Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Bir tasarıma geri bildirim verirken ya da bir tasarımı eleştirirken yapılan hatalar nelerdir ve bu hataların önüne nasıl geçebiliriz?
Bir tasarıma geri bildirim verirken ya da onu eleştirirken bazı doğru bilinen veya fark edilemeyen hatalar tasarım sürecini hızlandırmak şöyle dursun, maalesef baltalıyor. Peki bu hatalar nelerdir ve nasıl önüne geçebiliriz?
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Bir tasarımcı olarak hemen her gün, bir çok geri bildirim alıyorum. Bunların bazıları gücümün tükendiğini düşündüğüm an beni motive edip, “Evet, bence de daha iyisini yapabilirim!” dedirterek ayağa kaldırıyor, diğerleri ise karmaşaya ve çıkmaz sokaktan öteye götürmüyor. Çevremde gördüğüm ve deneyimlediğim olumlu/olumsuz bazı tecrübelerden yola çıkacak olursam, tüm bu hislerimi şu cümleyle özetleyebilirim sanırım:
“Etkili geri bildirim, övgü veya eleştiri değil, hedef aldığı bireyi ileriye iten özenle seçilmiş kelime ve eylemlerdir. ”
Regie Routman
Bu söz aslında konumuzun neredeyse mükemmel bir özeti. Gelin bunu maddeler halinde açalım ve örnekleyelim.
Tasarım geri bildirimi verirken nelere dikkat etmeliyiz?
Tasarımcıya neyin işe yaradığını bildirmek başlangıç için her zaman iyi bir fikirdir. Örneğin “Kullandığın renkler ve tipografik hiyerarşi etkileyici görünüyor…. Tam olarak konuştuğumuz şeyi hayata geçirmiş gibisin.” Bu sözleri gerçekten hak eden bir tasarıma böyle bir geri bildirim yapmak hem karşınızdakinin gururunu okşar hem de sizi pür dikkat dinlemesini sağlar.
Eleştiriyi direkt olarak iletmek, karşı tarafın istemsizce bir defans mekanizması çalıştırmasına yol açabilir. Bu sebeple bu noktada biraz strateji kimseye bir zarar vermez. Bir örnekle netleştirelim: “Bu buton estetik olarak çok başarılı ancak kullanıcılar sayfada hızlı bir şekilde gezinirken gözden kaçmaması için biraz daha belirgin hale getirmeye ne dersin?”
İncelenen tasarım eğer mikro-etkileşimler, anlamlı animasyonlar ve görsel yönlendirme gerektiren içerik yoğun alanlar gibi bir takım öğeler barındırıyorsa, bazı detayları önermekten çekinmeyin. Örneğin fare bir görselin ya da butonun üzerine geldiğinde tooltip göstermek, adım adım anlatılan bir rehber içerikte uygun geçiş animasyonu kullanmak gibi.
Eğer yapılan tasarıma vereceğiniz geri bildirim verilere dayanıyorsa, bunu açıkça belirtin. Kişisel zevkler veya “bence” ile başlayan cümleler değil, verilerin ışığında konuştuğunuzun tasarımcı tarafından anlaşıldığından emin olun. Örneğin: “Kullandığımız heatmap aracından elde ettiğimiz verilere göre ziyaretçilerin %70’i sayfanın sonunu görmüyor. Bu alanı onlara göstermek bizim için önemli, burası için bir çözüm bulmalıyız…”
Geri bildirim verirken belki de en önemli olan şey, sebebinin ilk cümlede netleştirilmesidir. Bir öneri olsun ya da iyileştirilme, önce sebebini açıklamak her zaman daha pozitif bir algı uyandırır.
Örneğin: “Kullanıcı butona tıkladığında siparişi tamamlayacak. Dolayısıyla bu bir mesaj ile göstermemiz gerekir diye düşünüyorum.”
Karşınızdakinin fikirleri, yorumları ya da eleştirileri ne olursa olsun dikkatlice dinleyin. Sözünü bölmemeye özen gösterip, konuşma sırasının size gelmesini bekleme nezaketinde bulunun. Bu sırada kendi söyleyeceklerinizi düşünmek yerine önce karşınızdakini tam olarak dinlediğinize ve anladığınıza emin olun.
“Zevkler ve renkler tartışılmaz” dünyanın en büyük yalanlarından biridir, bu tuzağa düşmeyin. İncelediğiniz tasarım, muhtemelen birçok araştırma safhasının ardından o noktaya ulaşmıştır. Dolayısıyla sıkça kullanılan muğlak, çoğu zaman anlamsız ve söylendiği anda tasarımcıda iritasyona sebebiyet verebilecek kelime ve cümleleri kullanmaktan kaçının. Mesela; “Beğenmedim… Olmamış… Daha önce hiç böyle bir şey görmedim… Renkler güzel değil… Bir tık daraltalım…”
Kendi kişisel stilinizi veya tasarım fikirlerinizi faydalı olmayacak yerlerde kullanmak için zorlamadığınızdan emin olun. Ortaya çıkan tasarım her ne kadar imzanızı taşıyor olsa da, öncesinde alınan kararlar, çözülmesi gereken problemler, hedeflenen kazanımlar gibi birçok öğe ile birleşince ancak bir bütün olur. Dolayısıyla öznel yorumlar tasarımın daha iyileşmesine yardımcı olmaz. Ancak bu fikrinizi söylemeyeceğiniz anlamına da gelmez tabii ki. Destekleyici örnekler vermek hem daha net anlaşılmanıza hem de nesnel bir geri bildirim yapmanızı sağlar.
İşi basitleştirmek, küçümsemek, sürekli hatalardan olumsuzluklardan bahsetmek, size ve yapılan işe olan bakış açısını olumsuz etkiler. Sakin olmanın yanı sıra çözüm odaklı olmaya çalışmak gerekir.
Geri bildirim tasarım sürecinin en önemli parçalarından biridir ve doğru yapıldığında çok önemli bir değer yaratır. Ancak yanlış yapıldığında da bir o kadar zararı olur. Bu basit ancak etkili tavsiyeleri uygulayarak siz de geri bildirimlerden elde ettiğiniz faydayı artırabilirsiniz.
Olsun, hangimiz unutmuyoruz ki... Yeni bir şifre oluşturmak için e-posta adresini girmen yeterli.
Kapat