Fjörd Kıdemli Servis ve Etkileşim Tasarımcısı Cansın Bozoğlu, üzerine sayfalarca okunup saatlerce konuşabileceğimiz bir yazıya imza attı: Bilgilerimizi her yeni bir gün, yeni bir uygulama ya da yeni bir oyunla sorgusuz sualsiz paylaştığımız bir dünyada, sence "etik tasarım" nedir?
“Bugünün ekonomisinde inovasyon, zeki ve ince bir hırsızlıktır.” diyor Scott Galloway, kişisel bilgilerinizin gizlilik adı altında tutulmasından, sağlık sigortası ile tüm sağlık bilgilerinizin çalınmasına kadar. Bilgilerimizi her yeni bir gün, yeni bir uygulama ya da yeni bir oyunla sorgusuz sualsiz paylaştığımız bir dünyada, sizce “etik tasarım” nedir?
Merriam Webster’a göre etik, ahlaki görev ve sorumlulukla neyin iyi veya neyin kötü olduğuyla ilgilenen bir disiplindir ve günümüzde etik tasarım tartışmaları, dijital ürün kullanıcılarının belki de yapmak istemeyecekleri aksiyonları alması için ürün sağlayıcıları tarafından önceden verilen tasarım kararları (dark pattern) ile karşımıza çıkmakta.
Ürünlerde deneme sürecinin sonuna geldiğinizde, arayüzün sizi bilgilendirmeden, servis sağlayıcısı tarafından kredi kartınızdan paranızın çekilmesi.
Ürünün, sosyal medya izinleri için talep ettiği mail adresiniz üzerinden bütün arkadaşlarınıza spam email göndermesi.
Ürün satışı yapılan sitelerinin fiyat karşılaştırma aksiyonunu zorlaştırması sonucu doğru ve bilginin tarafınızdan açık bir şekilde alınamaması.
Gizlenmiş maliyetler.
İstenilen aksiyonun kolayca alınmasının sağlanması fakat tam tersi işlemin yapılmasının neredeyse imkânsız hale getirilmesi.
Ya da en basit kullanımı ile bir sonraki adıma geçme butonu ile satın al butonun bire bir aynı şekilde tasarlanması.
Vermiş olduğum örneklerle ilgili birçok bilgi internette zaten mevcut, fakat bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda kalmasını istediğim tek bir soru var;
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Benim değer yargılarım sizinkinden farklıysa, tasarladığım şey etik anlayışınıza uygun olur mu?
İşte burada konu oldukça derinleşiyor, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı hepimizin bildiği o piramit içine yazılmış 5 ana ihtiyaçtan bahsediyor. Maslow, ihtiyaçlarımızın belirli bir sıralama ile karşılanması gerektiğini savunmuş ve bu sıralama uyku, yiyecek, su gibi en temel fizyolojik ihtiyaçlarımızdan başlayarak, güvenlik, ait olma/sevgi, saygınlık ve kendini gerçekleştirme olarak tanımlamıştır. Şimdi insan ihtiyacının ve sağlanması gereken en temel deneyimleri olduğu bu piramidi alalım ve etik bir tutumla tasarıma uygulandığında ne olduğunu görelim.
İhtiyaçların ahlâki aşamaları
Tasarlarken insana, insanların yaşamlarına ve deneyimlerine saygı duymalı, insanların en temel haklarına ve ihtiyaçlarına saygı göstermeliyiz. Eğer saygı duymazsak, insanlar için değil, onların kullandığı ürünler için tasarlıyor oluruz ve bu durum ‘insan için tasarım’ anlayışına karşı bir tutum oluşturur. İşte bu yüzden Aral Balkan’nın etik tasarım piramidi bize tüm temel hakları saygı duyarak tasarlamanın aşamalarını gösteriyor.
Tasarım odaklı düşünce insanı anlayarak; ihtiyaçlarını, problemlerini, beklentilerini belirleyerek tasarlamamıza yardımcı olan bir ideoloji, düşünce biçimidir.
Tasarım sürecinin başında ve süreci içinde insan için sorulan soruların her biri, kullanılan ürünün doğurduğu sonuçları gözlemlemeye başlandığında da sorulmalıdır.
Tasarım bir sonuç değil bir süreçtir; sürecin ne kadar iyi olduğu ne gibi sonuçlar doğurduğuna bağlıdır.
İyi niyetlerde başlanılan, tasarımın, insanların davranışlarını nasıl değiştirebileceğine ve ‘iyi tasarımın’ oluşturabileceği yan etkilere bakalım
Arabalara yerleştirilen ön panel “Eco” göstergeleri, sürücülerin daha az yakıt tüketmelerine ve daha etkili araç kullanmalarına yardımcı olmak ve onları motive etmek için tasarlanmıştır. Panel üzerinde sürücü olarak sizin sürüş davranışlarınız sonucu karbon salınımındaki tasarrufunuz gösterilir. Nissan Leaf’te olduğu gibi ne kadar etkili araba kullanırsanız, aracınızı park ettiğinizde, ön gösterge üzerinde o kadar ağaç olduğunu göreceksiniz. Sürücülerin daha az yakıt tüketmelerini konusunda onları cesaretlendirmek için verilen bu tasarım kararı, arabanın kırmızı ışıkta durmayıp, sürücülerin motoru durdurup tekrar çalışmasını engelleyerek, onların güvensiz ve tehlikeli olan aksiyonlar alması konusunda da motive ediyor olabilir mi?
Sadece kırmızı ışıkta durmanın cebinize yansıttığı maliyeti düşünsenize.
Beklenilenden daha farklı sonuçların doğabileceği diğer bir örnek ise, ebeveynin çocuklarının yapmasını istediği şeyleri yaptıklarında, onlara dijital bir rozet ile ödüllendirmelerini sağlayan siteler ve bunun eski örneklerinden biri olan Commandable. Bu eski site, ayakkabısını bağladığı için veya ilk kitabını okuduğu için aileleri tarafından çocukların ödüllendirilmesini sağlıyordu. Kısa vadede, çocuğun gelişmesi için motive edici olarak görülse de uzun vadede sürekli farkedilme, göz önünde olma, her konuda ödüllendirilme beklentisi yaratabilmektedir. Çocuk, yeni bir şey öğrenme motivasyonundan, yeni bir şey kazanma motivasyonu üzerine odaklanmaya başlayacaktır. Bu tip tasarlanmış motivasyon araçları uzun vadede yan etkiler ortaya çıkarabilir.
“İnsanlar ne yaptıklarını biliyor, yaptıklarını neden yaptıklarını da. Bilmedikleri şey ise, yaptıkların şeyin aslında ne yaptıkları.”
Michel Foucault
Etik kuralları evrensel değildir, bir eğitimi veya okulu yoktur. Herkesin bu konudaki anlayışı ve disiplini farklı olabilir, fakat tasarımın yol açabileceği her türlü sonuç, davranış değişikliği ve etki göz önünde bulundurulmalıdır. Bir tasarımın ne gibi etkileri olacağı öngörülemiyorsa, tasarımın yarattığı ve yaratılması istenilen “değerlere” bakmak ve doğru soruları sorarak tasarımcı olarak kendinize, kullanıcı olarak insanlara ve servis sağlayıcı olarak müşterilerinize geribildirimde bulunmalıyız.
Tasarımcıların bu konuda tasarımlarını değerlendirebilmeleri için tasarlanan değer kartları da bizi güvenlik, dürüstlük, erişilebilirlik, bağımsızlık, özgürlük, saygı, sürdürülebilirlik, gizlilik, güven, yaratıcılık, merak, haz konularında düşündürmeye sebep oluyor. 75 yıl önce ortaya atılan ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, son yıllarda sıklıkla konuşmaya başladığımız tasarımda etik olma kavramının temelini oluşturmakta.
Etik olmanın kaç tane prensibi vardır bilinmez ama kesin olan şey var ki, o da tasarımda kullanıcının almasını istediğimiz aksiyonları tasarlarken, ortaya çıkabilecek her türlü durumun göz önünde bulundurulması gerektiğidir. İyi bir tasarım, sadece tasarımı iyi olan bir ürün demek değildir. Yaratılanın, insanların hayatlarını nasıl etkileyeceği, davranışlarını nasıl değiştireceğini ve hayatlarını nasıl daha iyi yapacağı biz tasarımcıların ve bu ekosistemin içinde yer alan herkesin sorumluluğunda.
Zaman zaman ikilemde kaldığım ve gerçekten önemsediğim bir konu, bir yanda korumsya çalıştığım kullanıcı diğer yanda çalıştığım firmanın çıkarları. Ancak tam konuya ısınıyorken birden bire yazi sona erdi. Gerçek bir düşünce veya çıktıya dayanmasını dilerdim. Bu durumlarda ne yapmalı veya siz neyi tercih ediyorsunuz gibi..
Bunlar da ilgini çekebilir
Keşfetmeye Devam Et
DAM BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş. | SHERPA BLOG SİTE KULLANIM KOŞULLARI
Demek şifreni unuttun.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Zaman zaman ikilemde kaldığım ve gerçekten önemsediğim bir konu, bir yanda korumsya çalıştığım kullanıcı diğer yanda çalıştığım firmanın çıkarları. Ancak tam konuya ısınıyorken birden bire yazi sona erdi. Gerçek bir düşünce veya çıktıya dayanmasını dilerdim. Bu durumlarda ne yapmalı veya siz neyi tercih ediyorsunuz gibi..