Makaleler

İş dünyası oyunlarında oyuncu tipleri

Yasemin Karakaya, çalışanların motivasyonunu artırmak konusunda oyunlaştırma pratiklerinin faydalarını anlatıyor.

Gamfed Türkiye 01 Eylül 2021

2010 yılında hayatımıza neredeyse bomba gibi düşen oyunlaştırma gün geçtikçe önemini daha çok artırmaya başladı. Eğitimden, sağlığa, ekonomiden iş dünyasına kadar her alanda kendini etkin olarak göstermeye devam ediyor. Özellikle iş dünyasında oyunlaştırmanın önemi sıradanlığı bozmak adına her geçen gün daha da arttı. Çünkü artık yirmi birinci yüzyıl çalışanlarını eski yöntemlerle motive etmek neredeyse mümkün değil. 

Çalışanlar artık sadece dışsal motivasyonla değil içsel motivasyonla sürdürülebilirlik sağlayabiliyor. Edward Deci ve Richard Ryan’ın motivasyon konusunda maymunlar üzerinde yaptığı ve halen güncellenmeye devam eden “Kendini Gerçekleştirme Teorisi” için motivasyon içsel ve dışsal olarak ikiye ayrılıyor. Dışsal motivasyon, bizim kontrolümüzde olmayan ve dışarıdan bir yönlendirmeyle oluşan motivasyon çeşididir. Bu bir ödül de olabilir bir geribildirimde. İçsel motivasyon ise herhangi bir dışsal yönlendirme ve tetikleyici olmadan kendi içinizden gelen bir kararla aldığımız bir aksiyon motivasyonudur. Ancak maalesef herkes aynı şekilde motive olmaz. Bazı çalışanlar için ödüller ve statüler kişiyi heyecanlandırırken, bazıları için anlamsız gelmektedir. İnsanın anlam arayışının arttığı yeni dünyada bu çok doğal bir süreçtir ve bu doğrultuda herkesin motive olma şekli farklıdır. Hatta her kültürün motive olma şekli bile farklıdır. Japonya’da çalışanların öneri getirmeleri ve bunların değerlendirilmeleri son derece yaygınken ve çalışanların dörtte üçü bu çalışmaya katkı verirken ABD’de bu tür öneri programlarına katılım oranı %25’i geçmez. Japon şirketlerde çalışanların önerilerinin %95’i benimsenirken, Amerikan şirketlerinde bu oran %38’i geçmez. 

Oyunlaştırma konusuna dönecek olursak, “Oyunlaştırma, kullanıcının motivasyonu merkezli bir iş süreci yaklaşımıdır.” Bu yüzden bir oyuncunun belirli bir şekilde davranması için gerekli motivasyon kaynaklarını oyuncu tipleri ile eşleştirmeye çalışırız. Mesela oyuncumuzun zayıflamak istediğini düşünelim. Bunu kendisinin ince ve zarif halinin fotoğrafını çekip sosyal medya platformunda paylaşıp beğeni almak için mi yoksa sağlıklı bir bedene sahip olmak için mi yaptığını anlamak ve analiz etmek için oyuncu tiplerini bilmek gerekir. Bu arada burada doğru ya da yanlış yoktur. Herkesi bir şekilde motive edebiliriz ancak aynı konuda motive olsalar da harekete geçmeleri istendiğinde bambaşka davranışlar sergilerler. Bu davranışları anlayabilmek için gelin oyuncu tiplerini bulan Richard Bartle’in hikâyesine birlikte göz atalım.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz