Makaleler

Clubhouse’dan oyunlaştırma dersleri:

Gamfed Turkiye ekibinden Yasemin Karakaya, Clubhouse kullanıcılarının geliştirdiği oyun kurguları üzerinden insanoğlunun sosyalleşme ve uyum sağlama yetkinliklerini ele aldı.

Gamfed Türkiye 25 Mart 2021


Oyun, insanlık tarihi kadar eskidir. Johan Huizanga, Homo Ludens kitabında der ki, “İnsanoğlunun ilk kültürel ifadesi oyundur.” Homo Ludens, Latince oyun oynayan ilk insan anlamına gelir. İnsanoğlu var olduğu ilk andan itibaren yaşadığı tüm ortamlarda sosyalleşmenin ve iletişimin dili olarak oyunu tercih etmiştir. Günümüzde bulunan birçok tarihi kalıntılar da bunun somut örnekleridir.


İnsanoğlu, tarih öncesi çağlarda kemik, taş ve çomak ile oynarken, tarihi çağlarda saklambaç, körebe, taş-kağıt-makas vb. oyunlar oynamayı tercih etmiş; dijital çağ olarak adlandırdığımız çağda ise bunların yerini yerimizden kalkmadan online olarak oynadığımız oyunlaralmış. Artık oyunları dışarıda değil, içeride oynuyoruz.


İletişim tercihlerimizin ve sosyal yapılarımızda özellikle pandemi ile birlikte hızlı bir şekilde dijitalleşme gözlemliyoruz. Sevdiklerimizle görüntülü konuşarak hasret gidermeye çalışıyor, iİş toplantılarımızı online platformlar üzerinden gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç duyduğumuz her şey bir tık ile kapımıza kadar getirtiyoruz. Dijitalleşmeye mesafeli yaklaşan bireylerin, markaların ya da organizasyonlar varlıklarını uzun vadede sürdürüp sürdüremeyecekleriyle ilgili tartışmalar da artıyor.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Keşfetmeye Devam Et