Makaleler

“Influencer”lar öldü, yaşasın çalışanlar!

Sprout Social tarafından yapılan bir araştırmaya göre, "influencer marketing" tekniği son aylarda büyük bir düşüşte ve gerçek müşteri ve çalışanların deneyimleri ise bir yükseliş trendine girmiş bulunuyor. Peki çalışanlarınızın mutluluğunu, dolayısıyla da şirketinizin imajını düzeltecek hangi tür adımlar atmalısınız?

Burcu Sakarya 01 Ağustos 2018

Özel sektörde çalışanların günümüzdeki hayalini düşünün. Hayal; işi bırakıp gidebilme özgürlüğüne ya da istediği gibi ve istediği zaman çalışabilme özgürlüğüne sahip olmak… Çalışma şartlarından mutsuz olan genç insanlar, daha bugünden emekli olmanın hayalini kuruyorlar.

Mutsuzluk da (hay aksi) bulaşıcı bir hastalık gibi… Kurum içine bi’ girdi mi, havasından mı, havasızlığından mı bilinmez, virüs gibi yayılır. Memnuniyetsizlik cümleleri birleşince olay büyür, derin bir mutsuzluğa dönüşür.

Herkesi mutlu edemezsiniz ama kimseyi mutlu etme derdiniz de yoksa, çalışanlarınızın şirket sahipleriyle aynı motivasyonda buluşmasını da bekleyemezsiniz.

İç iletişim çalışmalarınız hedefine ne kadar ulaşıyor?

Burada öncelikle hedefi tespit etmek gerek.

Hedefinizi sadece ciro odaklı bir yaklaşım üzerine mi kuruyorsunuz yoksa sürdürülebilirlik üzerine mi?

2015 yılında Yemeksepeti CEO’sunun satıştan elde edilen 27 milyon doları 100’den fazla çalışanına dağıttığı haberi oldukça paylaşılmış, “ekip olma”, “hakkını verme”, “çalışan aidiyeti” konuları yeniden gündeme gelmişti. Çalışanların ideal patron ve ideal çalışma ortamı kriterleri bu haberle biraz değişti. Sonra herkes hayatına devam etti.

Aradan üç yıl geçti. Şirketler bu sürede bir büyüdü, bir küçüldü, büyüklü küçüklü şirketler birleşti, ayrıldı, kapandı, yenisi açıldı. Kimi şirket yöneticileri sonuca, kimi ise sürece odaklandı. Bu noktada, hedefini belirleyip, hedefe giden yoldaki sürece odaklananlar elbette kazandı. Uzun vadede en değerli kazançları ise çalışan sadakati oldu.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • ahuseynovteymur@gmail.com

    Acaba, hedef şirket olsun mu yoksa çalışan mı? = Hedef kazanç olsun mu müşteri/kullanıcı deneyimi mi?

    • ahuseynovteymur@gmail.com

      Yani, yazıda söylenenler yapılarken. . .

    • Burcu Sakarya

      Öncelikle yorum için teşekkürler… Hedef her zaman “kazanmak” olmalı, sadece parayı değil, müşteriyi ve çalışanı kazanmak… Çalışan sadakati olmayan şirketler varlığını ya sürdüremez ya da sürdürülebilir bir başarı elde edemez. Hedef sadece kısa vadede gelir elde etmekse şirket o günü kurtarır ama uzun vadede rakipler ve piyasa karşısında güçsüz kalır. Çalışan maliyetleri artar, müşteri portföyü daralır. Şirketin amacı; müşterilerine ve çalışanlarına kusursuz bir marka deneyimi yaşatmak olmalıdır. Umarım yorumunuza cevap olmuştur. Saygılarımla…

      • sertanarig@gmail.com

        Çok güzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. Muhtemelen bu yazıyı okuyan büyük bir çoğunluk da bu yazıda geçen çalışanlardır! Yöneticilerin bu bilince nasıl ulaşacaklarını ya da çalışanların bu bilinçteki yöneticileri nasıl suistimal etmeden verimli bir şekilde çalışacağını düşünmek gerek sanırım.

        • Burcu Sakarya

          Çok teşekkür ederim. Özellikle Linkedin’den aldığım geri dönüşlerden yazının hatırı sayılır oranda bir yönetici kitlesine ulaştığını söylemek isterim. Yöntemler denendikçe, şirketler ve o şirketin çalışanları özelinde bir sistem oluşturulacaktır. Verimli çalışan ve işini özveriyle yapan kişilere, sistem her zaman daha fazla değer verecek. Bunu, tecrübesi ne olursa olsun, her kademeden çalışan yaşayarak görecek. Saygılarımla…

  • siyahpapyoncom@gmail.com

    Faydalı bir makale. Tebrik ederim

    • Burcu Sakarya

      Çok teşekkür ederim. Faydalı olduysa ne mutlu…
      Saygılar.

  • melihbozokk@gmail.com

    Emeğinize sağlık. Harika bir yazı olmuş. Gerek çalışanlar gerek işverenlerde farkındalık yaratması dileğiyle.

    • Burcu Sakarya

      Çok teşekkür ederim.

İlgini çekebilir