Listeler

Kullanıcı deneyimi dünyasını şekillendiren 6 trend

Teknoloji geliştikçe kurallar, amaçlar ve problemler değişiyor. Yeni jenerasyon kullanıcı deneyimi tasarımcıları, her gün, günlük yaşamımızı doğrudan etkileyen yepyeni sorunlarla karşılaşıyor ve çözümleriyle de geleceği şekillendiriyorlar. Peki nedir bu yenilikler ve tasarım pratiğini nasıl şekillendiriyorlar?

Can Mahmut Çelebi 02 Kasım 2018
6-ux-trends

Bu yazıyı yazarken makalesinden faydalandığım Kenny Chen, şu anda Google’da çalışıyor. Kullanıcı tasarımı kariyerine ise otomobillerde kullandığımız multimedya çözümleri üreten bir şirket için “wireframe”ler tasarlayarak başlamış. Düşünün, henüz iPhone’un piyasada bile olmadığı zamanlar… Navigasyon cihazında parmaklarımızı kullanarak yapabileceğimiz tek hareketin dokunmak olduğu, günümüzde sıkça ihtiyaç duyduğumuz kaydırma ya da kıstırma hareketlerinin esamesinin okunmadığı yıllar.

Ayrıca navigasyon arayüzlerinde az sayıda sesli komut kullanılıyordu fakat pek de doğal olmayan bir şekilde uygulamaya has bir şekilde söylenmesi gereken bu komutları hatırlamak oldukça güçtü. Kullanıcı doğru komutu vermeyi başarsa bile sistem çoğu zaman anlamakta başarısız oluyordu. Neyse ki teknoloji, etkileşime geçtiğimiz cihazlarla sanki onlar da birer insanmışcasına iletişim kurmamızı mümkün kılmaya başladı.

Ancak değişen tek şey cihazlarla etkileşim yöntemimiz değil: Mobil deneyim dijital dünyanın yüzü haline geldi ve kurumlar da tasarım kültürleri ve büyük ölçekli tasarım sistemleri yaratmaya başladı. Artık elimizde kullanıcı deneyimi odaklı tasarım araçları var ve bu araçları kullanarak çoklu platformlar için benzersiz deneyimler tasarlayabiliyoruz.

Gelin kullanıcı deneyimi dünyasını şekillendiren trendlere birlikte göz atalım.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Zeynopovski@gmail.com

    Yazı için teşekkürler, aydınlatıcı bir şema oldu benim için. Bir de belki şu cümleye yeniden bakmak isteyebilirsiniz : “Konuyla ilgili Yakup Bayrak’ın kaleme aldığı makale için şunu okuyabilirsin:” İyi çalışmalar dilerim.

    • Alkan Dalkılıç

      Merhaba. Dikkatin için çok teşekkürler. Hatayı düzelttik.

Senin İçin Öneriyoruz