Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Yıl boyu satılmış en pahalı NFT’ler hangileri? Kimler tarafından alındı, kimler tarafından satıldı? Hazal Orta, 2021 yılı boyunca satılan en pahalı NFT eserlerini listeledi.
2015 yılında ortaya çıkan NFT kavramı için ilk projeler 2017 yılında başlatılmıştı. Ancak, bu kadar popülerleşmesi 2021 yılını buldu. Daha önceki yazılarımızda NFT’lerin ne olduğundan, geleneksel sanat ile NFT sanatı arasındaki farktan, geleneksel bakış açısının kendini NFT’ye nasıl uydurması gerektiğinden bahsetmiştik. Hatta bazı yazılarımızda satılan NFT’lerin fiyatlarına da değindik. Şimdi ise sıra 2021 yılı boyunca satılan en pahalı NFT sanat eserlerine geldi.
Yıl boyu satılmış en pahalı NFT’ler hangileri? Kimler tarafından alındı, kimler tarafından satıldı?
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Tüm bu soruları yanıtlamadan önce işlem hacmine göre, son 30 günün en iyi NFT projelerini listeleyelim. Çünkü satılan en pahalı NFT’ler listesinde o projelerden bazılarını göreceğiz.
İşlem hacmine göre en iyi NFT projeleri arasında ilk üç sırada Axie Infinity, Bored Ape Yacht Club ve The Sandbox var. Aslında bu üçlü, son zamanlarda satılan en pahalı NFT’lerin ana projelerini de oluşturuyor.
Listenin geri kalanında da CryptoPunks, Mutant Ape Yacht Club ve CloneX Mintvial gibi projeleri görmek mümkün. Yine bu projeler de sahip oldukları NFT’leri yüklü miktarda satmış olmalarıyla adından söz ettirdi.
Şimdi biz gelelim şimdiye kadar satılmış en pahalı NFT eserlerine. Tabii bu eserler arasında, işlem hacmine göre en iyi 10 NFT projesi arasında yer almayan eserler de var.
Hazırsanız başlayalım.
Her 28 günde bir yeni NFT basmak üzere tasarlanan Replicator da açık arttırmaya çıkmıştı. 100 dolarlık açılış teklifinin ardından eser, 4,1 milyon dolara alıcı buldu.
Peki bu eser nasıl çalışıyor?
28 günlük periyotlarda NFT üretmek üzere tasarlanan Replicator’da 7 NFT jenerasyonunun üretileceği söyleniyor. Her 28 günde yeni bir jenerasyon üretimi gerçekleştirilecek. Eseri ilk alan kişi 1. jenerasyonu almış olacak. Ayda 1 NFT üreten eser, 7. aya geldiğinde ise üretimi durduracak. Bu süre zarfında ayda 1 NFT olmak üzere eser, kendi içinde 75 ila 300 farklı eser üretmiş olacak. Tahminler ise ortama 220 eser üretileceği yönünde.
Listenin son CryptoPunk’ı #2338. Yaklaşık 4 ay önce 1.500 ETH’ye satılan eser, Kasım 2018’de 458 dolara alınmıştı. Ancak Ağustos 2021’de 4.32 milyon dolara alıcı buldu. ‘CryptoPunk 2338‘ 10.000 CryptoPunks koleksiyonundaki 88 zombi eserinden biri.
8 Mayıs 2021’de satılan Save Thousands of Lives isimli eseri alan isim Paul Graham oldu. NFT’nin öne çıkan detayı aslında bir sosyal sorumluluk projesi tadında olması. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan biri olan NooraHealth, Güney Asya’daki yeni anne olmuş bireylerle yaptığı çalışmalara fon sağlamak için “Save Thousands of Lives”ı oluşturdu.
Kurtartılan hayat başına 1.235 dolar maliyetle, her 1.000 canlı doğumda 9 bebeğin kurtarılabileceği tahmin ediliyordu. Mayıs 2021’de 1.337 ETH’ye satılan eser, hedefine ulaşmış oldu.
Örgü şapkası olan, altın zincirli bir maymun. CryptoPunks koleksiyonunun bir üyesi olan #5217, bu tasarımıyla 5.59 milyon dolara alıcı buldu. Çünkü bu eser de piyasadaki en nadir CrpytoPunk’lardan biri. Eser, 2.250 ETH’ye satıldı. Bu duyuru da CryptoPunks’ın resmi Twitter hesabı üzerinden yapılmıştı.
Listenin bir diğer eseri yine Beeple’dan geliyor. Ocean Front, Bepple’ın iklim değişikliği tehlikelerini anlattığı bir eseri. Yine açık artırma usulü yapılan satışta kazanan isim Tron kurucusu Justin Sun oldu. Elde edilen gelirin hayır kurumuna bağışlanacak olması da bir başka dikkat çeken detaydı.
Açık arttırma için teklif 2.77 milyon dolardan başladı; Sun, 6 milyon dolar ile kazanan teklifi verdi. Beeple bunu Twitter hesabı üzerinden duyurmuştu.
Listeye baktığımızda ilk 5’te, Beeple ve CryptoPunks’ın hakimiyeti var. 5. en pahalı eserin sahibi de Beeple. Beeple imzalı Crossroad isimli eser 6.6 milyon dolara satıldı. Satış adresi kripto varlık borsası Gemini’nin sahibi olduğu NFT pazaryeri Nifty Gateway oldu. Eser, ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ı konu alıyor.
Trump’ın 2020 ABD başkanlık seçimlerini kaybetmesi üzerine oluşturlan eserin bir de kazanması haline çevrilebilen versiyonu olduğu biliniyor. Son olarak bu eserin de açık artırma usulü satıldığını belirtmiş olalım.
Dönemin son derece politik bir eseri olan Crossroad, hareketli bir tasarım olmasıyla da dikkat çekiyor.
Listede bir başka CryptoPunk koleksiyonu üyesi daha var. Hatta bu son da değil. Punk 7804, Mart 2021’de satılan #3100 ile aynı seride bulunan bir Alien Punk. Alien Punk’ların son derece nadir bulunan parçalar olduğunu belirtmek gerekiyor. 4.200 ETH’den alıcı bulan eser; pipo, bone ve güneş gözlüğü olmak üzere üç farklı aksesuar kullanmasıyla dikkat çekiyor.
Thiel Fellow isimli girişimin CEO’su Dylan Field, bu eseri satın alan isim oldu.
Sırada en pahalı NFT’ler listesindeki hakimiyeti dikkat çeken CryptoPunks’ın bir başka eseri var. Bu arada hemen hatırlatalım, CryptoPunks’ın temelleri 2017 yılına dayanıyor. Hatta günümüzde çoğu NFT tarafından yaygın olarak kullanılan ERC-721 standardının geliştirilmesine de bu koleksiyonun ilham verdiğini söyleyebiliriz.
Alien türündeki bir eser olan #3100, bu açıdan çok nadir bir parça. 7.58 milyon dolarlık bir fiyat etiketiyle alıcı bulması da aslında şaşırtıcı değil. Son olarak eserin, 12 Mart 2021’de satıldığını da söyleyelim.
Son 30 günlük işlem hacmi sıralamasında yer alan isimlerden biri de CryptoPunks’tı. CryptoPunks, sektörün önemli projeleri arasında yer alıyor. 8 bitlik görüntülerden oluşan koleksiyonda her bir eser farklı özelliklere sahip. CryptoPunks’ın en dikkat çeken yanı, Ethereum blok zincirindeki en eski koleksiyonlardan biri olması.
Satılan en pahalı NFT’ler listesinin ikinci sırasında bu önemli koleksiyondan bir parça yer alıyor. Haziran 2021’de satılan #7523 koleksiyonun kıymetli parçalarından biri. Eser, ünlü müzayede evi Sotheby’s’de açık arttırma usulüyle 11.74 milyon dolar değerinde ETH’ye satılmıştı.
NFT dünyasına biraz göz atmaya başladıysanız, Bepple’ın adını duymuşsunuzdur. Mike Winkelmann, Beeple ismiyle eserlerini yayınlayan bir dijital sanatçı. Winkelmann, Mayıs 2007’de “The First 5,000 Days” isimli eseri üzerinde çalışmaya başladı. 13 yıl boyunca her gün sanat eserlerini yayınlayan Winkelmann, NFT’leştirdiği bu eserini, Nisan 2021’de 69 milyon dolarlık fiyat etiketiyle satmayı başardı.
Eser, kripto milyarderi olarak da bildiğimiz MetaKovan tarafından satın alındı. Tabii bu eserin satışı için NFT müzayede evi Christie’s bir açık artırma düzenledi. Satışın ardından Beeple, Instagram üzerinden 1,8 milyon yeni takipçi kazandı. Hatta; Nike ve Louis Vuitton gibi markalarla işbirliğine imza attı. Yani, yeni nesil bir teknoloji, 69 milyon dolara satılan bir dijital sanat eserinin yanında Beeple’a birçok önemli avantajlar sağladı.
21.069 × 21.069 piksellik eserin detaylarına bakacak olursak, görüntülerin bazılarından Jeff Bezos ve Donald Trump gibi isimleri görmek mümkün.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat