Modern arayüzlerin en önemli öğelerinden mikro etkileşimler, kullanıcılarınızın tasarımınıza aşık olmasını sağlayabileceği gibi nefret etmesine de neden olabilir.
Mikro etkileşimler (microinteractions), tek bir kullanım durumunda dönen ürün momentleri içerir. Bir ayarı değiştirdiğimizde, bir alarm kurduğumuzda, oturum açtığımızda veya bir şeyi “beğendiğimizde” bir mikro etkileşimi başlatırız.
Etkileşim tasarımcısı ve bir yazar olan Dan Saffer, Microinteractions isimli kitabında mikro etkileşimlerden şöyle bahseder: Bu küçücük detaylar bir temel işlevi yerine getirir. Bu işlev aşağıdakilerden biri olabilir:
Geri bildirim veya bir eylem sonucu iletişim kurma
Bir görevi yerine getirme (bir cihazı başka bir cihaza bağlama, arkadaşınızın mesajını beğenme)
Bir ayarı değiştirme
Bu içerik ücretsiz!
Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç. Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.
Sanırım herkes Twitter’ın fav aksiyonu için yaptığı ilk yıldız animasyonunu hatırlıyordur. Herkes için bir wow etkisi yaratmıştı. Kullanıcılarda starlama/yıldızlama ya da yeni adıyla “favlama” isteği uyandırıyordu.
Mikro etkileşimler hangi durumlar için tasarlanır?
Aşağıdaki listede yer alan her bir madde mikro etkileşimler için ideal kullanım alanlarıdır:
Tek bir görevi yerine getirme
Cihazları birbirine bağlama
Tek bir veri parçasıyla etkileşim kurma
Devam eden bir işlemi kontrol etme
Küçük bir içerik parçası görüntüleme veya oluşturma
Bir özelliği veya işlevi açma veya kapatma
Mikro etkileşimin yapısı
Modern arayüzlerin en önemli öğelerinden olan mikro etkileşimler dört temel prensip üzerinde şekillenir.
Tetikleyici: Mikro etkileşimi başlatır. Kullanıcı bir düğmeye veya bir simgeye bastığında veya bir koşul karşılandığında etkileşim başlar. Bir mesaj geldiğinde ve telefon titreşirse, bu da bir mikro etkileşim başlangıcıdır.
Kurallar: Bir tetikleyici, kurallara girer. Kurallar, olayların sırasını tanımlayarak mikro etkileşim akışını belirler.
Geribildirim: Geribildirim, kuralları nasıl anladığımızı ve mikro etkileşimin nasıl çalıştığını gösterir.
Döngüler ve modlar: Modlar yalnızca hava durumu verileri almak için şehrinizi seçmek gibi mikro etkileşimin akışını kesebilecek hareketler olduğunda kullanılmalıdır. Döngüler, mikro etkileşimin ne kadar süreyle sürdüğünü, tekrar ederse ve zamanla nasıl değiştiğini belirler.
Mikro etkileşimin amacı
Mikro etkileşimler bir uygulama ya da web sitesi tasarlarken önemsiz gibi gözüken ya da sona bırakılan detaylardır. Önemsiz gibi gözüken mikro etkileşimler, kullanıcıların tasarladığınız uygulamaya ya da web sitesine aşık olmalarını sağlayabilir ya da nefret ettirebilir.
İşletim sistemiyle birlikte gelen hesap makinesi, takvim gibi uygulamaları kullanıyoruz. Öte yandan, temelde aynı görevi yapan ancak mikro etkileşimlerle iyi tasarlanmış bir hesap makinesi uygulamasını da, ücretli ya da ücretsiz olduğu fark etmeksizin satın alıyor ve kullanıyoruz. Bu, mikro etkileşimlerin önemini ortaya koyan bir durum tespiti olarak hep akılda tutulmalı.
Mikro etkileşim tasarımında dikkat edilmesi gerekenler
Yazıyı bitirirken bahsetmek istediğim bir diğer konu ise mikro etkileşimlerin bir amaca yönelik olduğunda ve kullanıcıları sıkmadığında yararlı olduğu gerçeği. Aksi takdirde, mutlu etmek istediğiniz kullanıcıları mutsuz edebilir ve üründen uzaklaştırabilirsiniz. Gelin son olarak, mikro etkileşim tasarımında dikkat edilmesi gerekenleri özetleyelim:
Kullanıcıları sıkmayın: Mikro etkileşimler sürekli tekrar eden küçük yapılar olduğu için tasarlarken iyi düşünün. Bir kez, iki kez kabul edilebilir ama yüz tekrardan sonrası kullanıcılar için sinir bozucu olabilir.
Veri Veri Veri: Ürününüzün içinde hangi alanların ilgi çekebileceğini belirleyin, ardından bu bilgilerin nasıl gösterilebileceğini tasarlayın.
Basit olmak önemli: Oldukça basit ve anlaşılır olmalı. Bir amaca göre tasarlanmalı ve sadece görevini yapmalı.
Tasarım ile bütünlük: Tasarlanan diğer öğelerle ve arayüz ile uyumlu olmasına özen gösterilmeli.