Makaleler

Unicorn = İnovasyon + Girişimcilik + Müşteri Deneyimi

Türkiye'de neden milyar dolar seviyesinde bir şirket yok? Konuk yazarımız Yavuz Çingitaş, başarı getiren inovasyon ve girişim yaklaşımlarını SHERPA Blog okurları için yazdı.

Yavuz Çingitaş 26 Şubat 2016

Değeri milyar dolar veya üzerinde olan şirketler “unicorn” kavramıyla tanımlanıyor. Peki, bir şirketi unicorn’a dönüştüren yaklaşım nasıl olmalı? İnovasyon ve girişimcilik bunu nasıl mümkün kılıyor? Ve belki de en önemlisi; Türkiye’de neden milyar dolar seviyesinde bir şirket yok?

Konuk yazarımız Yavuz Çingitaş, başarı getiren inovasyon ve girişim yaklaşımlarını SHERPA Blog okurları için yazdı.

Cowboy Ventures kurucusu Aileen Lee’nin ortaya attığı Unicorn terimi milyar dolar veya üstünde değeri olan şirketleri tanımlamak için kullanılıyor. Sıkça konuşulan, kimsenin gerçekleşebileceğine inanmadığı bir kavram var: “milyar dolar seviyesine ulaşmış Türk şirketi”. Buna kimsenin inanmamasının sebeplerine gelirsek; bunun çözümünün, uzun vadede ve Türkiye’deki eğitim sisteminin değişmesi şartıyla olacağına inandığımı söyleyebilirim. Bu değerlemeye sahip bir şirketin yaratılmasının eğitim dışında nasıl mümkün olabileceğiyle boğuşurken ortaya, başlıkta gördüğünüz formül çıktı. Önerdiğim formülasyonun sonucu olan unicorn terimini tanımlayabilmek için, içindeki elemanları da tanımlamam gerekiyor.

İnovasyon nedir?

İnovasyon, Türkiye’de son 5 yıllık dönemde iyice yükselen bir terim haline dönüştü. Televizyonlarda, gazetelerde sıkça adı duyulur oldu ve büyük şirketlerin vizyon ve misyonlarının içine girmeye başladı. İnovasyon denildiğinde, insanların aklına çoğunlukla korkulan veya ne olduğu tam anlaşılmayan bir olgu geliyor. Bunu basitçe ve yine bir formülasyon ile anlatmaya çalışalım:

İnovasyon= (Fikir veya Buluş) x Girişimcilik + Tutku.

Bu içerik ücretsiz!

Okumaya devam etmek ve SHERPA Blog okuru olmak için aşağıdakilerden birini seç.
Her hafta yenileri eklenen yüzlerce içeriğe ücretsiz ve sınırsız eriş.

Üye misin?
Senin İçin Öneriyoruz