İşte tam burada devreye artık Cedvel giriyor.
Bilgi Üniversitesi’nde okurken benim de kendisinden bizzat ders aldığım hocam Fahri Özkaramanlı‘nın geliştirdiği Cedvel, en kısa tanımıyla, kendi grid sisteminizi oluşturmanızı sağlayan bir uygulama. Uygulama, benim için farklı bir yeri olsa da, sunduğu servisin kalitesi nedeniyle dikkate değer. Tamamen tarayıcı üzerinden çalışıyor ki bu çok önemli bir özellik. Uygulamanın şu an beta sürümüne erişebiliyoruz. Bu nedenle verilen her geribildirim altın değerinde. Bir ürünün gelişimine katkı sunma fırsatını kaçırmayın derim. 🙂 Kullanıcı arayüzü standart bir tasarım programından çok da farklı olmadığı için kullanım zorluğu yaratmıyor. Yaratacağınız kanvas üzerinde sağda bulunan ayarlar sayesinde, oluşturduğunuz grid ile ilgili tüm değişikliği anlık olarak izleyebiliyorsunuz.
Dikdörtgenler, satırlar, sütunlar
Dikdörgenler, grid sistemin temel taşlarıdır. Cedvel aracılığıyla oluşturacağınız dikdörtgen içinde boyut ve kenar boşlukları özellikleri ile yavaş yavaş gridiniz ortaya çıkmaya başlıyor. Satır ve sütunların genişlik ile yükseklik ayarlarını dilediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz.
Hiyerarşik (iç içe geçen) satırlar ve sütunlar
Satır ve sütunları katmanlar panelinden ayrı ayrı seçebilir ve daha fazla satır ve sütuna bölebilirsiniz. Yine bu panelden tek satır veya sütun özelinde ayarları değiştirebilirsiniz.
Taban çizgisi, görsel satırı ve kare gridler
Grid için oluşturduğunuz dikdörtgenleri 3 farklı gösterim şeklinde ayarlayabilirsiniz. Taban çizgisi (baseline), görsel satırı (image) ve dikdörtgen (rectangular) görünümlerden dilediğinizi etkinleştirdikten sonra, grid’lerin her birinin çizgi stillerini, değerlerini ve renklerini de tekil olarak özelleştirebilirsiniz.
PNG ve SVG formatında kaydedebilme
Hazırladığınız grid sistemini şu an için PNG veya SVG formatlarında bilgisayarınıza indirerek kaydedebilirsiniz. Grid’inizi SVG olarak indirebilmeniz iyi bir olanak. Böylece vektör tabanlı olarak istediğiniz yerde kullanabilir ve düzenleyebilirsiniz. Cedvel’in gelecekteki sürümlerinde daha çok formatın desteklemesinin planlar arasında olduğu bilgisini de paylaşayım.
Daha fazla özellik için Cedvel‘i ziyaret edebilirsiniz.
Cedvel ayrıca kullanıcılarına tipografi ve grid sistemleri ile ilgili kitaplar öneriyor. Çok tatlı değil mi? 🙂 Önerilen kitapların listesi ise şöyle:
- Grid Systems in Graphic Design, Josef Muller-Brockmann
- The Typographic Grid, Hans Rudolf Bosshard
- Grid Systems: Principles of Organizing Type, Kimberly Elam
- Geometry of Design, Kimberly Elam
- Typography: Macro + Microaesthetics, Willi Kunz
- Typography: Formation + Transformation, Willi Kunz
- The Elements of Typographic Style, Robert Bringhurst
- Typographie: A Manual of Design, Emil Ruder
- Alphabets, Wim Crouwel
- The Vignelli Canon, Massimo Vignelli
- The New Typography, Jan Tschichold
Yine Fahri Özkaramanlı işlerinden biri olan Wordmark.it projesini bu yazıya bonus olarak eklemek istedim.
Wordmark.it; yazdığınız metnin, bilgisayarınızda yüklü mevcut fontlarla gösterimlerini listeleyen ve filtreleyerek karşılaştırmanızı sağlayan bir servis. Tüm hünerlerinden faydalanmak için üye olmanız gerekiyor. Cedvel’i inceledikten sonra Wordmark.it projesine de kesinlikle göz atmanızı tavsiye ediyorum.
Uygulamanın güzelliğine kaptırmış, ufak bir hata yapmışız 🙂 Linki düzelttik şimdi. Dikkatin ve uyarın için çok teşekkürler.