Türkiye’deki tasarım toplulukları bölüm III: UX Folks
Türkiye'deki Tasarım Toplulukları yazı dizimizde ülkemizin dijital tasarım kültürüne gönüllü olarak destek veren, etkinlikler düzenleyen, bu kültürü büyükşehirlerin sınırları dışına çıkarmaya çalışan ve sektöre hem iletişim becerisi hem de nitelikli bilgi kazandıran topluluklara yer veriyoruz. Üçüncü bölümdeki konuğumuz ise UX Folks.
“Tasarım ve teknoloji ile değişim yaratanların bilgi kaynağı” SHERPA Blog, yepyeni yazı dizisiyle karşınızda: Türkiye’deki Tasarım Toplulukları. Bu yazı dizisinde ülkemizin dijital tasarım kültürüne gönüllü olarak destek veren, etkinlikler düzenleyen, bu kültürü büyükşehirlerin sınırları dışına çıkarmaya çalışan ve sektöre hem iletişim becerisi hem de nitelikli bilgi kazandıran topluluklara yer vereceğiz.
Serinin ilk yazısında UX’minimal‘i ve ikinci bölümde Tasarım Mutfağı‘nı konuk etmiştik. Bu bölümde ise konuğumuz UX Folks
Keyifli okumalar!
Ne oldu da UX Folks diye bir oluşum ortaya çıktı? Neden böyle bir inisiyatif almak istediniz?
UX Folks için kısaca, deneyim tasarımı çevresindeki bilgi paylaşımlarını artırmak için var olan bir oluşum diyebiliriz. Detaylarına inecek olursak, globalden ve lokalden beslenen tasarımcıların birbirini beslediği ve ofislerin duvarlarını yıkmaya çalıştığımız, ortalıklarda görünmeyenlerin ama bilgi sahibi olan kişilerin fikirlerini birbirlerine anlatabildikleri, paylaşımlarımızı artırmak için ortaya çıkan bir oluşumdur. Bundan önce ekip üyelerinin inisiyatif almış olduğu başka organizasyonlar da var. Bu konu bizi çok heyecanlandırdığı ve paylaşıma inandığımız için bu noktada insiyatif almaya devam ettik diyebiliriz.
Türkiye’deki UX disiplini etrafında çalışan insanların birbirinden beslenecek samimi etkileşimlerinin olmadığını fark etmeyle başladı fikir.
İnsanların birbirlerinden haberdar olup, birbirleriyle deneyim ve bilgilerini paylaşmalarını sağlamanın yanı sıra, destek ve dayanışma ile yürüyen bir komünite özlemi bizimkisi. “Folks” kelimesine yer vermemizin de sebebi budur aslında.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Folks’un, her şeyi heyecan ve merakla sorgulayan, daima yeni keşiflere ön ayak olan bireylere ihtiyacı var.
UX Folks’un kurucu kadrosunu tanımak isteriz. Bize biraz kurucu ekipten bahsedebilir misiniz?
Ekipte öncelikle Görkem’in ”Şöyle bir oluşum fikrim var, bunları değerlendirelim mi? Var mısın?” demesi ile başladı benim için (Berkan). Sonrasında ayni fikirle Gizem’in kapısını çaldık. Sonra da ekibe zamanla Elif, Cansu ve Şeyda katıldı. Ekipteki güzel arkadaşlarımızdan kısaca bahsedecek olursak:
Görkem yakın zamanda hem tasarım danışmanlığı yapmak hem de “Techno rave”leri vesilesiyle Berlin’e gitti. UX Folks’un Berlin çalışmalarına baslamış durumda. IxDA, OpenIDEO, PechaKucha, Maker Faire gibi oluşumlarda organizatörlük ve kürasyon süreçleriyle ilgilendi.
Berkan insan odaklı tasarım ve kullanıcı deneyimi süreçleri ile ürün geliştirmeleri yapıyor. Farklı tasarım ve yazılım şirketlerinde e-ticaret, sağlık, sigorta, otomotiv, telekomünikasyon, bankacılık gibi sektörler için çalıştı. 2018 yılından itibaren ise yönetici ortak olarak dahil olduğu Logicalbond Design & Development firmasında araştırma ve tasarım süreçlerini yürütüyor.
Gizem, Akbank Design Studio’da deneyim tasarımcısı olarak çalışıyor. Bunun yanı sıra, farklı alanlarda kullanılan metotların hibritleştirilmesi ve onların pratikte kullanımları ile ilgili çalışmalar yapıyor. Son zamanlarda “Design Playing”, “Socratic Thinking”, “Conscious Business”, “Children First World”, “Positive Psychology” ve “Positive Design Framework” konuları üzerine kafa yorarken, bu konuları deneyimleyip geliştirebileceği çeşitli etkinliklerde yürütücü ve konuşmacı olarak yer alıyor.
Cansu, Kariyer.net’te kullanıcı deneyimi uzmanı olarak çalışıyor. Farklı insanlarla tanışarak yeni bakış açılarına dahil olmak, her öğrendiğiyle algısını genişletmek ve merak ettiklerini deneyerek öğrenmek tutkusunu UX Folks içerisinde yaşamaktan oldukça keyif alıyor.
Şeyda şu anda deneyim tasarımcısı, danışman olarak IBM’de çalışıyor, yakında hem yeni işine başlamak hem de UX Folks çalışmalarına yardım etmek için Berlin’e taşınıyor. TEDx, OpenIDEO, FIRST Robotics gibi organizasyonlarda üretici, mentor, jüri üyesi gibi görevleri üstleniyor.
Elif, Utrlab’da başlayan kullanıcı araştırmaları alanındaki çalışmalarınının ardından, Turkcell’de İçerik ve Arayüz Yönetim ekibinde çalışmaya devam ediyor. Öğrendiklerini paylaşmanın ve yeni şeyler öğrenmenin keyfini UX Folks ile birlikte artırmaktan oldukça memnun. Amatör olarak da Doğaçlama Tiyatro ile ilgileniyor ve bazen de bir tiyatrocu olmanın hayallerini kuruyor.
UX Folks bugüne kadar çeşitli etkinliklerle adını duyurdu. Etkinliklerden haberdar olmayan ya da etkinliklere katılamamış olanlar için kısa bir özet geçsek?
UX Folks deneyim tasarımı disiplinini icra edenlerle beraber öğrenmek ve üretmek için sebepler yaratır. Bunu da kitlenin ihtiyaçlarını analiz ederek, yaratıcı ve birleştirici etkinliklerle ortaya koyar. UX Folks her sene başında o yıl içerisinde konuşmak istediği bir tema ya da başlık seçiyor. Bu başlık çerçevesinde tasarımcıların veya ilgili kişilerin katılımı ile etkinlik serileri düzenliyor. Bu etkinlik serilerinde, workshoplar, konuşmalar, açık oturumlar, paneller ya da özel olarak yaptığı projeler oluyor. Tüm folks böylece tanışıyor.
Peki hem mesleki hem de kişisel açıdan en doyurucu ve tatmin edici bulduğunuz etkinliğiniz hangisiydi? Sebepleriyle birlikte anlatır mısınız?
Kısa sürede dolu dolu içerik paylaşımları yaptık. Her etkinliği yapıp bitirdikten sonra, ”Bu bir diğerine göre daha güzel oldu sanki?” diye başlıyoruz, ama tabii bunun yanında ”Bunları değiştirip iyileştirsek mi?” diye konuştuğumuz noktalar da oluyor. Spesifik olarak bir etkinliği söylemek zor.
Aslında bu soruyu gelen arkadaşlara sormak daha doğru olacaktır. Çünkü bizim açımızdan hem her etkinliğin farklı heyecanları var hem de farklı kazanım ve tatmin edici anları var; bu durumda birini seçmek epey zor.
Biz aslında “facilitator’larız” ve deneyimleyenler katılımcılar. Bizim için en büyük tutku, her etkinliği bir tasarım problemi gibi ele alıp öncesi, esnası ve sonrasındaki süreci kullanıcılarına (bizim durumumuzda topluluk üyeleri ve potansiyel etkinlik katılımcılarımız) göre şekillendirmeye çalışmak.
Bugüne kadar neleri başardınız diyebiliriz?
Etkinliklerimiz ile o gün kapıdan içeri giren her bir kişinin en az bir kere göz göze gelmesini veya konuşmasını başardığımızı söyleyebilirim. Bunların dışında, deneysel oturumlar ile kişilerdeki farklı duyguları ortaya çıkarması, her etkinlikte içeriklerin özenle seçilip bir örgü ile katılımcılar ile buluşması ve zamanla da ekibin birbirini seven, destek olan ve samimi bir düzlemde bir araya gelmesini sağladığımızı söyleyebiliriz.
Peki nihai amacınız nedir? Yani neyi başardığınızda, “İşte bu ya!” diyeceksiniz?
Bizim de kendi aramızda sürekli şakasını yaptığımızı bir konudur. Ekipte başardığımız her noktadan sonra, onun üzerine çıkarabileceğimiz yeni bir bar daha koyuyoruz. Bu ekip ne zaman “İşte bu ya!” diyecek biz de çok merak ediyoruz.
UX Folks’un neye ihtiyacı var? Amacınıza inanıp bir parçası olmak isteyenler size ne şekilde destek verebilirler?
UX Folks’un takımında yer alan tüm arkadaşlarımız aynı anda, çalışan ve bu etkinlikte gönüllü olarak var olan kişiler. Folks’un, her şeyi heyecan ve merakla sorgulayan, daima yeni keşiflere ön ayak olan bireylere ihtiyacı var. Ekibe katılmak isteyen kişilerin de komünite girişiminde olmaları önemli bizim için. Biz etkinlikler dışında bazı projeler ve çalıştaylar da yapıyoruz. Bize ulaşan arkadaşlar ile onlarla o noktada buluşmaya da çalışıyoruz.
Ekibin parçası olmak isteyen gönüllü ve heyecanlı arkadaşlar ise bize her zaman info@uxfolks.co adresinden ulaşabilirler. Bir de sosyal medya kanallarından takip ederler ise, bazı zamanlarda yeni ekip arkadaşları ile tanışmak için bazı formlar bırakıyoruz, onlar aracılığıyla da ulaşabilirler.