Makaleler

Hangisini dikkate almalı: Kullanıcı istekleri mi, kullanıcı ihtiyaçları mı?

Kullanıcı araştırmalarında hedef kitlenizin arzuları, istekleri, ihtiyaçları, korkuları, duyguları ve düşünceleri rakamlar ve istatistiklerle ölçülemez. Bu konuda kullanılabilirlik testleri, zihinsel model (mental model) ve odak grubu (focus grup) gibi kalitatif araştırma çeşitleri bulunsa da, asıl soru bu araştırmalar sırasında kullanıcının ihtiyaçlarına mı, yoksa isteklerine mi odaklanmak gerektiğidir.

Serdar Arıçelik 27 Ocak 2017

İstatistiksel veriler ile hedef kitleniz hakkındaki demografik bilgileri ve kullanıcı alışkanlıklarını öğrenebilir, geçmiş veya güncel trendler gibi birçok bilgiye erişebilirsiniz. Fakat  insanı insan yapan “data-resistent” yönleri hakkında içgörü ve veri toplamak her zaman zordur. Diğer bir deyişle, kitlenizin arzuları, istekleri, ihtiyaçları, korkuları, duyguları ve düşünceleri rakamlar ve istatistiklerle ölçülemez. Kullanıcınızın bu yönünü araştırmanız, onların içgörülerini -davranışlarını motive eden temel etkenleri- keşfetmenizi sağlayabilir ve bu içgörüler kullanıcılarınızın ihtiyaçlarına cevap veren, hayatlarını tamamlayan ürün ve servisler yaratmanıza rehberlik edebilir. Bu konuda kullanılabilirlik testleri, zihinsel model (mental model) ve odak grubu (focus grup) gibi kalitatif araştırma çeşitleri bulunuyor. Peki, bu araştırmalar sırasında kullanıcının ihtiyaçlarına mı, yoksa isteklerine mi odaklanmak gerekir?

”İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı giden at üretirdim.”  Henry Ford

Henry Ford’un bunu söylediğinden emin değilim. Fakat ürününüzü tasarlarken kullanıcının ihtiyaçlarına mı yoksa isteklerine mi odaklanmak gerektiği arasındaki farklı iyi anlatıyor. Peki bu ikisi arasındaki fark nedir?

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Nedim Küçük

    Mükemmel bir konu hakkında, mükemmel giriş ve gelişme. Sonuç dağınık kalmış olsa da tebrikler. Önemli bir konuya farkındalık kattınız.

  • ahuseynovteymur@gmail.com

    Teşekkürler, ihtiyaçlara derin bakmamız için bir iç görü 🙂

Keşfetmeye Devam Et