Makaleler

Kullanıcıyı Anlamak I : “Kültür”

Bir kullanılabilirlik testi esnasında zorlanan kullanıcı suçu kendinde mi arar, yoksa kullandığı ürün veya serviste mi? Peki hangisini seçtiğini belirleyen kültürel kodlar neyden beslenir? Kollektif bilincin beraberinde getirdiği kültürel kodlar, kullanıcı deneyimi araştırmalarına ne kadar etki eder?

Şüheyda Oğan 21 Aralık 2018
kullaniciyi-anlamak-bolum-1-kultur

Kullanıcı deneyimi araştırması yürüteceğiz. Bire bir görüşme, kullanılabilirlik testi, gözlem, deneyim örnekleme gibi birçok farklı yöntemden herhangi birini araştırmadaki amacımıza uygun olarak seçtik. Personalara uygun olarak çalışmaya katılacak kullanıcıları da belirledik. Kullanıcılarımızın demografik özelliklerini biliyoruz. Kullanıcıların ürünümüz ya da servisimiz ile ilgili davranış kalıplarına ve alışkanlıklarına da hakimiz. Peki ya kullanıcılarımızın nasıl bir kültüre sahip olduğunu ve farklı kültürlerdeki kullanıcıların dahil olduğu bir araştırma sürecini yürütürken nelerle karşılaşabileceğimizi biliyor muyuz?

Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST)’nde yapılan bir çalışmada, kullanıcı deneyimi araştırmasına katılan kullanıcıların davranışlarının yaşadıkları kültüre göre nasıl değiştiği araştırılmış. Araştırmada Edward Hall ve Geert Hofstede’in teorilerinden yararlanılmış. Edward Hall’un teorisine göre kültür, düşük ve yüksek bağlamlı olmak üzere ikiye ayrılır. Düşük bağlamlı kültürlerde bireyler kendilerini açık, direkt ve net bir şekilde; yüksek bağlamlı kültürlerde ise bağlama uygun olarak ifade eder.

Hofstede’e göre ise bireyci kültürlerde bireyler kendilerini daha açık ve direkt ifade ederken, kolektivist kültürlerde çoğunlukla bağlama uygun ve başkalarının onayını alabileceği şekilde ifade eder. Bu teorilere bağlı olarak, bireyci ve düşük bağlamlı kültüre sahip Hollandalılar ile kolektivist ve yüksek bağlamlı kültüre sahip Güney Koreliler karşılaştırılmış. Katılımcılar kültürel kanıtlar, kullanılabilirlik testi ve odak grup çalışmalarına kullanıcı olarak katılmış.

Çalışma sonuçlarına baktığımızda dikkat çeken bazı noktalar şunlar:

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
  • ahuseynovteymur@gmail.com

    Hollanda da nasıl Hofstede ise Türkiye’de Çiğdem Kağıtçıbaşı (Allah rahmet eylesin). Ç. Kağıtçıbaşına göre Türkiye Avrupa gibi bireyci ve Kore gibi toplulukçu kültürü aynı anda yansıtıyor ola bikir. Bu Türkiye’nin kendine mahsus benlik türünün olduğunundan ireli geliyor. Yani Türkiyede özerk-ilişkisel benlik vardır. Kore ve ya Avrupadaki sonuçları bu yüzden Türkiye’de alamaya bilirsiniz. Öneri: Ç.Kağıtçıbaşı_ Benlik, Aile ve İnsan gelişimi. Test deneylerinizde bunu dikkate alın olduğu gibi direk uygulamaya koymak response bias oluştura bilir

    • Şüheyda Oğan

      Merhaba! Yorumunuz için teşekkürler.

      Değerli hocamız Çiğdem Kağıtçıbaşı da insan-toplum ilişkisini psikolojiyi temel alan çok boyutlu bir kuram ile açıklamıştır. Bununla birlikte psikoloji, sosyoloji, antropoloji alanlarında ortaya koyulan farklı teoriler insan ve toplumu farklı yollarla açıklamaya çalışıyor.
      Bu yazıda deneyimlerden de yola çıkılarak, kullanıcı davranışları bu teorilerden sadece ikisi referans alınarak açıklanmıştır. Öneriniz için teşekkürler.

Keşfetmeye Devam Et