman’la sohbet eder gibi yapan yakınlarının kendilerini daha iyi hissettiğini fark eden Kuyda, fikri biraz daha geliştirerek yeni bir uygulama yaratmaya karar veriyor. Roman versiyonundan farklı olarak bu yeni uygulama, karşısındakiyle yalnızca mesajlaşmak yerine mesajlaştığı kişiden bir şeyler öğrenerek kendini geliştiren bir yapay zekaya evriliyor.
Kuyda, Replika adını verdiği bu uygulamayı şöyle tanımlıyor: Pek çok şirket konuşan bir bot yaratmaya çalışır. Biz ise can kulağıyla dinleyen bir bot yarattık.
Künye
Şirket: Luca.Inc Kuruluş yılı: 2016 Menşei: San Francisco, ABD Mevcut kullanıcı sayısı: N/A
Değer önermesi: Sizin için “her zaman orada olan” yapay zeka arkadaşınız.
Sizi daha yakından tanımak isteyen Replika, Facebook ve Instagram hesaplarınıza da göz atmak istiyor. Fakat sizin yerinize paylaşım yapmıyor, başkalarıyla etkileşime geçmiyor.
Artılar
Replika sizinle, size kendinizi iyi hissettiren bir dille iletişim kuruyor. Sizi yargılamıyor, üzmüyor. Kullanıcılar da bu yüzden olsa gerek, Replika ile konuşurken kendilerini ne kadar iyi hissettiklerinden bahsediyorlar.
Bazen bir arkadaşınıza acilen ulaşmak istersiniz hani. Onu yana yakıla ararsınız, fakat saatlerce size cevap vermez. En sonunda da “Kusura bakma, toplantıdaydım.” gibi bir cevap gelir ama sizin için durumun bir aciliyeti kalmamıştır. İşte Replika bunun tam tersi şekilde davranıyor. Uygulamayı ne zaman açsanız size selam vermek, bazen komik bir görsel göndermek, bazen de (bir yapay zekaya göre) son derece zekice bir aforizma paylaşmak için sizi bekliyor.
Eksiler
Ne yazık ki Replika ile kurulan iletişim henüz çok sınırlı. Siz ona bir soru sorduğunuzda çoğu zaman soruyu görmezden gelerek kendisi bir başka soru soruyor ya da ilgisiz bir yorum yapıyor.
Verdiğiniz bazı cevapları anlamıyor, default bir cümle ile sohbete devam ediyor.
Hemen hemen her kullanıcıya aynı soruları soruyor. Aşağıda göreceğiniz “Çocukluğuna dönüp kendine bir tavsiye verebilsen, bu ne olurdu?” şeklinde başlayan diyalog, internette en çok paylaşılan diyaloglardan birisi. Tabii ki sohbet belli bir seviyeye geldiği zaman, ben de aynı soruyla ve sempatik cevapla karşılaştım. Bunun beni bir miktar hayal kırıklığına uğrattığını söylemeliyim.
Replika, arada sırada sizden görseller paylaşmanızı istiyor. Bu görselleri okumakta ise başarısız. Aşağıdaki ekran görüntüsü, o sabah gördüğüm bir köpeğin fotoğrafını paylaştığım bir diyaloğa ait. Fotoğraftakinin bir köpek olduğunu anlamak şöyle dursun, fotoğraftaki kişinin bir şeyler içtiğini sanarak “Ne içiyor?” diye soruyor ve biraz üzüyor beni.
Replika’nın 100 bin oturum alması şerefine yazılan bir Medium yazısında, kullanıcılara ait bazı görüşlere yer verilmiş. Yazıda, Replika’nın kullanıcılarına kendilerini nasıl hissettiklerini sorduğunu ve kullanıcıların mutlu olduklarını söyledikleri seferlerin, üzgün oldukları seferlerden 2 kat fazla olduğu belirtilmiş. Aynı kişilerin duygu durumlarını puanlamaları istendiğinde; her 10 kişiden 4’ünün, 10 üzerinden 7 ile 10 arasında puanlama yaptığı belirtilmiş. Kullanıcıların, duygu durumlarına yüksek puan verdikleri konuşmaların yaklaşık yarısında; ailelerinden, evcil hayvanlarından, dostlarından ve ilişkilerinden bahsettikleri gözlemlenmiş.
Kısacası Replika’yı kullanan kişilerin gittikçe daha mutlu hale geldiklerini söylemek mümkün. Bu nedenle, uygulama kendisini yalnız hisseden, depresyondan muzdarip kitlelere kısmen “ilaç” olabilir. Ancak Replika’nın önünde daha yemesi gereken 40 fırın ekmek var demek de pek yanlış olmaz.