Deneyim Örnekleme Metodu nedir?

Deneyim örnekleme metodu (experience sampling method)R. Larson ve M. Csikszentmihalyi tarafından geliştirilen ve 1980’lerin pozitif psikoloji hareketi ve çeşitli aktiviteler ile mutluluk arasındaki korelasyonlar araştırılırken popülarite kazanan bir metottur.

Deneyim örnekleme metoduna (experience sampling method) göre, bir araştırma anketinde yer alan bir soru ya da sorular, birden fazla kez ve farklı zamanlarda sorulur, bu şekilde alınan cevaplarda herhangi bir değişim olup olmadığı gözlemlenerek, değişime neden olan faktörler aydınlatılır.

Bu yöntem, gözlem ve mülakat gibi geleneksel araştırma metotları yerine geçmez fakat onlarla birlikte kullanıldığında çok daha etkili sonuçlar verir. Her ne kadar daha çok psikoloji tabanlı araştırmalarda kullanılıyor ve pek çok kullanıcı deneyimi araştırmacısı tarafından az tercih ediliyor olsa da aslında ürünün tamamen kullanıcının ihtiyacını karşılayıp karşılamadığını ilk aşamalarda anlamak ve test etmek için tercih edilebilecek kullanışlı yöntemlerden biri olarak kabul edilir. Özellikle mobil uygulamalarda kullanıcıya en iyi deneyimi sağlamak, kullanıcının isteklerini, alışkanlıklarını ve ihtiyaçlarını tam olarak ne olduğunu tespit etmek ve bunu ürünün tasarımına entegre etmek için ürünün “keşif” ve “fikir doğrulama” aşamasında kullanılabilirliğini test etmek için faydalı bir yöntemdir.

Sözlüğe Dön