Makaleler

UX ve UI tasarımcısı rolleri 101

Her ne kadar ailelelerimiz ve belli bir noktaya kadar da sosyal çevremiz aradaki farkı bilmiyor olsa da, sektörde emek veren insanların hala UX ve UI tasarımcılarının birbirinden ayrıştığı noktaları tam olarak bilememesi biz kullanıcı deneyimi tasarımcılarını üzen bir durum. Bugün buna burada son vermek istiyorum izninizle.

Nazlı Binyıldırım 14 Ekim 2015

Bana ne iş yaptığım sorulduğunda ve bunlara cevaben “UX Tasarımcısı” dediğimde, konuyla alakası olmayan insanlardan “Hmm çok güzel, maşallah.” cevabı almaya alışmış olsam da, sektör içinde hala bu konuda kargaşa olmasına alışamadım. Şunu bir yazsak, belki insanlar okur da roller kafalarda netleşir diye düşündüm. Konu ile ilgili birçok farklı görüş mevcut ama ben Fast Company, usability.gov, UX Mastery ve Smashing Magazine gibi kaynaklardan ufak bilgilerle yazımı desteklemeyi tercih ettim. Umarım bu konudaki soruların bir kısmı da, bu şekilde yanıtlanmış olur.

Ben UX’çiyim, UI’cı değil!

“Kullanıcı deneyimi bizi bir sonuca taşıyan stratejinin soyut tasarımıdır.” – Erik Flowers

Peki UX’çi ne yapar, neyle ilgilenir, ne yer, ne içer? “Kullanıcı deneyimi tasarımcısı bir ürünü kullanan kişinin ne hissedeceği ile ilgilenir… Ürünün bütün adımlarının mantıklı şekilde birbirini takip ettiğinden, akışın doğru olduğundan emin olur.” (Ming, FastCo Design, 2014) Psikoloji okumasına gerek olmasa bile, empati kurabiliyor olması ya da hiç değilse konuyla ilgili biraz bilgi sahibi olması gerekir. Buna ek olarak, iyi bir ‘Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı’nın ciddi bir ergonomi bilgisine ihtiyacı vardır. “Bunlara ne gerek var? Bak ben yapıyorum, fıstık gibi oluyor!” diyenlere inanmayın. Özellikle ülkemizde, her işi ciddiyetsizlikle yapmak çok kolay ama bu işi yapmak bu kadar kolay olsaydı zaten herkes iyi yapardı.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • Serkan Avcı

    Belli bir konuda yazı yazıyorken ilgili alanda hakim terimleri bulunduğu dilde bırakmak daha mantıklı geliyor. Bir yerde skeç, bir yerde wireframe, bir yerde stil rehberi yazmak konuya ilgi duyup araştırmak isteyen için sıkıntı yaratabilir. google’da stil rehberi diye aratınca 14+ milyon sonuç gelirken ilk sırayı moda siteleri ele geçirmiş, ui, ux ile ilgisi yok, style guide aramasında 460+ milyon sonuç ve direkt nokta atışı sonuçlar (sizin konunuzla ilgili). Özetle terimlerin türkçeleştirilmesi bana yanlış geliyor, evet derdim bu 🙂

    • Nazlı Binyıldırım

      Geri bildirimin için çok teşekkür ederiz. Doğru bir konudan bahsediyorsun, bu konu bizim de ikilemde kaldığımız konulardan biri. Çünkü bir kısım, Türkçesi olan kelimelerin Türkçe yazılmasını, İngilizce yazıldığında (İngilizce bilmiyorlarsa) anlamlandıramadıklarını ve öğrenmeyi zorlaştırdığını belirtirken, diğer bir kısım da (bu kısımda sen de varsın) orjinal terimleriyle kalması gerektiğini savunuyorlar. Biz de elimizden geldiğince, Türkçe karşılığı olan terimleri, Türkçe kullanmaya gayret ediyoruz. “Wireframe” gibi terimleri Türkçe’leştiremediğimiz için bahsettiğin gibi durumlar ortaya çıkıyor. Sen yazıyı beğendin mi? Bize bunları anlat Serkan…

    • Nazlı

      Geri bildirimin için çok teşekkür ederiz. Doğru bir konudan bahsediyorsun, bu konu bizim de ikilemde kaldığımız konulardan biri. Çünkü bazı okuyucular, Türkçesi olan kelimelerin Türkçe yazılmasını, İngilizce yazıldığında (İngilizce bilmiyorlarsa) anlamlandıramadıklarını ve öğrenmeyi zorlaştırdığını belirtirken, diğerleri de (bu kısımda sen de varsın) orjinal terimleriyle kalması gerektiğini savunuyorlar. Biz de elimizden geldiğince, Türkçe karşılığı olan terimleri, Türkçe kullanmaya gayret ediyoruz. “Wireframe” gibi terimleri Türkçe’leştiremediğimiz için bahsettiğin gibi durumlar ortaya çıkıyor. Sen yazıyı beğendin mi? Bize bunları anlat Serkan…

      • Serkan Avcı

        Bu terimlerin türkçesini öğrenmekle bir fayda sağlanabileceğinden emin değilim, yok eminim, sağlanamaz. neyse fazla uzatmayayım bunu, belki çok anlamlandırılamayacak şeyler için parantez içinde türkçesi yazılabilir. Yazıyı beğendim beğenmedimden sığlığından ziyade faydalı faydasız olarak değerlendirirsek, bilginin kırıntısı bile bir çok şimşek çaktırabilir, o yüzden vakit ayırdığın için teşekkür ederim. UI design, daha doğrusu Visual design UX süreçlerinden bir tanesi olduğu için UX’ci UI’cı kavramı doğuştan yanlış, yazıda belirttiğin gibi researcher, designer, strategist vs. diye ayrılması gereken adam tek ve o UX’ci 🙂 bu tek adamın da UI designer’ın karşısına direkt konumlandırılması ve UX’ci ne yapar UI’cı ne yapar olayı doğru gelmedi. 101 olduğu için bu kadar bikbiklenmesen olmaz mı diyorsan haklısın. Bu tarz bir yazının v2. si falan gelebilir. Sağlıcakla, salıncakla.

        • Nazlı

          Aslında tüm dediklerinin cevabı, yazıda ve senin de dediklerinde saklı: 101. Ama sizlerin yorumlarının da katma değeri büyük oluyor. Farklı açılardan değerlendirmeye çalıştığın için tekrardan teşekkür ederiz.

Keşfetmeye Devam Et