Makaleler

Kurumlarda koçluk ve mentorluk nedir, neden gereklidir?

Eğitmen Panda'dan Merve Eroğlu, eğitim ve kişisel gelişim dünyasında çokça üzerine tartışılan iki konuyu, koçluk ve mentorluk, enine boyuna masaya yatırıyor ve farklarıyla, benzerlikleriyle, en önemlisi de metodolojileriyle ele alıyor.

Eğitmen Panda 21 Haziran 2019
kocluk-mentorluk-farklari

Koçluk günümüzde oldukça popüler bir hizmet olup; bireyler, liderler ve kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Araştırmalar koçluk için yapılan yatırımın geri dönüş rakamlarının oldukça fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Geri dönüş rakamlarının, koçluk maliyetinden yaklaşık 6 kat fazla olduğu bulunmuştur. Bu araştırma sonucunun bahsettiği gibi pek çok araştırma, koçluğun bireylerin gelişiminde kilit bir role sahip olduğunu gösteriyor. Peki koçluk nedir? Bu konuya girmeden önce koçluk kavramının hayatımıza nasıl girdiğine bakmalıyız.

Nedir bu “koçluk”?

Taşımacılığın yeni yeni ortaya çıktığı 1500’lü yıllarda, arabaları süren hayvanlara ya da ekipmanlara “koç” denilmekteydi. Herhangi bir yönden belirli bir yöne gitmeyi ifade etmek için de “koçluk” kelimesi kullanılmaktaydı. Günümüzde ise “koçluk” bir mesleği ifade etmektedir ve yine belirlenen bir yöne doğru gitmek amaçlamaktadır. Koçluk iki kişi arasında geçen sonuç odaklı görüşmelerdir. Bu süreçte danışanın, kendi belirlediği hedeflere ulaşması için yeni yaklaşımlar sunulur, öğrenme süreçleri desteklenir ve gelişimine katkıda bulunulur. Koçluk, danışanın sorunlarını başkasının çözdüğü bir süreç değildir. Bu süreçte koç durumla ilgili farkındalığı artırarak, yeni bakış açıları sunarak danışanın istenilen bir davranışı ortaya çıkarmasını ve istediği yere ulaşmasını destekler.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et