Ben ise dört yıl kadar front-end developer olarak çalıştım. Fakat bu süreç içerisinde bir yere bağlı olmaktan ve belirli saatlerin içerisinde sadece iş yapmaktan keyif alamadım. Developer olarak yaptığım işin belirli bir mekan veya zaman gerektirmediğini de düşünerek “nasıl serbest çalışırım” diye düşünmeye başladım.
2012 yılında işten ayrılma planları yaparken sevgili Yalçın abi (Bigumigu.com), bana bir teklif ile geldi. Bir proje için remote şekilde front-end developer ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bir ay sonunda bahsettiğim projeyle birlikte remote şekilde çalışmaya başladım. İlk defa uzaktan ve ekip olarak çalışma deneyimini yaşadım.
Bir yıl kadar remote şekilde çalıştıktan sonra, ajansların beni freelance çalışan olarak kulaktan kulağa duymaya başlamasıyla tamamen bu şekilde çalışma düzenine geçtim ve projeler almaya başladım. 2012 yılından beri hala freelance olarak çalışmaya devam ediyorum.
Tam zamanlı çalışarak başlayın
Sektör deneyimi, müşteri ilişkileri, proje akışlarını incelemeniz ve network yapma ihtiyacınız var. Sizi hiç tanımayan birinden iş almanız zor fakat çevreden gelen geribildirimler sayesinde bu işi kolaylaştırabilirsiniz.
Farkınızı ortaya koyun
Freelance çalıştığınızı çevrenizle paylaşın. Potansiyel iş getirebilecek marka ve ürünleri takip edin ve kullanıcı yorumlarını araştırarak prototip hazırlayın, hangi sorunları çözdüğünüzü paylaşın. Markaları neden serbest bir çalışana iş vermesi gerektiğini yaptığınız işlerle gösterin.
Küçük projeler üretin
Developer iseniz, startupların ve/ya markaların API’larını takip edin. Size küçük ama insan hayatlarını kolaylaştırabilecek uygulamalar geliştirmenize olanak sağlar.
Tasarımcı veya kullanıcı deneyimi uzmanıysanız, var olan ürünlerin problemlerini bulun. Baştan tasarlayın ya da deneyimini iyileştirin. Bunu bir vaka çalışması haline getirin ve paylaşın.
Düzenli yaşayın
Bunu yaparken size en iyi gelecek yaşam stilini bulun. Sadece geceleri iyi çalışıyorsanız, hayatınızı ona gore düzenleyin. Spor ve sağlıklı beslenme, performansınızı arttıracak önemli etkenlerden olacak. Hava almaya çıkın ve arada dışarıda çalışın. Çünkü tüm gün yalnız olacaksınız. İnsanlarla iletişim kurmak önemli. Dışarıda tanımadığınız insanlarla iletişim kurmak, müşteri ilişkileri konusunda da size yararlı olacak.
Kendinizi yönetin
Gelir ve giderlerinizi, iş akışınızı iyi yönetin. İş yapamadığınız zamanlarda kendi hayatınızı bir süre idare etmek zorunda kalabilirsiniz. Buna hazırlıklı olun.
Paraşüt, Todoist, Trello, Slack, Dropbox, Rescuetime gibi verimlilik, bulut depolama ve kişisel/iş ile alakalı hesaplama araçları kullanın. Yapılacaklar listeleriniz olsun. Ne için, ne kadar vakit harcadığınızı bilmeniz, kendinizi ve işleri iyi planlamayabilmeniz açısından çok önemli.
Şahıs şirketi kurun
29 yaşının altındaysanız şahıs şirketinin getirdiği gelir vergisi muafiyeti gibi avantajlar bulunuyor. Faturalı iş yaparak yaptığınız projeler ve ödemeler için haklarınız bulunur. Freelancer da olsanız şirketler karşılarında, bir şirket görmeyi tercih ederler ve fatura talep ederler. Ayrıca sigortanız bulunur ve size devlet tarafında bir takım kolaylıklar sağlar.
Remote olarak bir proje için çalışın
Yeni kurulmuş bir startup ve dijital ajansların, dönem dönem uzaktan eleman ihtiyaçları bulunur. Bunların kendi taraflarında bir takım nedenleri var.
Bu şirketlere ulaşmak için: Angel.co, ProductHunt gibi projeleri düzenli takip edin. Size uygun bir ortak çalışma alanına üye olun. Yeni kurulmuş girişimleri araştırın. İş ilanları yayımlamasalar bile, e-posta atarak tanışmak isteyin. Neler yaptığınızı paylaşın ve dışarıdan destek almak istedikleri konular olup olmadığını öğrenin. Hemen olmasa bile ileride ihtiyaçları olduklarında onların havuzunda yer edinmeniz önemli.
Pasif gelir oluşturun
Themeforest ve benzeri yerler için temalar tasarlayın ve geliştirin. Fark yaratmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Küçük ve ihtiyaca yönelik uygulamalar geliştirin. Buralardan gelecek küçük bütçeler sizi önemli derecede rahatlatacaktır.
Çalışırken ar-ge yapın, yeni bir şeyler öğrenin
Daha önce yapmadığınız projeler için teklif istenebilir ya da siz vermek zorunda kalabilirsiniz. Gözünüzü kapatıp, bu tarz projelere girmeyi deneyin. Bunu yaparken proje için vereceğiniz süreye ar-ge süresini de ekleyin. Gerçek zamanlı proje üzerinde çalışarak öğrenmeniz sizi daha hızlı geliştirebilir.
Asosyal olmayın
Tek başınıza çalışıyorsunuz, çözemediğiniz problemler olabilir ya da ekip çalışması gerektiren projeler olabilir. Zamanla kendinize, birlikte iyi çalışabildiğiniz freelance bir çevre edinin. Bu çevreyi yukarıda da bahsettiğim gibi ortak çalışma alanlarından, Slack gruplarından ve serbest çalışanların uğrak yeri olan bazı kafelerden zamanla oluşturabilirsiniz.
Son olarak…
Yukarıda yazdığım deneyimler zamanla yaşadığım problemleri çözmek üzerine yapmaya çalıştığım şeyler. Sizin karşınıza bunlardan bazıları çıkmayabilir ya da bambaşka fırsatlar/problemlerle karşılaşabilirsiniz. Önemli olan ise, yaşayacağınız problemleri iyi bir şekilde analiz edip, çözümünü tasarlayabilmektir.
Sorularınız olursa yazının altına yorum bırakabilir, “gel bir gün beraber serbest çalışalım” derseniz de benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevdiğiniz işi, özgür bir şekilde yapmanız dileğiyle… 🙂