Makaleler

Oz Büyücüsü metodu ile büyülü prototipler tasarlamak

Zaman ve efor gerektiren bir çalışma olsa da, Oz Büyücüsü özellikle karmaşık sistemlerin tasarımında, çalışan prototipler üretmeden önce kullanım ve etkileşim verileri elde etmede oldukça faydalı ve zaman kazandıran bir metot.

Can Aslan 08 Şubat 2017
wizard of oz

“Perdenin arkasındaki adamla ilgilenmeyin!”

L. Frank Baum, The Wonderful Wizard of Oz

Küçükken anneannemle saklambaç oynadığımda, terliklerimi yemek masasının kenarına sanki altında ben varmışım gibi görünecek şekilde yerleştirir, anneannemin beni kolayca bulduğunu düşünürken yanılmasını ve “aaaa, muzıır!” şeklindeki tepkisini saklandığım noktadan zevk ve gururla dinlerdim.

Olmadığımız bir yerde varmış gibi görünmek, yapamadığımız bir şeyi ‘sihirle’ yapabiliyor olmak yalnızca çocuklara açık değil. Tasarımcılar olarak biz de yaratıcılığımızı konuşturarak olduğundan fazlasını yapabilen büyülü prototipler üretebiliriz.

Nedir bu Oz Büyücüsü metodu?

Bu metot adını, bir perdenin arkasından görkemli, korkutucu fakat sahte bir görüntü yaratan Oz Büyücüsü’nden alıyor.

Bir tasarım metodu olarak Oz Büyücüsü, bir teknolojinin ya da ürün özelliğinin insanlar tarafından taklit edilerek test edilmesini mümkün kılan bir prototipleme tekniği. Çoğunlukla, dijital bir sistem prototipi olarak kullanılır ve kullanıcıyı, aslında bir insan tarafından verilen tepkilerin sistem tarafından verildiğini düşünmesi yönünde ‘kandırır’. Bu testlerde kullanıcılar çoğu zaman deneyin sonuna kadar sistemin gerçekten çalışmadığını bilmezler.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz