Türkiyeli bir startupın gözünden SXSW Interactive ’18
İlk kez gerçekleştiği 2007 yılından bu yana, festivalin en güçlü temalarından biri olan SXSW Interactive'in yerel bir girişime neler kattığını, vizyonunu nasıl açtığını ve ne tür iş ilişkileri geliştirmesine önayak olabildiğini, Pacer.io kurucu ortağı Emre Atmaca'dan dinleyelim.
Pacer ekibi olarak, Türkiye’den bir çok girişim, şirket ve yatırımcı ile birlikte, SXSW Interactive 2018 için bir hafta boyunca Austin’deydik. Tüm dünyadan teknoloji şirketleri, girişimler ve teknoloji yatırımcıları ile buluşma fırsatı bulduğumuz festivale, parçası olduğumuz Workup girişimcilik programının misafiri olarak katıldık.
Workup, İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu, Hackquarters tarafından yürütülen ve lider mentorluğunu Ömer Erkmen’in üstlendiği bir girişimcilik programı. Workup’ın Türkiyeli girişimcileri yurt dışı pazarlarla buluşturma vizyonunun bir parçası olarak bu sene Overstruct ve biz (Pacer) SXSW’deydik.
SXSW Interactive
SXSW Interactive, ilk kez gerçekleştiği 2007 yılından bu yana, festivalin en güçlü temalarından biri. Öyle ki, Twitter, Airbnb, Foursquare gibi bugün milyar dolar değerinde olan bir çok girişimin ilk lansman yerleri SXSW Interactive. Bunun için festivalin gerçekleştiği Austin, Amerika’nın ikinci silikon vadisi olarak görülüyor.
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Her sene, 30’un üzerinde mekanda, 5 gün boyunca süren festival; konferanslar, paneller, workshoplar, meetuplar, hackathonlar, pitching yarışmaları ve networking eventleriyle zengin bir içerik sunuyor. Bunun yanı sıra, Apple, Google, Mashable, Pinterest, Youtube gibi teknoloji dünyasından şirketler, şehir merkezinde kiraladıkları kafelerle ve parti mekanlarıyla marka deneyimlerini ve festivali sokağa taşıyorlar.
Turkish Station
SXSW Interactive’in bir başka önemli parçası ise etkinlik boyunca açık olan ticaret fuarı. Çoğunluğunu ülke standlarının oluşturduğu ve yüz binin üzerinde ziyaretçi çeken fuar, tüm dünyadan girişimcilerin ürünlerini sergilemelerine, yatırımcılarla ve potansiyel iş ortaklarıyla bir araya gelmelerine olanak sağlıyor.
Bu sene ilk kez Turkish Station teması ile ticaret fuarında yer alan Türkiye; Otelz, Ödeal, Overstruct, Pacer, Scorp ve Sinemia’nın aralarında bulunduğu 6 girişimin ürünlerini, potansiyel tüketicilere tanıtmasına, tüketici ve yatırımcılarla buluşmasına olanak sağlamış oldu. Ayrıca, 12 Mart akşamı, Austin’in en prestijli hızlandırma programlarından olan Capital Factory ofisinde gerçekleşen Türkiye Resepsiyonu, Türk girişimcileri, yatırımcılarla ve potansiyel iş ortaklarıyla bir araya getirdi.
Pacer’ın SXSW Macerası
Pacer, öğrenmeyi kurumsal bir alışkanlığa dönüştürmeyi hedefleyen yeni-nesil bir eğitim yönetim uygulaması. Pacer olarak, SXSW boyunca, faaliyet gösterdiğimiz EdTech alanında ve yakından takip ettiğimiz AI, Design Thinking, Workplace, Gamification temalarında onlarca konuşma ve tartışma izleme fırsatı bulduk. Yakından takip ettiğimiz isimlerle, firmalarla bir araya geldik.
SXSW’de bizi bekleyen en şaşırtıcı sürprizlerden biri de, fuar alanında ayak üstü başlayan bir konuşmanın, ertesi gün Austin’li bir hızlandırma programına pitching ve bunu izleyen bir toplantıya dönüşmesi oldu. Portekiz’de pilot uygulama yapma imkanı, aynı alanda faaliyet gösterdiğimiz Amerikalı iki farklı eğitim yönetimi (LMS) şirketiyle fikir alışverişinde bulunmak ve sektörü değerlendirmek de bizler açısından oldukça öğreticiydi.
Etkinliğin kişisel olarak en tatmin edici bulduğum yanlarından biri ise şüphesiz hem Türkiye’de hem de Amerika’da faaliyet gösteren bir çok Türk girişimin kurucusuyla ilk kez bu kadar uzun sohbet etme fırsatı bulmam oldu. Özellikle, Appsilon’un ve Overstruct’ın ne iş yaptığına ve ekiplerine lütfen açıp bir bakın derim, eminim siz de heyecan duyacaksınız.
Özetle, eğitim, film, komedi, oyun, müzik ve interaktif temalarıyla on gün boyunca tüm şehre yayınlan SXSW festivali, kültür, sanat, girişim dünyasını Austin sokaklarında bir araya getiriyor ve benzersiz bir deneyim sunuyor.
Bonus: Tamamı Austin’li yerel sanatçılardan oluşan, Spotify çalma listesini bonus olarak gelsin. Liste için teşekkürler Joy’a : )
Keep Austin weird!
Girişimciler için hazırladığımız serilerimize göz atmak ister misin?