Makaleler

Tasarım odaklı düşünme ve prototipleme: 6 tuzak ve kaçınma yolları

Prototipleme ile ilgili en yaygın 6 yanlış kanı ve bu tuzaklara düşmeden nasıl daha iyi ürün ve hizmet tasarlayabileceğimize dair çözüm önerileri.

Alper Gökalp 12 Mayıs 2017

Tasarım odaklı düşünme süreci, prototipleme ve test adımları olmadan çalışmaz. Ancak tasarım odaklı düşünme metodolojisine yabancı olan organizasyonlarda, prototipleme adımının ideal tasarım çözümlerine ulaşma konusundaki etkinliğini baltalayacak düşünme biçimleri olabiliyor. Gelin, prototipleme ile ilgili en yaygın 6 yanlış kanıya ve bu tuzaklara düşmeden nasıl daha iyi ürün ve hizmet tasarlayabileceğimize bakalım.

Bu makale, Interaction Design Foundation'ın izniyle, Prototyping in Design Thinking: How to Avoid Six Common Pitfalls başlıklı makaleden Türkçeye çevrilmiştir.

Eğer — siz ya da ekibiniz — tasarım odaklı düşünmeye aşina değilseniz, prototiplemenin ne işe yaradığı ve ne zaman yapılması gerektiği gibi konularda bu sürece zarar verecek fikirlere sahip olabilirsiniz. Neyse ki bu süreçte en çok düşülen 6 tuzağı ve bu hataları yapmamak için düşünme biçiminizi ya da süreçlerinizi yeniden ele almanıza yardımcı olacak çözümleri aşağıda listeledik. Buyurun, başlayalım!

Tuzak 1: İlk iyi fikre balıklama atlamak

Karşınıza çıkan ilk umut ışığının çekiciliğine kapılıp bunu nihai çözüm olarak kabul etmeye eğilimli olabilirsiniz. Bu eğilimin genellikle prototipleme veya fikir üretimi sürecinde yer almayan ya da süreç konusunda yeterli bilgi sahibi olmayan bir üst yönetici tarafından da desteklenmesi ile birlikte, ekipler buldukları umut vaat eden ilk fikri zaman kaybetmeden uygulamaya koyulurlar.

Çözmeyi hedeflediğimiz çoğu problem ilk bakışta göründüğünden çok daha karmaşık olduğu için bu yaklaşım sorunlara yol açacaktır. İnsan doğası, ortamla ilgili kısıtlar gibi binlerce farklı değişken olayların beklediğiniz şekilde gelişmemesine sebep olabilir. Umut vaat eden ilk fikri prototipleme ve doğrulama süreçlerini çalıştırmadan tamamlanmış bir çözüme dönüştürürseniz, bazı varsayımlarınızın gerçekle örtüşmediğini çok geç fark edersiniz. Sonuçta harcanan zaman ve efor ziyan olur, elinizde işe yaramayan bir çözüm kalır.

Çözüm: İlk olarak farklı çözüm yaklaşımlarını araştırın

Başarılı prototiplemenin püf noktalarından biri; hedefinize ulaşmanızı sağlayabilecek bolca farklı model ve yaklaşım biçimini değerlendirdikten sonra, nihai çözümünüzü tüm seçeneklerin en iyi karakteristiklerini içerecek ve karşılaşacağınız potansiyel sorunları en aza indirgeyecek şekilde yapılandırmaktır. Olabildiğince fazla fikri — kabaca da olsa — prototipleyerek takım arkadaşlarınız ya da proje paydaşları ve kullanıcılar ile test edin. Aynı fikirden türemiş bile olsa farklı alternatifler üretin; potansiyel çözümleri test etmeden çöpe atmayın. Alternatif çözümleri hızlı ve basit prototiplere dönüştürüp test etmek, yeni fikirler üretmeniz ya da mevcut fikirlerinizden yenilerini türetmeniz için ilham verecektir.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
    Keşfetmeye Devam Et