Tasarımda erişilebilirlik, yazı büyüklüğünü artırmak ya da kontrast renkler kullanmaktan çok daha fazlası. İşte Dribbble'da bulduğumuz erişilebilirliği ve kapsayıcılığı yücelten tasarımlardan en çok beğendiğimiz 8 tanesi.
Tasarımda erişilebilirlik, yazı büyüklüğünü artırmak ya da kontrast renkler kullanmaktan çok daha fazlası. Bunlar, bulmacanın iki parçası olsa da asıl amaç herkese — yetenek, bağlam ve durumdan bağımsız olarak — daha iyi bir deneyim sunabilmek.
İşte Dribbble’da bulduğumuz erişilebilirliği ve kapsayıcılığı yücelten tasarımlardan en çok beğendiğimiz 8 tanesi.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Bu projenin amacı, yaşa bağlı görme kayıplarına ve renk körlüğüne uyumlu iki farklı renk paleti oluşturmaktı. Dejan, Colour Contrast Analyser yazılımını kullanarak, görme kayıpları için minimum renk kontrastı seviyesini aşan bir renk paleti tanımladı.
Bu dashboard faturaların durumlarını — hangilerinin işlendiğini, iptalleri ve hataları gösteriyor. Büyük metinler ve yüksek kontrast renkler, okunabilir tipografi sağlıyor. İkonlar, bilişsel problemler yaşatan kullanıcıların içerikleri ayırt edebilmesine yardımcı oluyor. Son olarak, faturaların durumları için metin etiketleri yerine renkler kullanılmış.
Bu erişilebilirlik araç çubuğu, kullanıcıların metin büyüklüklerini ve etkileşimde oldukları sayfanın temasını değiştirmelerini sağlıyor.
Informazione Facile, İtalya’dan yayınlanan, afazi ya da bunama gibi iletişim ve algı hastalıkları olan kullanıcılara yönelik bir haber blogu. Tasarım, büyük metinler ve güçlü kontrast sayesinde temiz bir arayüze odaklanıyor.
Bu ulaşım uygulaması, görme kaybına sahip kullanıcıları hedefliyor ve yakından geçen otobüs rotalarını gösteriyor. Otobüs rotaları renkler ve büyük metinlerle açıkça vurgulanıyor, böylece kullanıcılar gerçek zamanlı haritayı görebilmek için otobüs rotası ekranını yukarıya ya da aşağıya sürükleyebiliyorlar.
Dubai’deki evlerin ve apartman dairelerinin çoğu elektrik ve su hizmetini DEWA’dan (Dubai Electricity and Water Authority) alıyor. DEWA uygulamasının bu mock-up’ı, renk körlüğüne — özellikle renk körlüğü türünün en yaygını olan (kırmızı ve yeşil tonlarını ayrıştırma güçlüğü anlamına gelen) Protanopia’ya odaklanıyor. Bu uygulama arayüzü, kullanıcıların yeşil, mavi, turuncu ya da siyah gibi farklı temalardan birini seçmesine olanak sağlıyor.
Bu hata mesajı, bilgiyi kullanıcıya aktarabilmek amacıyla birçok görsel bileşenden faydalanıyor. Metne ek olarak, bir ünlem işareti kullanılarak kullanıcının dikkati çekiliyor. Kırmızı renk ise bir hata durumunu ima ediyor. Hata ortadan kalktığında bu renk yeşile dönüşerek problemi çözüldüğü bilgisini veriyor.
Bu mikro etkileşim, görme bozukluğuna sahip kullanıcıların bu butonu tıklanabilir olarak algılamasına yardımcı oluyor.
Merhaba, Tasarımda “Erişilebilir” bir kavram mıdır? Don Norman’ın Gündelik Şeylerin Tasarımı adlı kitabında bahsettiği “”imleyen” kavramı ile aynı şey midir? Rica etsem biraz bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.
Berk Bayri
Merhaba! Yorumunuz için teşekkürler.
Erişilebilirlik hakkında daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Bunun dışında, erişilebilirlik konusunda yayınladığımız diğer içerikler de, konu hakkında daha kapsamlı bilgi almanız konusunda faydalı olacaktır.
Bunlar da ilgini çekebilir
Senin İçin Öneriyoruz
DAM BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. | SHERPA BLOG SİTE KULLANIM KOŞULLARI
Demek şifreni unuttun.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Merhaba,
Tasarımda “Erişilebilir” bir kavram mıdır? Don Norman’ın Gündelik Şeylerin Tasarımı adlı kitabında bahsettiği “”imleyen” kavramı ile aynı şey midir? Rica etsem biraz bilgi verebilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba! Yorumunuz için teşekkürler.
Erişilebilirlik hakkında daha detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Bunun dışında, erişilebilirlik konusunda yayınladığımız diğer içerikler de, konu hakkında daha kapsamlı bilgi almanız konusunda faydalı olacaktır.