Alışveriş sepetiniz şu an boş
Tüm eğitimlere göz atarak ilgi duyduklarını sepetine ekleyebilirsin.
Kalite kontrol (Quality Assurance – QA), bir sürecin kalite etkinliğini azaltacak durumlara karşı önlem alarak kaliteye hakim olma anlamına gelir. Bir web sitesi projesinde yayından önce yapılan kalite kontrol testlerinin temel amacı, wireframe ve arabirim tasarımlarına uyumluluğundan, sistemin fonksiyonlarının doğru çalıştığından ve sonuç olarak ortaya çıkan ürünün müşteri beklentilerini karşılandığından emin olmaktır.
Tıpkı fiziksel ürünlerin hızlı ve bolca üretimine "seri üretim" dediğimiz gibi, dijital dünyada da artık "seri dijital üretim" yapıyoruz diyebiliriz. Bu süreçleri de agile, scrum, sprint gibi "fancy" sözlerle süslüyoruz. Peki aslında her biri detaylı ve kapsamlı birer metodoloji olan bu kavramların hakkını ne kadar verebiliyoruz?
Aylardır üzerinde çalıştığınız proje nihayet hayata geçmek üzere. Ancak düğmeye basmadan hemen önce kalite kontrol testlerini de yaparak projeyi hızla canlıya almak istiyorsunuz. Peki, testlere nereden başlamalı, nasıl yol almalı?
Bilişsel sürtünme kullanıcılarınızı hatta gelirinizi kaybetmenize neden olabilir. Peki, bilişsel sürtünme nedir ve nasıl önlenebilir?
AARRR metrikleri serisinin ilk bölümünde kullanıcı edinimi (acquisition) konusunu ele aldık.
Uzun yıllardır lisanslı yazılımların ağır maliyetleri altında ezilen kullanıcılar, SaaS abonelik modeli ile bütçelerine uygun hizmeti satın alabiliyorlar. Peki bu yenilikle beraber kullanım oranı hızla artan SaaS yazılımlarının girişimcilerine kazandırdığı faydalar neler?
İnternet çok hızlı gelişiyor ama insanlar, ona erişimlerinin her geçen gün daha da hızlanmasını bekliyor. Mesela bir zamanlar 6 saniye diye bir şey vardı. 6 saniye sonra insanların web sitesiyle ilgili bir sorun olduğunu düşündükleri veya dikkatleri dağılıp siteden ayrıldıkları söylenirdi. Şu anki beklentiyi bilmek ister misiniz?
Günümüzde online birçok araç ile sizin için önemli olan metrikleri belirleyebilir ve analizlerini yapabilirsiniz. Ancak birçok kişi ve kurum için sorunun kökü şu soruya dayanıyor: Doğru metrikleri, organizasyonun amacına uygun KPI'ları nasıl belirleyeceğim?