Makaleler

Alan alıyor: Son 5 yılda satın alınan tasarım stüdyoları ve düşündürdükleri…

Her geçen gün yeni bir “Filanca dijital tasarım / deneyim tasarımı stüdyosu satıldı.” haberi alır olduk. Peki ya ne oldu da ürün ve servis deneyimine odaklı tasarım hizmetleri üreten stüdyolar bu kadar kıymete bindi, hiç düşündünüz mü? Ben düşündüm.

Yakup Bayrak 03 Eylül 2018

Her geçen gün yeni bir “Filanca dijital tasarım / deneyim tasarımı stüdyosu satıldı.” haberi alır olduk. Peki ya ne oldu da ürün ve servis deneyimine odaklı tasarım hizmetleri üreten stüdyolar bu kadar kıymete bindi, hiç düşündünüz mü? Ben düşündüm.

Yazının derinliklerine geçmeden önce benim de (SHERPA adında) bir deneyim tasarımı stüdyosu kurucusu olduğum gerçeğini (bilmeyenlerle) paylaşmak ve aşağıda okuyacaklarınızın yanlı bir bakış açısıyla yazıldığını belirtmek isterim. Gelin birlikte, 2013’ten bugüne “Kimler kimleri, ne amaçla satın aldı? Satın alanlar ve satın alınanlar, satış sonrasında nasıl demeçler verdi?” sorularına yanıt arayalım.

2013

Dünyaca ünlü stratejik danışmanlık grubu Accenture, Londra merkezli ürün ve servis deneyim tasarım stüdyosu Fjord’ü satın aldığını açıkladı. Grubun interaktif pazarlama alanında faaliyet gösteren kanadı Accenture Interactive çatısı altına girecek olan Fjord’ün multi — kanal deneyim tasarımı yetkinlik setinin aktif ve potansiyel müşteriler nezdinde grubu güçlendireceğine kesin gözüyle bakıldığı bildirildi.

2014

Finans kuruluşu Capital One, bir süredir kendisine de hizmet vermekte olan, ürün ve servis deneyimi tasarımı alanında dünyaca ünlü Adaptive Path’i bünyesine kattığını duyurdu. Adaptive Path’in kurucu ortaklarından olan ve stüdyoda Chief Creative Officer olarak görev alan Jesse James Garrett, 2001’den bugüne Capital One’ınkine benzer birçok teklif aldıklarını ancak ilk defa hem tasarım ekosistemini eğitimler ve konferanslarla zenginleştirmeye devam edebilecekleri hem de dijital ürün ve servisler yaratmaya devam edebilecekleri bir fırsat buldukları için Capital One’ın teklifini kabul ettiklerini dile getirdi.

Endüstriyel tasarım, kullanıcı deneyimi tasarımı, ürün geliştirme ve marka stratejileri geliştirme alanlarında 1999’dan bugüne birçok başarılı çözüm yaratmış ve ödül kazanmış olan fuseproject, %75’lik çoğunluk hissesini Çinli BlueFocus Communication Group’a sattı. Stüdyonun kurucusu ve CEO’su Yvés Behar, “Değişen çok bir şey yok. Ben halen CEO’yum. Şirketin yönetimi tamamen bende. Ortağımızın güçlü ağ bağlantıları sayesinde artık çok daha geniş bir yelpazeye hizmet verebilecek güce ulaştık.” dedi.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz